امنیت

فناوری اطلاعات

March 1, 2013
18:29 جمعه، 11ام اسفندماه 1391
کد خبر: 53652

استاکس‌نت در سال 2007 علیه ایران استفاده شد

 

محققان شرکت امنیتی سیمانتک نسخه‌ای از ویروس رایانه‌ای "استاکس نت" را شناسایی کردند که در سال 2007 دو سال زودتر از آنچه پیش از این تصور می‌شد، برای حمله به برنامه هسته‌ای ایران مورد استفاده قرار گرفته است.
 
"استاکس نت" که تصور می‌شود توسط آمریکا و رژیم صهیونیستی طراحی شده، در سال 2010 پس از اینکه برای حمله به تاسیسات هسته‌ای نطنز مورد استفاده قرار گرفت، شناسایی شد. این ویروس نخستین نمونه از برنامه‌های مخربی بود که برای حمله به دستگاه‌های صنعتی مورد استفاده قرار گرفتند.
 
محققان سیمانتک کد کشف شده را "استاکس نت 0.5" نامیده‌اند و بر اساس شواهد دست یافته از سوی آن‌ها، این ویروس در سال 2005 که ایران هنوز سرگرم کار ساخت تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم خود بود، در دست طراحی بود و در سال 2007 زمانی که این تاسیسات آنلاین شد، مورد استفاده قرار گرفت.
 
بر اساس گزارش موسسه علوم و امنیت بین‌الملل، این ویروس می‌توانست سانتریفیوژهای زیادی را بدون اینکه مسوولان تاسیسات متوجه شوند، از کار بیندازد.
 
به گفته محققان سیمانتک، اگرچه قدرت خرابکاری "استاکس نت" نامعلوم است اما این ویروس به شکلی طراحی شده بود تا بدون اطلاع مسوولان تاسیسات نطنز از طریق باز و بسته کردن دریچه‌هایی که گاز هگزا فلوراید اورانیوم را به سانتریفیوژها می‌فرستند، به این تاسیسات حمله کند.
 
تصور می‌شود نسخه‌های "استاکس نت" که پیش از این بررسی شده‌اند، از طریق تغییر سرعت پمپاژ گاز به سانتریفیوژها برای خرابکاری در تاسیسات نطنز مورد استفاده قرار گرفته‌اند.
 
مقامات آمریکایی آگاه به رویترز اظهار کرده‌اند که آمریکا ساخت سلاح سایبری پیچیده را در دوران ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش آغاز کرد تا مانع دستیابی ایران به فعالیت‌های هسته‌ای شود. دولت آمریکا حاضر به اظهارنظر در مورد این گزارش‌ها نشده و تحقیقاتی را در مورد درز برنامه‌های سایبرش آغاز کرد.
 
محققان از زمان کشف "استاکس نت" در سال 2010، ویروس‌های رایانه‌ای پیشرفته دیگری مانند "فلیم"، "دیوکیو" و "گوس" را شناسایی کرده‌اند که همگی برای جاسوسی و جنگ سایبری طراحی شده بودند.
 
بر اساس گزارش سیمانتک، "استاکس نت 0.5" با کد مشابه "فلیم" نوشته شده است.
 
این شرکت احتمال می‌دهد که نسخه‌های دیگری از "استاکس نت" وجود دارند که هنوز شناسایی نشده‌اند. محققان در این شرکت و موسسات امنیتی دیگر همچنان در تلاش برای پی بردن به قابلیت‌های این ویروس هستند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.