مخابرات متعهد شد تا پایان سال ۱۰هزار مرکز بهداشتی و درمانی را به شبکه ملی سلامت متصل کند
شرکت مخابرات ايران متعهد شده است تا پايان امسال 10 هزار مرکز بهداشتي، درماني و تشخيصي را به شبکه ملي سلامت متصل کند.
به گزارش عصر ارتباط، شبکه ملي سلامت در واقع براي دسترسي مراکز بهداشتي، درماني و تشخيصي دولتي و خصوصي سراسر کشور به اينترانت ایجاد ميشود.
46 هزار مرکز بهداشتي، درماني و تشخيصي در ايران وجود دارد که بيش از نيمي از اين مراکز يعني 26 هزار نقطه به بخش دولتي تعلق دارند. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور هم اولويت را به اين بخش اختصاص داده و در مرحله اول ميخواهد زيرساخت ارتباطي مراکز درماني دولتي را مهيا کند.
اين وزارتخانه اسفندماه سال گذشته تفاهمنامهاي با وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات بهعنوان ناظر و شرکت مخابرات ايران بهعنوان مجري شبکه ملي سلامت امضا کرد؛ تفاهمنامهاي که بر اساس آن شرکت مخابرات متعهد شد ظرف مدت دو سال و نيم امکان دسترسي به شبکه ملي سلامت يا شمس را براي 46 هزار مرکز بهداشتي، درماني و تشخيصي فراهم کند.
نتايج اوليه انعقاد چنين تفاهمنامهاي در آستانه رونمايي است و اوايل آبانماه فاز نخست اين طرح ملي به ثمر خواهد نشست.
مشاور وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي و مسئول دفتر آمار و فناوري اطلاعات اين وزارتخانه در گفتوگو با خبرنگار ما با اشاره به راهاندازي سامانهاي براي مديريت پروژه شبکه ملي سلامت گفت: <در اين سامانه 26 هزار مرکز بهداشتي، درماني و تشخيصي دولتي ثبتنام کردهاند و مشخصاتشان نيز ثبت شده و با توجه به اين موضوع برآورد کرديم که چه نوع ارتباطي نياز دارند؛ از اينرو دسترسي ارتباطي آنها را به دو گروه ADSL با سرعت دومگابيت بر ثانيه و همينطور فيبر نوري دستهبندي کرديم.»
حسين رياضي افزود: «در اين دستهبندي 10 درصد مراکز از طريق فيبر نوري و 90 درصد آنها با خطوط ADSL به شبکه ملي سلامت متصل خواهند شد.»
او در ادامه گفت: «طبق تفاهمنامه، نقاط را مشخص کرديم و اطلاعات اين مراکز را در اختيار شرکت مخابرات ايران قرار داديم. مخابرات هم با امکانسنجي که از طريق شرکتهاي استانياش انجام داد، به ما اعلام کرد آمادگي سرويسدهي به کدام نقاط را دارد و براي کدام نقاط اصلا تجهيزاتي ندارند.»
رياضي اضافه کرد: «شرکت مخابرات متعهد شده تا پايان سال جاري براي 10 هزار مرکز بهداشتي، درماني و تشخيصي زيرساخت ارتباطي لازم را با هر روش دسترسي مهيا کند.»
به گفته وي، طي 15 سال گذشته تنها دو هزار مرکز بهداشتي و درماني دولتي زيرساخت ارتباطي لازم براي اتصال به اينترنت را داشتهاند و اين 10 هزار نقطه معادل پنجبرابر دسترسي نقاطي است که طي سالهاي گذشته برايشان فراهم شده است.
560 مرکز درماني به شمس متصل شد
کار اتصال مراکز درماني به شبکه ملي سلامت تقريبا از يک ماه پيش آغاز شده و طي اين مدت 560 نقطه به شبکه متصل شدهاند. اقدامات اجرايي براي اتصال دو هزار و 400 نقطه ديگر به شمس نيز در حال انجام است و اين مراکز تا پايان مهرماه به این شبکه متصل میشوند.
مسئول دفتر آمار و فناوري اطلاعات وزارت بهداشت در خصوص برنامهريزي براي اتصال 16 هزار مراکز درماني دولتي باقيمانده گفت: «اين مراکز مشروط به آمادگي شرکت مخابرات، تا پايان سال آينده به شبکه ملي سلامت متصل خواهند شد.»
او افزود: «مخابرات نقاطي را که در نيمه اول سال 92 به ما تحويل ميدهد اعلام خواهد کرد، اما در رايزني که با اين شرکت انجام دادهايم، تجهيز دسته ديگر مراکز درماني که در نقاط دورافتاده جاي دارند و ممکن است فقط خانه بهداشت داشته باشند، در برنامه توسعه خطوط مخابراتي قرار ميگيرند.»
به گفته وي، شبکه ملي سلامت اواخر مهرماه جاري يا اوايل آبانماه با حضور وزراي بهداشت، ارتباطات و شرکت مخابرات ايران افتتاح ميشود.
شبکه ملي سلامت در واقع بخشي از شبکه ملي اطلاعات است که در قانون برنامه پنجم به آن اشاره و ايجاد آن به وزارت بهداشت سپرده شده است.
اين شبکه، زيرساخت ارتباطي با امنيت، سرعت، دسترسپذيري و پايداري بالا در داخل کشور ايجاد ميکند که حتي در صورت قطعشدن سرويس اينترنت هم خدمات آن مختل نخواهد شد.
سامانههايي همچون پرونده الکترونيکي سلامت، برنامه پزشک خانواده، اتوماسيون اداري و ... از بستر همين شبکه بهره خواهند کرد.
بنا به گفته رياضي، استفاده از شبکه ملي سلامت هزينه پايينتري نسبت به اينترنت دارد و تعرفه استفاده از آن نسبت به اينترنت يکدهم است.
اتصال 13 دانشگاه علوم پزشکي به سپاس
وزارت بهداشت بر اساس آنچه برنامهريزي کرده، امسال نيمي از دانشگاههاي علوم پزشکي سطح کشور را به سامانه پرونده الکترونيکي سلامت موسوم به سپاس متصل خواهد کرد. اين سامانه که خود از زيرسامانههاي مختلفي تشکيل شده در واقع فرايند تشکيل پرونده سلامت را بهصورت الکترونيکي براي بيماران امکانپذير ميکند.
پس از اتصال دانشگاههاي علوم پزشکي به سپاس، بيمارستانها، درمانگاهها و مراکز بهداشتي، درماني و تشخيصي هم بهتدريج به اين سامانه متصل ميشوند. با تشکيل هر پرونده سلامت، اطلاعات آن به دانشگاه علوم پزشکي استان ارسال ميشود و دانشگاه نيز خلاصهاي از اطلاعات را به ستاد وزارت بهداشت در تهران ميفرستد.
در اين چرخه، تمامي دانشگاههاي علوم پزشکي با يکديگر در ارتباط آنلاين و يا آفلاين خواهند بود و ميتوانند پروندههاي پزشکي بيماران را براي هم ارسال کنند.
به اين ترتيب، بيماري که در تهران يک پرونده الکترونيکي دارد اگر بر فرض به مشهد برود، بدون آنکه پرونده جديدي برايش تشکيل شود، سابقه پزشکي او را از تهران استعلام ميکنند.
به گفته رياضي، تا امروز 13 دانشگاه علوم پزشکي به سپاس متصل شدهاند.
پروندههاي الکترونيکي سلامت در دو حوزه درمان و بهداشت تشکيل ميشوند. در حوزه درمان تا امروز 900 هزار پرونده الکترونيکي در سراسر کشور تشکيل شده که 500 هزار پرونده به بيماران بستري در بيمارستانها تعلق دارد و 400 هزار پرونده نيز براي بيماران سرپايي در درمانگاهها و مراکز درماني تشکيل شده است.
از حدود 90 بيمارستان تهران نيز تاکنون 25 بيمارستان به سامانه پرونده الکترونيکي سلامت تجهيز شدهاند. تا ماه آينده نيز دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي به سپاس متصل ميشود.