لبه تکنولوژی

February 15, 2016
17:48 دوشنبه، 26ام بهمنماه 1394
کد خبر: 76195

وقتی یخچال خانه شما به بقالی محل ایمیل می‌زند!

معاون پژوهشی پژوهشکده برق دانشگاه علم و صنعت از انجام مقدمات ایجاد شهر هوشمند در مشهد خبر داد و گفت: علاوه بر آن با شرکت ملی گاز برای بهره‌برداری از این فناوری در حوزه انتقال گاز در حال مذاکره هستیم.
 
دکتر علی اکبر جلالی در گفت‌وگو با ایسنا، اینترنت اشیا را ارتباط اشیا با یکدیگر دانست و افزود: تاکنون انسان ارتباط‌گر میان اشیا بوده است ولی با ظهور اینترنت اشیا، اجسام می‌توانند با همدیگر ارتباط برقرار کنند.
 
وی با تاکید بر این که با این فناوری ارتباط شیء با شیء برقرار می‌شود، ادامه داد: این فناوری، مثلا یخچال را قادر می‌سازد که نیازهای غذایی خانه را به نزدیکترین سوپرمارکت اعلام کند و یا انسان از طریق اجسام، امور مربوط به منزل را مدیریت کند.
 
جلالی با بیان این که سامانه اینترنت اشیا در دانشگاه علم و صنعت راه اندازی شده است، خاطرنشان کرد: شهر هوشمند از جمله بخش‌های این سامانه است که امکان روشن و خاموش کردن لامپ‌های شهری و کنترل ترافیک را به صورت هوشمندانه فراهم می‌کند.
 
معاون پژوهشی پژوهشکده برق دانشگاه علم و صنعت، E-health را از دیگر بخش‌های این سامانه دانست و افزود: از این طریق فرد بیمار با پزشک معالج خود در تماس است تا در مواقع ضروری راهنمایی‌های پزشکی را دریافت کند.
 
وی خاطر نشان کرد: هر چند که این فناوری لوکس به نظر می‌رسد ولی با توجه به 4.5 میلیون فارغ التحصیل بیکار، توسعه این فناوری می‌تواند به توسعه اشتغال در کشور منجر شود؛ چراکه امروزه توسعه اشتغال با روش‌های سنتی ممکن نیست بلکه این امر در گرو توسعه فناوری است.
 
مجری طرح اینترنت اشیاء در دانشگاه علم و صنعت با اشاره به وجود 50 میلیارد شیء مختلف در دنیا، گفت: ایجاد ارتباط میان این تعداد اشیا نیاز به 50 میلیارد سنسور دارد که تولید این تعداد سنسور می‌تواند بخش عظیمی از مشکلات اقتصادی را مرتفع کند.
 
وی با تاکید بر ضرورت حضور قدرتمند ایران در حوزه اینترنت اشیاء تاکید کرد: در زمینه توسعه اینترنت به دلایل فرهنگی چنان عقب ماندیم که ایران جزو کشورهای عقب مانده در حوزه استفاده و کاربرد اینترنت قرار گرفت و امروزه به جای آن که بتوانیم از قابلیت‌های اینترنت بهره برداری کنیم، آن را به ابزاری تفریحی و آزار دهنده تنزل داده ایم.
 
جلالی با اشاره به کم رنگ شدن نقش انسان‌ها در حوزه صنعت گفت: این فناوری در آینده می‌تواند در بخش‌های صنعتی کاربردهای وسیعی داشته باشد.
 
معاون پژوهشی پژوهشکده برق دانشگاه علم و صنعت با بیان این که پروژه اینترنت اشیا با همکاری بخش خصوصی در دانشگاه علم و صنعت پیاده سازی شد، افزود: قیمت نرم افزارهای مورد استفاده در این سامانه 5 میلیون دلار است که این اعتبارات در اختیار دانشگاه نبود ولی با همکاری بخش خصوصی و با تلفیق سرمایه بخش خصوصی و دانش دانشگاهی این سامانه را پیاده سازی کردیم.
 
وی این سامانه را دارای جنبه‌های آموزشی و پژوهشی و در عین حال اجرایی عنوان کرد که در این راستا مذاکراتی برای اجرای شهر هوشمند در شهر مشهد در حال انجام است.
 
مجری طرح اینترنت اشیاء در دانشگاه علم و صنعت از انجام مذاکرات با شرکت ملی گاز برای کاربردی کردن اینترنت اشیاء در این شرکت خبر داد و گفت: تست‌های این طرح‌ها در دانشگاه انجام شده و برای اجرا به بخش خصوصی واگذار می‌شود تا بتواند اشتغال‌زایی را در کشور فراهم کند.
 
اینترنت اشیا (Internet of Things) که به آن IOT می‌گویند به شبکه‌ای از اشیا گفته می‌شود که با استفاده از اینترنت با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند. بر اساس چندین تحلیل اقتصادی پیش بینی می‌شود که IOT سهم زیادی در رشد اقتصادی در یک دهه آینده خواهد داشت. ارزش بازار اینترنت اشیا در حال حاضر دو تریلیون دلار برآورد می‌شود که این میزان 5 تا 10 سال آینده به 4 تا 11 تریلیون دلار خواهد رسید.
 
این فناوری در بخش‌هایی چون انرژی، کشاورزی، بهداشت و درمان و حمل و نقل کاربرد دارد و موجب افزایش راندمان تولید، مصرف منابع و کاهش تاثیرات مخرب بر محیط زیست، ارسال اطلاعات و علائم حیاتی بیمار به مرکز کنترل و یکپارچه سازی سیستم حمل و نقل و کنترل بهینه نور شهری و ترافیک می‌شود.
 
کارشناسان، هرچند که اینترنت اشیا را به دلیل ماهیت انقلابی که دارد مورد ستایش قرار می‌دهند ولی به دلیل چالش‌های فنی و سیاستگذاری که در مقابل این فناوری قرار دارد، آینده روشنی برای آن متصور نیستند. این فناوری علاوه بر آن که با چالش امنیت و حریم خصوصی مواجه است، موضوع محدودیت آدرس‌های اینترنتی نیز از چالش‌های جدی آن به شمار می‌رود.
 
در حال حاضر از Internet Protocol Version 4 به طور وسیع برای این امر استفاده می‌شود که این سیستم حداکثر می‌تواند حدود چهار میلیارد آدرس را پشتیبانی کند در حالی که کارشناسان پیش بینی می‌کنند که تا سال 2020 تعداد اشیایی که در قالب اینترنت اشیا به طور همزمان به اینترنت متصل می‌شوند به 25 تا 50 میلیارد شیء برسد.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.