رگولاتوری

October 23, 2015
11:46 جمعه، 1ام آبانماه 1394
کد خبر: 73950

مرکز پژوهش‌های مجلس تاکید کرد: خلأ قوانین ایران در حفاظت از داده‌ها در فضای مجازی/ شهروندان از ارائه اطلاعات صحیح اجتناب می‌کنند

مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به خلأ قانونی حفاظت از داده‌ها در فضای مجازی، قانون‌گذاری در این باره را ضروری دانست و هشدار داد که بدون وجود چنین قانونی شهروندان از ارائه اطلاعات یا ارائه اطلاعات صحیح در فضای مجازی اجتناب می‌ورزند.
 
 
مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی موضوع «فناوری‌های داده‌های عظیم و الزامات قانونی آن» را بررسی کرده است.
 
طبق این گزارش، قابلیت‌های رو به رشد فناوری داده‌های عظیم در تصرف،‌ تجمیع و پردازش هر چه بیشتر داده‌های حجیم، در حال حرکت و متنوع موجب شده است تا کاربردهای گسترده‌ای از کسب و کارها و مسئولیت‌های دولت افزایش دهد.
 
دولت‌ها می‌توانند با تجزیه و تحلیل داده‌های عظیم، اقدامات مؤثری را برای رفاه شهروندان انجام دهند. پیشگیری از جرم،‌ جنایت، بهبود ترافیک و حمل و نقل افزایش امنیت ملی، مدیریت درآمد،‌ خدمات اجتماعی و بهبود وضعیت محیط زیست نمونه‌ای از این اقدامات است.
 
در بخش خصوصی نیز به کارگیری و تحلیل این داده‌ها، بهبود و اثربخشی کسب و کارها را به همراه خواهد داشت.
 
توسعه بهره‌گیری از داده‌های عظیم علاوه‌بر تأمین زیرساخت‌های فنی،‌ امنیتی و اجتماعی نیازمند تأمین الزامات حقوقی و قانونی جهت به‌کارگیری داده‌های عظیم است.
 
ابعاد مهم الزامات حقوقی و قانونی داده‌های عظیم شامل حقوق مالکیت فکری،‌ حفاظت از داده‌ها و الزامات قراردادی است.
 
حفاظت از داده‌های شخصی شهروندان یکی از مهم‌ترین اولویت‌های اصلی در تأمین الزامات حقوقی داده‌های عظیم است، زیرا حفظ حریم خصوصی به عنوان یک حق اساسی شهروندان شمرده می‌شود و  تصویب قوانین حفاظت از داده‌های شخصی در فضای مجازی کلید مؤثری در جهت توسعه بهره‌گیری از داده‌های عظیم است.
 
بدون وجود چنین قانونی بالطبع شهروندان از به اشتراک‌گذاری اطلاعات در فضای مجازی اجتناب می‌ورزند یا اطلاعات صحیحی ارائه نمی‌دهند.
 
در کشور ما با توجه به خلأ قانونی در زمینه حفاظت از داده‌ها در فضای مجازی، تصویب قانون در این موضوع از اولویت‌های اصلی قانونگذاری حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است.
 
توجه به الزامات قراردادی استفاده از داده‌ها در کاربردهای داده‌های عظیم نیز از عوامل دیگر کاهش چالش‌های حقوقی مرتبط است. حقوق مالکیت فکری داده‌ها در کشور تا مشخص نشدن موضع کشور در موضوع کپی‌رایت در بلاتکلیفی به سر می‌برد که لازم است این موضع به روشنی در قالب لایحه مالکیت فکری که از طرف دولت به مجلس ارسال شده است، شفاف شود.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.