رسانه‌های اجتماعی

August 31, 2015
21:22 دوشنبه، 9ام شهریورماه 1394
کد خبر: 73017

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: فعالیت مجدد شبکه‌های اجتماعی بستگی به تجدیدنظر کارگروه تعیین مصادیق دارد

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات می‌گوید: «یکی از موضوعات بسیار مهم دولت یازدهم، تصحیح و تسهیل روابط در عرصه بین‌المللی است، زیرا بخش مهمی از مسائل به روابط خارجی مربوط می‌شود، از این رو تصحیح چهره نظام و تغییر افکارعمومی نسبت به ایران موضوع مهمی است که باید موردتوجه قرار گیرد».
 
اظهارات محمود واعظی در پاسخ به پرسش ایسنا مبنی بر اینکه با وجود گلایه‌هایی درباره استفاده برخی از اعضای دولت و فعالیت آنها در شبکه‌های اجتماعی مختلف مانند فیس‌بوک و توییتر با توجه به خلاف قانون بودن، مطرح شده است. واعظی از جمله وزرای کابینه دولت یازدهم است که همواره سعی در توجیه رفتار دولت نسبت به استفاده از شبکه‌های اجتماعی کرده، حال آنکه خود او هیچ‌گاه صفحه‌ای در هیچ شبکه اجتماعی خارجی -به غیر از اینستاگرام- ندارد.
 
پس از روی‌کارآمدن دولت یازدهم اخباری مبنی بر حضور برخی وزرای کابینه در شبکه‌های اجتماعی از جمله وزیر ارشاد، وزیر نفت، رئیس دفتر ریاست‌جمهوری، معاون اول رئیس‌جمهور، معاون زنان و امور خانواده و دیگر افراد منتشر شد که برخی از آنها حضور خود را تکذیب کردند و برخی دیگر به توجیه حضورشان پرداختند.
 
اما وزیر ارتباطات در ادامه صحبت‌های خود درباره شبکه‌های اجتماعی می‌گوید: یکی از اهداف جدی دولت آن است که حقوق شهروندی موردتوجه جدی قرار گیرد. بحث دسترسی آزاد به اطلاعات نیز از جمله بخش‌هایی است که به حقوق شهروندی مربوط می‌شود و در این زمینه با وجود اینکه قانون مجلس مدت‌ها مورد بی‌توجهی قرار می‌گرفت اما اکنون طبق مصوبات مجلس این مسئله دنبال شده و در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جلساتی درباره آن برگزار می‌شود.
 
او ادامه می‌دهد: نگاه ما به شبکه‌های اجتماعی نیز بر پایه این دو اصل شکل گرفته است. البته طبیعی است شبکه‌های اجتماعی همان‌قدر که فایده‌هایی به دنبال دارند، ممکن است آسیب‌هایی را نیز همراه خود داشته باشند اما وظیفه دولت آن است که این فواید را براساس نیاز مردم و ارتباط آنها افزایش داده و در مقابل، جلوی آسیب‌ها و تهدیدها را بگیرد. به گفته او، برای این کار تلاش‌های متعددی شده اما در اولین گام لازم است مردم را آگاه کنیم که بدانند بدون کمک آنها مبارزه با آسیب‌های شبکه‌های اجتماعی امری سخت و دشوار است. البته این موضوع به آن معنا نیست که ما وظایف خود را انجام ندهیم.
 
او می‌افزاید: ما وظیفه و مسئولیت خود می‌دانیم که به این مقوله توجه کنیم. من نیز همان نگاهی را که در برابر این موضوع در خانواده کوچک خود دارم، در خانواده بزرگ ایرانی هم اعمال می‌کنم. اکنون فیلترینگ هوشمند به این دلیل طراحی شده که امروزه شبکه‌هایی وجود دارند که ممکن است کمتر از ١٠‌ درصد آنها مضر باشد اما بخش مهمی از اطلاعات علمی و مهارت‌های مختلف به واسطه این شبکه‌ها قابلیت انتقال دارد و برهمین‌اساس نباید مردم ما از این امکانات محروم باشند. فیلترینگ هوشمند نیز براین اساس به‌طور جدی مورد توجه قرار گرفته است تا با استفاده از آن امکان دسترسی مردم از این شبکه‌ها به‌طورکلی مسدود نشود.
 
واعظی فیلترشدن یا نشدن را همانند جنگ الکترونیکی دانسته و بیان می‌کند: در این زمینه هم‌زمان با ما دیگران نیز اقدامات متعددی را انجام می‌دهند تا در این حوزه اندیشه‌های خود را وارد کنند، براین اساس ما تصمیم گرفتیم با همکاری ١١ دانشگاه طرح فیلترینگ هوشمند را موردتوجه قرار داده و بودجه‌ای که برای آن در نظر گرفته‌ایم به گونه‌ای تعریف شده است که برای آن محدودیتی وجود ندارد.
 
او به اجرای طرح فیلترینگ هوشمند پرداخته و می‌گوید: این طرح یک روند سه مرحله‌ای دارد که اکنون در مرحله دوم آن هستیم که امیدواریم تا پایان سال تکمیل شود. اجرای این پروژه حالت تک‌وپاتک دارد و زمان اجرائی‌شدن کامل آن بستگی به کمک متخصصان بومی دارد. او ادامه می‌دهد: در هر صورت دولت اعتقاد دارد تمام شبکه‌های سالم در اختیار مردم قرار گیرد اما در این زمینه روی سالم‌بودن فعالیت این شبکه‌ها اصرار داریم؛ اگرچه تاکنون در این حوزه با فشارهای زیادی مواجه شدیم اما مقاومت کرده‌ایم و حال هم از مردم می‌خواهیم کمک کنند که این شبکه‌ها فضای سالمی داشته باشند تا فعالیت آنها استمرار داشته باشد.
 
او می‌گوید: با این وجود ما مجبوریم شبکه‌های داخلی خود را نیز داشته باشیم و برای استفاده از این شبکه‌ها لازم است مردم خیالشان راحت شود که اطلاعات آنها محفوظ است. او تاکید می‌کند: اینکه گفته می‌شود اگر شبکه‌های داخلی فعالیت کنند، جلوی فعالیت شبکه‌های خارجی گرفته می‌شود تصور نادرستی است. ما اعتقاد داریم تمام مکالمات مردم از طریق هر شبکه‌ای، حریم خصوصی آنها محسوب می‌شود و دولت در این حریم دخالت نمی‌کند مگر اینکه در این زمینه حکم قانونی وجود داشته باشد. البته زمانی که حکم قانونی وجود داشته باشد داخلی یا خارجی‌بودن این شبکه‌ها تأثیری نداشته و تمام فعالیت‌های صورت‌گرفته در آنها مانیتور خواهد شد.
 
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات می‌گوید: بحث فیلترینگ فیس‌بوک و توییتر در گذشته تصویب شده و قبل از این دولت رخ داده است؛ حال ممکن است با اجرای طرح فیلترینگ هوشمند ما تلاش کنیم این شبکه‌ها نیز بار دیگر فعالیت کنند، اما در این زمینه کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه رایانه‌ای تصمیم‌گیرنده است و فعالیت مجدد این شبکه‌ها بستگی به تجدیدنظر این کارگروه دارد و تنها به وزارت ارتباطات مربوط نمی‌شود؛ چراکه ما تنها یک عضو در این کمیته داریم.
 
او می‌افزاید: وقتی یک شبکه مسدود است، مسدودبودن آن برای همگان است. حال اگر چند نفر از مسئولان به‌دلیل مسئولیت‌هایی که در حوزه بین‌الملل دارند از چنین شبکه‌ای استفاده می‌کنند به احتمال زیاد از مقامی اذن و مجوز گرفته‌اند و این‌گونه نبوده که ما برای آنها شبکه‌ای باز بگذاریم. احتمالا آنها نیز با همان روش‌های سایر مردم از این شبکه‌ها استفاده می‌کنند، در فیس‌بوک و توییتر فعالیت می‌کنند. با این حال او درباره اینکه اقداماتی که تاکنون از سوی برخی دولتمردان در زمینه فعالیت در این شبکه‌ها صورت گرفته قانونی است یا خیر می‌گوید در جایگاهی نیستم که بتوانم چنین موضوعی را اعلام کنم. 
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.