باندپهن

باندپهن ثابت

June 18, 2013
19:26 سه شنبه، 28ام خردادماه 1392
کد خبر: 55670

موفقیت پژوهشگران کشور برای جلوگیری از آسیب پذیری شبکه های نوری

پژوهشگران پژوهشگاه فضای مجازی موفق به اختراع طرحی برای جلوگیری از آسیب پذیری شبکه های دسترسی نوری شدند.
به گزارش مهر، امروزه بهره گیری از شبکه‌های دسترسی نوری به دلیل قابلیت و پهنای باند زیاد آن، مورد استقبال قرار گرفته است؛ در همین حال توسعه سریع و رشد قابل توجه اینترنت، باعث شده که کاربردهای محتوایی با پهنای باند بالا از جمله ویدئو کنفرانس، بازی‌های بی درنگ، IPTV و سرویس‌های ویدئویی، به راحتی ارائه شوند. با این وجود ارائه این سرویس ها مستلزم شبکه ای با پهنای باند مناسب است که مناسبترین آن، شبکه دسترسی نوری است و یکی از فناوری‌های مطرح در این شبکه، فناوری PON است.
 
شبکه‌های دسترسی FTTx شبکه‌های فیبرنوری برمبنای شبکه‌های پسیو نوری (PON) با دو تکنولوژی مطرح EPON و GPON است که این شبکه ها مناسب برای سرویس‌های باند پهن است که از جمله ویژگیهای این شبکه‌های دسترسی می‌توان به قابلیت ارائه همزمان چندین سرویس سرعت بالا اشاره کرد.
 
براین اساس با بررسی صورت گرفته و تجارب شبکه‌های با معماری‌های "نقطه به چند نقطه" از سوی پژوهشگران گروه ارتباطات نوری پژوهشگاه فضای مجازی مشخص شد که امکان اختلال در عملکرد کل یک محدوده بدلیل عملکرد نامناسب یک عضو وجود دارد که در این صورت نیز پیدا کردن عضو مختل کننده، بدلیل قطع ارتباط تمامی مجموعه‌ها از طریق مدیریت سیستم امکان‌پذیر نیست اما رفع خرابی حاصل از آن بصورت محلی و با آزمایش تک تک سیستم‌ها توسط یک اپراتور در محل و با قطع ارتباط نوری سیستم مختل کننده، ممکن است.
 
در این راستا بررسی های پژوهشگران حاکی از آن است که با توجه به اینکه گیرنده‌های نوری به صورت ذاتی در مقابل توان‌های نوری زیاد آسیب‌پذیر هستند، امکان صدمه دیدن شبکه از راه دور و توسط پورت یکی از مشترکان به سادگی امکان‌پذیر است و از این رو در بکارگیری و اتکا به شبکه‌های FTTH با تکنولوژی های EPON و یا GPON باید جوانب آسیب پذیری آنها بررسی شود و تا حد امکان راهکارهایی برای موارد آسیب‌پذیر سنجیده شود که در این زمینه و برای جلوگیری از این عوامل مخرب، طرحی توسط علی پوراسلامی از پژوهشگران گروه ارتباطات نوری پژوهشگاه فضای مجازی ارائه شد و در اداره ثبت اختراعات به ثبت رسید.
 
به دلیل اینکه در شبکه‌های دسترسی نوری FTTH فیبرنوری که در اختیار مشترک قرار داده می شود، با گذر از ادوات غیر فعال به تجهیزات موجود در مرکز شبکه متصل است از این رو هر نوع سیگنال مزاحمی که توسط یک خرابکار یا سیستم آسیب دیده بر روی این فیبرها ارسال شود، باعث ایجاد اخلال در عملکرد سیستم مرکزی و در نتیجه اخلال در ارائه سرویس به کلیه مشترکین خواهد شد. براین اساس هدف از این اختراع، جلوگیری از توقف و ایجاد وقفه در ارائه سرویس در شبکه‌های دسترسی نوری FTTH در اثر خرابی یکی از اله مان های شبکه و یا عملیات مخرب توسط مشترکان است.
 
در این ایده برای جلوگیری از آسیب و از کار افتادن شبکه دسترسی نوری FTTH از طرف مشترک تمهیداتی سنجیده شده تا مسیری که یک خرابکار بر روی آن قرار دارد را تشخیص و سپس از شبکه جدا کند، تا بدین وسیله شبکه پایدار بماند و بتواند به دیگر مشترکان ارائه سرویس کند.در صورت نصب این ایده در بخش توزیع فیبرهای نوری مشترکان از آسیبهای تعمدی، غیر تعمدی مخرب و غیرمخرب جلوگیری خواهد کرد.
 
از مزایای این طرح می توان به عدم تاثیر بر عملکرد عادی شبکه، افت نوری کم ادوات اضافه شده، توانمندی حفاظت از شبکه در اثر خرابی یکی از عناصر و یا تخریب تعمدی توسط مشترک خرابکار و نیز ذخیره کردن اتفاقات رخ داده در ارتباط با آسیبهای وارد اشاره کرد.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.