فناوری

January 2, 2018
9:48 سه شنبه، 12ام دیماه 1396
کد خبر: 86899

پیش بینی دقیقتر زمین لرزه با شناسایی امواج الکترومغناطیسی

سیستم پیش‌نشانگر الکترومغناطیسی مستقر در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد، بر اساس اطلاعات ارسال شده به مرکز پردازش داده‌ها، رفتار گسل‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهد.

در پی زمین لرزه‌های اخیر ضرورت نگهداری و توسعه این سیستم، مورد بحث و گفتگوی مسئولان و اساتید سازمان زمین شناسی و واحد علوم و تحقیقات قرار گرفت.

در حال حاضر مجموعه سیستم «پیش ‌نشانگر الکترومغناطیسی» در محل جغرافیایی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات قرار گرفته است که بر اساس اطلاعات ارسال شده به مرکز پردازش داده‌ها، رفتار گسل‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهد.

در روش پردازش داده‌های الکترومغناطیس که یکی از روش‌های پیش ‌نشانگر زمین‌لرزه است، سعی می‌شود تا با شناسایی الگوی امواج الکترومغناطیسی ساطع شده پیش از رخداد زمین‌لرزه، گام مناسبی در راستای پیش‌بینی هر چه دقیق‌تر رخداد زمین‌لرزه برداشته شود.

این سیستم پیش‌نشانگر الکترومغناطیسی در واحد علوم و تحقیقات در فاز مطالعاتی قرار دارد. مبنای علمی این سیستم پیش‌نشانگر الکترومغناطیسی، به نظریه فریدمن فروند (friedemannfreund)  باز می گردد که ایجاد جریان‌های الکتریکی درون سنگ‌ها در پوسته زمین است.

باتوجه به شواهد موجود، قبل از وقوع زمین لرزه، اصواتی به سطح زمین می‌رسد. دستگاه ثبت داده‌های الکترومغناطیس تمامی حرکات لرزه‌ای در راستای افقی را با حساسیت بالا دریافت می‌کند. در عین حال امواج صوتی نیز قابل دریافت است. محدوده فرکانسی صوتی قابل دریافت ۰.۱ هرتز تا یک کیلو هرتز است.

این دستگاه در بالای چاه بر روی زمین نصب شده و برای تاثیر کمتر صداهای محیط، دیواره‌های اتاقک محل نصب با یونولیت پوشیده خواهد شد.

دستگاه اصلی تقویت‌کننده و دیجیتابزر امواج الکترومغناطیس نیز شامل واحدهای مختلف بوده و تقویت آنالوگ احساس کننده‌ها، تبدیل موج آنالوگ به دیجیتال امواج، ارسال موج دیجیتالی ۴ کانال اطلاعاتی به صورت سریال، دریافت فرامین از طریق پورت سریال و فرمان دهی به دستگاه‌های جانبی و مانیتورینگ امواج خروجی از دستگاه و فرامین ورودی را بر عهده دارد.

دستگاه اصلی (Main Device)، تغییرات ولتاژ حسگرهای الکترومغناطیسی و صوتی را ابتدا تقویت کرده و سپس دیجیتایز کرده و به صورت سریال به فرستنده ارسال می‌کند. از طرف دیگر فرامین ارسالی از مرکز را به صورت سریال دریافت و اجرا می‌کند.

مسئولان و اساتید واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی در دیدار با مسئولانی از سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، بر توسعه سیستم پیش‌نشانگر الکترومغناطیسی واحد علوم و تحقیقات تاکید کردند.

براساس این گزارش، در پی زمین لرزه‌های روزهای اخیر، مدیران و متخصصان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات و سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور در جلسات کارشناسی متعددی بر حفظ، نگهداری و توسعه سیستم پیش‌نشانگر الکترومغناطیسی واحد علوم و تحقیقات تاکید کرده‌اند.

سیستم پیش‌نشانگر موجود در فاز مطالعاتی بوده که شامل تونلی ۵۰ متری با چاهی ۱۰ متری و دستگاه ثبت داده‌های الکترومغناطیس درون آن در محل جغرافیایی واحد است  و بر اساس اطلاعات ارسال شده به مرکز پردازش داده‌ها، رفتار گسل‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهد.

در روش پردازش داده‌های الکترومغناطیس که یکی از روش‌های پیش‌نشانگر زمین‌لرزه است، سعی می‌شود تا با شناسایی الگوی امواج الکترومغناطیسی ساطع شده پیش از رخداد زمین‌لرزه‌، گام مناسبی در راستای پیش‌بینی هر چه دقیق‌تر رخداد زمین‌لرزه برداشته شود.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.