امنیت

فناوری اطلاعات

September 27, 2019
13:24 جمعه، 5ام مهرماه 1398
کد خبر: 104165

آمادگی وزارت ارتباطات برای اجرای طرح جدید فیلترینگ

 
رئیس سازمان فناوری و اطلاعات ایران و معاون وزیر ارتباطات بیان کرد وزارت ارتباطات اماده است تا به جای اینکه یک فیلترینگ عام داشته باشیم، فیلترینگی به مثابه سرویس ارزش افزوده داشته باشیم. ناظمی گفت: بجای اینکه یک شکل فیلترینگ داشته باشیم باید به سمت چند نوع فیلترینگ بریم.
 
«امیر ناظمی» رئیس سازمان فناوری و اطلاعات ایران در دهمین رویداد «فیناپ» درباره مسائل مختلفی گفتگو کرد. آینده فیلترینگ، شبکه ملی اطلاعات، وضعیت استارت‌آپ‌ها و سرویس‌های ارزش افزوده محور اصلی این گفتگو بودند.
 
رییس سازمان فناوری اطلاعات و معاون وزیر ارتباطات اعلام کرد که اکنون فیلترینگ صرفاً به شکلی یکسان اجرا می‌شود و مردم هم از نوع اجرای آن ناراضی هستند. او همچنین در مورد اختلاف نظر شورای عالی فضای مجازی با وزارت ارتباطات بر سر درصد اجرایی شدن شبکه ملی اطلاعات گفت که این اختلاف به نفع هیچکس نیست و شورای عالی فضای مجازی باید تعریف دقیق‌تری از شبکه ملی اطلاعات و مصادیق آن ارائه کند.
 
اقدامات وزارت ارتباطات برای ساماندهی فیلترینگ
ناظمی در پاسخ به این سوال که وزارت ارتباطات برای ساماندهی به وضعیت فیلترینگ، در حد توانش چه اقداماتی انجام داده است عنوان کرد:
«در ابتدای ورود به وزارت ارتباطات این موضوع را مطرح کردم که چرا کمیته تعیین مصادیق در کشور تشکیل نمی‌شود و بعد از پیگیری‌‌های بسیار این کمیته بالاخره تشکیل شد و این اتفاق بسیار خوبی بود. همچنین فیلتر شدن را در چند دسته تقسیم کردیم و آنها را ساماندهی کردیم. دسته‌ای از فیلترها به واسطه شکایت دولت انجام می‌شد و ما در بهمن ۹۶ مصوبه‌ای تصویب کردیم که دولتی ها حق شکایت نداشته باشند و یا اگر تصمیمی به شکایت دارند باید کمیته تشکیل دهند. چرا که حدود ۸۸۵ سایت فیلتر شده بود.»
 
ناظمی تاکید کرد که در ابتدا این مصوبه محرمانه بود و به همین دلیل دستگاه‌های دولتی به آن اهمیت نمی‌دادند و آن را اجرا نمی‌کردند اما بهمن سال گذشته مصوبه غیرمحرمانه شد و در نتیجه فیلترینگ از طریق شکایت‌های دولتی به حداقل خود رسید. ناظمی در ادامه توضیح می‌دهد که بخش دیگر فیلترینگ مربوط به پلتفرم‌های محتوایی هستند که در خصوص ساماندهی فیلترینگ آنها کمیته تعیین مصادیق مجرمانه تشکیل شده است.
 
او در ادامه به فیلتر شدن پیام‌رسان‌ تلگرام اشاره می‌کند و توضیح می‌دهد که چرا معتقد است فیلترینگ نیست:
«من خیلی دوست دارم پلتفرمی ایرانی و قوی‌تر از توییتر یا تلگرام با حضور حداکثری ایرانیان وجود داشته باشد اما الان چنین پلتفرم‌هایی وجود ندارد اما در راه رسیدن به آن مطلوب، نباید جلوی مسیر پلتفرم‌های غیر ایرانی را گرفت. مثلا برای ویز این اتفاق افتاد اما الان تعداد کاربران ایرانی مسیر یاب‌های ایرانی مانند «نشان» و «بلد» بیشتر از ویز شده‌اند؛ چون خدماتی ارائه می‌کنند که مسیریاب‌های خارجی ارائه نمی‌دهند.»
 
ناظمی همچنین خاطرنشان کرد که از ظرفیت‌های پلتفرم‌های بومی مانند پیام‌رسان‌ها استفاده نمی‌شود. نرفتن مردم در صف پلیس +۱۰ یکی از این استفاده‌های صحیح از ابزارهای بومی است که جای آن خالیست. به عقیده او همین امر موجب شکل نگرفتن پیام رسان داخلی می‌‌شود، چون کاربران شاهد رفتار متناقض هستند: «دوم سرمایه اجتماعی را از دست می‌دهند سوم مردم را تشویق به نصب فیلتر شکن می‌کنند. بنابراین هزینه استفاده از اینترنت بیشتر می‌شود. امنیت ملی و امنیت فردی از بین می‌رود.»
 
آمادگی وزارت ارتباطات برای پیاده سازی فیلترینگ جدید
وزیر ارتباطات در ابتدای شهریور ماه در مجلس شورای اسلامی این ایده را درباره فیلترینگ مطرح کرد که نمی‌توان دسترسی همه را در حد دسترسی یک کودک ۸ ساله تعیین کرد. حال امیر ناظمی در پاسخ به این سوال که آیا همین تغییر سطح دسترسی‌ها، قرار است آینده فیلترینگ باشد یا خیر، می‌گوید در بسیار از کشورها، شرکت‌های فعال در حوزه ارزش افزوده‌ای حضور دارند که مردم از آنها استفاده می‌کنند تا خدمات فیلترینگ را از‌ آنها دریافت کنند. مانند اعمال فیلترینگ برای اینترنت کودک یا صفخات فیشینگ.
 
او همچنین افزود:‌ «چون فیلترینگ به شکل درستی ارائه نمی‌شود مردم رضایت ندارد. ما باید به سراغ تغییر برویم. اما طبق قوانین ما دولت نمی تواند لایحه ای برای این موضوع تعیین کند. باید طرح به مجلس بدهد و یا اینکه قوه قضاییه قانون گذاری کند. بنابراین ما باید به سمتی برویم که بجای اینکه یک شکل فیلترینگ داشته باشیم باید به سمت چند نوع فیلترینگ بریم.»
 
او در همین رابطه ادامه داد: «لازم نیست سطح دسترسی‌ها یکسان باشد. این راهی است که دنیا آن را آزموده. به جای اینکه یک فیلترینگ عام داشته باشیم، باید فیلترینگی به مثابه سرویس ارزش افزوده داشته باشیم.» او توضیح داد که این حالت از ارزش افزوده، کاربر باید بتواند انتخاب کند که چه نوع سرویسی را انتخاب کند. برای مثال اینترنتی که فیشینگ در آن وجود نداشته باشد.
 
معاون وزیر ارتباطات در پاسخ به این سوال که آیا این اتفاق در این دولت انجام خواهد شد، پاسخ داد که وزارت ارتباطات آمادگی لازم را دارد، این پیشنهاد را هم مطرح کرده است اما پذیرفته نشده و در نهایت دادستانی باید این موضوع را بپذیرد.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.