رسانه‌های اجتماعی

January 9, 2019
15:17 چهارشنبه، 19ام دیماه 1397
کد خبر: 97018

دادستان کل کشور: شبکه‌های مجازی باید کنترل شوند

دادستان کل کشور در جدیدترین واکنش خود نسبت به سوال‌ در مورد مسدودسازی شبکه اجتماعی اینستاگرام اعلام کرده که فیلترینگ حساس و مهم است و باید معنی آن را برای مردم درست بیان کنیم.
 
آنطور که خبرگزاری فارس گزارش داده است محمدجعفر منتظری، در حاشیه‌ برنامه‌ای و در پاسخ به سوالی در مورد تصمیم قوه‌قضاییه برای فیلتر این شبکه تنها به این اظهارات بسنده کرده که باید این شبکه‌ها مدیریت شوند. او همچنین گفته است : «اگر امکان انجام کاری برای ارائه خدمات شبکه‌های «گرامی» بدون آسیب زدن به مردم وجود دارد این کار را انجام دهید، در غیر این صورت باید تصمیم دیگری گرفت.»
 
این اظهارات دادستان کل کشور در حالی بیان می‌شود که هفته گذشته سرپرست معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور و دبیر کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه (فیلترینگ) در گفت‌وگو با پییوست از وجود حکم قضایی برای فیلترینگ شبکه اجتماعی اینستاگرام خبر داده بود. جواد‌جاویدنیا در این گفت‌وگو با اعلام اینکه این حکم قضایی مدت‌ها پیش صادر شده اما اجرا نشده است به پیوست گفته بود: ‌«در حال حاضر به صورت یک طرفه دستگاه قضایی می‌تواند با توجه به انجام نشدن مصوبات شورا اقدام کند اما فعلا منتظر اجماع نظر در این زمینه هستیم. ولی اگر صبر کردن فایده نداشته باشد دستگاه قضایی تصمیم لازم را خواهد گرفت.»
 
اما بعد ازا ین اظهار نظر هم وزیر ارتباطات هفته گذشته و در حاشیه جلسه هیات دولت به گفته‌های سرپرست معاونت فضای مجازی دادستانی در مورد مسدود‌سازی اینستاگرام واکنش نشان داد. محمد جواد آذری جهرمی در این گفت‌وگو اعلام کرده بود که باید نهادهای تصمیم‌گیر در مورد فیلترینگ شفاف‌سازی کنند. او گفته بود:‌ « فرض را بر این می‌گذاریم که ایشان اختیار قانونی صحبتی را که می‌کنند دارند، اما بعدش چه اتفاقی می‌افتد؟ برای مردم دو قطبی فیلتر یا مخالفت با فیلتر در کشور ایجاد نکنند. شفاف اعلام کنند اگر اینستاگرام را با اختیار خود در کشور فیلتر کردند از فردا در زندگی مردم، حاکمیت، کاهش جرایم، افزودن ظرفیت و توانمندی ‌های داخلی و اقتصاد کشور چه تاثیری خواهد گذاشت؟»
 
انتقاد به اجرا نشدن مصوبات شورای عالی فضای مجازی 
در یک ماه اخیر نهادهای مختلفی نسبت به اجرا نشدن مصوبات شورای عالی فضای مجازی از سمت وزارت ارتباطات و دیگر نهادهای مرتبط انتقاد‌هایی مطرح کرده‌اند. نمونه بارز این انتقاد هم در جلسه هفته گذشته برخی پیام‌رسان‌ها با نمایندگان شورای عالی فضای‌مجازی، رئیس پدافند غیر عامل، رییس کارگروه فضای مجازی مجلس  و سرپرست معاون فضای مجازی دادستانی شنیده شد. جایی که برخی حاضران در جلسه به نتیجه نرسیدن برنامه‌ها برای رشد پیام‌رسان‌های داخلی را به اجرا نشدن مصوبات شورای عالی فضای مجازی و دیگر الزامات در این زمینه از سوی برخی وزارتخانه‌ها ارتباط دادند.
 
حالا هم دادستان کل کشور به صف این منتقدان پیوسته است. محمد جعفر منتظری با اشاره به نادیده گرفته شدن مصوبات شورای عالی فضای مجازی در وزارت ارتباطات گفته است: «شورای عالی فضای مجازی با ریاست رئیس‌جمهوری تشکیل جلسه می‌دهد پس چرا مصوبات آن اجرا نمی‌شود. انتقاد ما به وزارت ارتباطات و دستگاه‌های دیگر اجرا نکردن همین مصوبات است.»
 
منتظری با تاکید بر اینکه بحث شبکه‌های گرام‌دار بحث انحرافی است و بحث اصلی باید سالم‌سازی فضای مجازی باشد ادامه داده است: «برخی از آدم‌های مریض‌ احوال تا حرف از سالم‌سازی فضای مجازی و فیلترینگ می‌زنیم می‌گویند می‌خواهیم مثل صد سال قبل زندگی کنیم در صورتی‌که ما دنبال محرومیت مردم از فضای مجازی نیستیم بلکه دنبال سالم‌سازی هستیم. دولت هم باید تمام امکانات خود را به میدان بیاورد تا همه مردم از یک فضای سالم برخوردار باشند.»
 
موضع‌گیری اخیر مسئولان نسبت به نظارت بر فضای مجازی محدود به دستگاه قضایی نبوده است. چرا که چندی پیش نیز عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور در حاشیه صد و دوازدهمین جلسه شورای اجتماعی کشور درباره ارائه راهکارهای عملی درباره آسیب‌های اجتماعی فضای مجازی اعلام کرده بود هیچگونه نظارت منطقی و هیچ قانونی که رفتار در فضای مجازی را نظارت کند و مجوزهای لازم را ارائه دهد وجود ندارد. 
 
به گفته رحمانی فضلی، موضوع رسیدگی به فضای مجازی از اختیارات و وظایف شورای عالی فضای مجازی است با این حال مکاتباتی را وزارت کشور با شورای فضای مجازی انجام داده است که نخست این شورا تدوین قوانین جامع در حوزه فضای مجازی را داشته باشند و اگر هم  لازم  باشد شورای اجتماعی هم در این زمینه می تواند فعالیت کند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.