اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

August 8, 2014
1:57 جمعه، 17ام مردادماه 1393
کد خبر: 63634

مشهورترین نرم‌‏افزارهای مدیریت سایت

در سال‌های اخیر بسیاری از کاربران با همکاری گروهی و تلاش برای ارتقای سیستم‏های مدیریت محتوا بر تعداد کاربران و شهرت آنها افزوده‌اند، اما این امر در عمل موجب کم‌توجهی به دیگر سیستم‌های محبوب مدیریت محتوا شده است. 

باید توجه داشت که امروزه هزاران سیستم مدیریت محتوا در جهان وجود دارد که هریک از نقاط ضعف و قوت خاص خود برخوردارند و نمی‌توان یکی را به‌طور قطع از بقیه بهتر دانست. برخی از این سیستم‏ها برای وبلاگ‌نویسی تناسب بیشتری دارند و برخی از آنها برای اداره سایت‏های پیچیده با بخش‏های متنوع بهتر هستند.

به گزارش خبرگزاری فارس همچنین در سال‌های اخیر سیستم‏های مدیریت محتوایی از راه رسیده‏اند که به‌خصوص برای اداره سایت‏های چندزبانی بهترین بازدهی را دارند. در نتیجه پرسش و پاسخ‌های متداول در اینترنت که براساس آنها یکی جوملا را بهترین سیستم مدیریت محتوا می‏داند و دیگری دروپال را از همه آنها بهتر می‏داند بی‏اساس هستند. باید دید طراحی یک سایت بر چه مبنایی قرار است انجام شود و با توجه به همین مساله یک CMS یا سیستم مدیریت محتوا را انتخاب کرد.





 وردپرس، برای وبلاگ و سایت‏های کوچک



وردپرس یکی از سیستم‏های مدیریت محتوای اولیه و پیشرو برای وبلاگ‌نویسی است اما امروزه از آن حتی برای طراحی وب‌سایت‌های تجاری نیز استفاده می‌شود. اما باید توجه داشت که این انتخاب هم دارای محدودیت‏های خاص خودش است و طراحان حرفه‏ای هرگز از وردپرس برای طراحی یک وب‌سایت جامع تجاری و حرفه‌ای استفاده نمی‌کنند.

وردپرس هم‌اکنون کاربران بسیار زیادی در جهان مجازی دارد. از بین یک میلیون وب‏سایت برتر رتبه‏بندی شده در وب‏سایت الکسا، 5/22 درصد از CMS یا سیستم‌های مدیریت محتوا استفاده می‏کنند و گفته می‏شود وردپرس سهم 3/55 درصدی را از بازار CMS دنیا در اختیار دارد. پس از وردپرس، جوملا با 8/10 درصد در میان وب‏سایت‏های بنا شده توسط CMS در مکان دوم قرار دارد و Drupal با 3/6 درصد در رتبه‏ سوم است. وبلاگ‏های وردپرسی هم به بیش از 120 زبان در دنیا مدیریت می‏شوند. از میان این زبان‏ها، زبان انگلیسی 66 درصد، اسپانیایی 7/8 درصد و پرتغالی 5/6 درصد را به خود اختصاص داده‏اند.

وردپرس در میان فارسی‌زبانان هم محبوبیت دارد. در فروردین 1384 افزونه تاریخ خورشیدی وردپرس انتشار یافت. تا پایان خردادماه همان سال نسخه دوم آن افزونه نیز منتشر شد و پروژه‏ای به نام وردپرس پارسی رسما آغاز به‌کار کرد. از فروردین ماه 1386 با اضافه شدن افراد علاقه‏مند دیگری به این پروژه و انسجام بیشتر فعالیت‏ها، برنامه‏ریزی برای راه‏اندازی وبگاه و ارائه خدمات در زمینه پشتیبانی از کاربران فارسی‌زبان گسترش یافت.

کارشناسان معتقدند به‌رغم همه این موفقیت‌ها و محبوبیت‌ها، وردپرس هم از مشکلی که بسیاری از سیستم‏های مدیریت محتوا با آن دست به گریبان هستند، ضربه خورده است. این مشکل چیزی نیست جز اتکای بیش از حد به پلاگین‏ یا افزونه‏های نرم‏افزاری. اکثر این پلاگین‌ها توسط طراحان اصلی وردپرس تست نشده‌اند تا تضمین شود که از کیفیت و ثبات لازم برخوردارند. این مساله مشکلات امنیتی زیادی برای کاربران سایت‌های مبتنی بر وردپرس به وجود می‌آورد. زیرا هکرها می‌توانند از پلاگین‏های آسیب‌پذیر برای نفوذ به رایانه‌های کاربران و دستکاری وب سایت‌ها استفاده کنند.

متخصصانی که وردپرس را به دقت بررسی کرده‌اند می‏گویند اجرای این سیستم مدیریت محتوا بدون نصب حداقل 5 پلاگین از میان مجموعه پلاگین‏های آن ممکن نخواهد بود. هر چه تعداد پلاگین‏های نصب شده وردپرس بیشتر شود هم عملکرد آن بدتر شده و این مساله در مورد پلاگین‏های طراحی شده توسط شرکت مادر وردپرس یعنی Automattic هم صادق است. برخی از این پلاگین‏ها مانند Jetpack سرعت بالاآمدن اطلاعات را به شدت کاهش می‏دهند و ممکن است بازدیدکننده از خیر مشاهده یک وب سایت بگذرد.

نکته دیگر اینکه بسیاری از پلاگین‏های وردپرس قدیمی و از رده خارج هستند، ولی نصب آنها برای اجرای درست آن ضروری است. این هم مشکل دیگری است که مشکلات مربوط به امنیت و کارآیی وردپرس را تشدید می‌کند و ضروری است سیستمی برای حذف یا به‌روزرسانی خودکار پلاگین‌های قدیمی وردپرس طراحی شود. متاسفانه در زمان نصب تاریخ تولید و طراحی پلاگین‌ها نمایش داده نمی‌شود و حتی در خلاصه شرح وضعیت آنها هم به این مساله اشاره‌ای نمی‌شود.

مشکل دیگر وقتی پیش می‌آید که شما برخی پلاگین‌های وردپرس را به روز می‌کنید. در این صورت ممکن است به علت ناسازگاری پلاگین به روزشده با بقیه اجزای وردپرس کل وب سایت شما از کار بیفتد و در این صورت تنها یک برنامه نویس است که می‌تواند به شما توضیح دهد چه اتفاقی افتاده است. البته این مشکل محدود به وردپرس نیست و برای بسیاری از دیگر سیستم‌های مدیریت محتوا هم وجود دارد.

در مجموع وردپرس سیستم مدیریت محتوای بدی نیست، اما ازمشکلات و نقاط ضعف خاص خود برخوردار است که بی‏توجهی به آن مشکلات خاص خود را خواهد داشت.





 جوملا، سازگاری مناسب و مشکلات امنیتی



امروزه تعداد کاربرانی که از جوملا استفاده می‌کنند و بر این باورند که این سیستم مدیریت محتوا بهترین است، کم نیست. اما جوملا هم از جمله سیستم‏های مدیریت محتوای متن باز است که از برتری‏ها و ضعف‌های خاص خودش برخوردار است. پیشینه این سیستم به سال 2001 و نرم‏افزار مامبو برمی‏گردد که توسط گروه مایکرو در استرالیا ایجاد شد. مامبو خیلی سریع جهانی شد و با ارائه ایده‌های مختلف توسط مهندسان و گرافیست‌ها، قدرتمند و به تدریج فراگیر شد. در سال‌های بعد در اثر اختلافاتی که در تیم مامبو به وجود آمد، گروهی از افراد تیم دور هم جمع شدند و جوملا را جایگزین مامبو کردند. جوملا با استفاده از زبان برنامه‌نویسی PHP ساخته شده است و از تکنولوژی برنامه‌نویسی شیء گرا و پلت‌فرم‏های طراحی نرم‏افزار استفاده می‌کند. داده‌ها را در پایگاه داده‌های sql ذخیره می‌کند و شامل ویژگی‌هایی مانند جست‌وجو، ذخیره سازی صفحه، نظر سنجی، آر اس اس خوان، نسخه قابل چاپ از صفحات، اخبار، وبلاگ و حمایت از زبان‌های بین‏المللی می‌شود. اولین نسخه جوملا، نسخه 1٫0.0 بود که در 16 سپتامبر 2005 عرضه شد. این نسخه جوملا در واقع بسته‏بندی جدیدی از نسخه 4٫5.2٫3 از نرم‏افزار مامبو بود که ایرادهای آن برطرف شده بود. تاکنون پنج نسخه توسط جوملا ارائه شده است که شامل نسخه‏های 1، 5/1، 6/1، 7/1، 5/2 و سرانجام 1/3 می‏باشد. هم‌اکنون فقط سه نسخه توسط گروه جوملا پشتیبانی و به‌روزرسانی می‏شود که شامل نسخه 5/1 و 7/1 و 5/2 است.

جوملا از یک بستر (Platform) و تعدادی افزونه (Extension) تشکیل شده است. وجود یک بستر مناسب برای توسعه باعث شده تا کنون افزونه‏های زیادی برای جوملا ساخته شود که اکثر آنها رایگان است. انواع مختلف افزونه با وظایف خاص برای جوملا وجود دارند. بعضی از این افزونه‏ها به‌عنوان بخشی از پروژه جوملا هستند و همزمان با جوملا نصب می‏شوند.

جوملا از امکانات کافی برای راه‌اندازی یک سایت و مدیریت آن برخوردار است. امکانات جوملا درعین سادگی و کاربرپسندی موجب محبوبیت آن شده است. جوملا با زبان فارسی هم کاملا سازگار است. امروزه انواع وب‏سایت‏های اینترنتی از جمله وب‏سایت‏های شخصی، سایت‏های خبری و اطلاع‏رسانی، مجله‏ها و نشریه‏ها، سایت‏های علمی و آموزشی، سایت‏های مذهبی و فرهنگی، سایت‏های اداری و دولتی و وب‏سایت‏های شرکتی و تجاری و تجارت الکترونیک با سیستم مدیریت محتوای جوملا طراحی شده است.

اما جوملا هم با همان مشکل وردپرس دست به گریبان است و اکثر پلاگین‌های آن توسط هسته اصلی برنامه نویسان طراح جوملا تست نشده‌اند. همچنین تعداد زیادی پلاگین قدیمی و تاریخ مصرف گذشته طی سال‌های 2010 تا 2012 برای جوملا طراحی شده‌اند که اکثر آنها از آسیب‌پذیری‌های امنیتی برخوردارند.

آمار نشان می‌دهد که وب سایت‌های طراحی شده بر مبنای جوملا بارها و بارها هدف حملات هکری قرار گرفته‌اند، البته علت اصلی این مساله محبوبیت بالای جوملاست که به نظر می‌رسد از وردپرس پیشی گرفته است.





 نقاط ضعف و قوت دروپال



سیستم مدیریت محتوای دروپال در سال 2001 توسط دو دانشجوی هلندی به نام‌های Dries Buytaert و Hans Snijder که قصد داشتند اینترنت را میان هشت خوابگاه در دانشگاه خود به اشتراک بگذارند رسما توسعه یافت. دروپال به‌صورت droo-puhl تلفظ می‌شود که تلفظ هلندی drupel کلمه به معنی قطره و drop در زبان انگلیسی است.

دروپال یک سیستم مدیریت محتوای بزرگ، یک پلت‌فرم قدرتمند برای برنامه‌های تحت وب و یک سیستم همه‌منظوره برای سیستم‌های نشر محتوای اجتماعی است.

با استفاده از دروپال می‏توانید همه ویژگی‏های یک سیستم مدیریت محتوای قدرتمند مانند ورود کاربران، ثبت نام، تعیین و تعریف انواع محتوا و کاربران، ایجاد سطوح دسترسی و نقش‌های مختلف، ایجاد و ویرایش محتوا، طبقه‌بندی و مدیریت محتوا، پیوند و ارتباط با سایر منابع و بسیاری از امکانات دیگر را در اختیار داشته باشید.

دروپال را می‏توان در سیستم‏عامل‏های مختلف نصب کرد. پیش نیازهای نصب این برنامه یک کارگزار وب مانند آپاچی و یک پایگاه داده مانند MySQL هستند. همچنین ‏باید پی‏اچ‏پی4.4.0 یا نسخه‏ جدیدتر روی سیستم نصب باشد. البته در نسخه 7 دروپال نسخه‏ پی‏اچ‏پی 2/5 یا بالاتر مورد نیاز است. نسخه استاندارد دروپال که هسته دروپال شناخته می‏شود، ویژگی‏های پایه معمول یک سیستم مدیریت محتوا را دارا است. اینها شامل ثبت‌نام کاربری و تعمیر، مدیریت منو، خوراک آراس‏اس، رده‏بندی، شخصی‏سازی ساختار برگه و مدیریت سیستم می‏شود. هسته دروپال می‏تواند برای یک وب‌سایت ساده، وبلاگ تکی و گروهی، فروم اینترنتی یا انجمنی اینترنتی که محتوای آن توسط کاربران ایجاد شود به‌کار رود. اما نکته‌ای که بسیاری از برنامه‌نویسان در مورد دروپال مورد تاکید قرار می‌دهند پیچیدگی آن است. استفاده از این ابزار با توجه به اجزا و مولفه‌های متعدد آن کار ساده‌ای نیست بنابراین کاربران عادی برای استفاده و نصب آن کار دشواری پیش رو خواهند داشت.

در مجموع باید توجه داشت که هر یک از سیستم‌های مدیریت محتوا از نقاط ضعف و قوت خاص خودشان برخوردارند و به جای طرح این سوال که کدام سیستم مدیریت محتوا بهتر است باید موضوع را به این شکل مطرح کرد: برای وبلاگ‌نویسی بهتر است از سیستم‌های مدیریت محتوای ساده مانند Concrete5، CMS Made Simple، Sageframe و SetSeedو برای امور حرفه‌ای و تجاری از سیستم‌های مدیریت محتوای پیشرفته از جمله Craft، MODX، ProcessWire بهره گرفت. اگر هم قصد دارید به سرعت وب‌سایتی راه‌اندازی کنید از Squarespace، Weebly، Wix استفاده کنید.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.