اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

October 3, 2019
12:42 پنجشنبه، 11ام مهرماه 1398
کد خبر: 104408

رشد سهم محتوای فارسی در اینترنت؛ تا هدف چقدر فاصله داریم؟

 
سهم محتوای زبان فارسی در اینترنت با ۰.۲ درصد رشد نسبت به سال گذشته، به ۲.۱ درصد رسید، اما هنوز تا هدف چهار برابر شدنی که سازمان فناوری اطلاعات در یک بازه چهار ساله در نظر گرفته بود، فاصله دارد.
 
درحالی که سهم محتوای فارسی در اینترنت تا سال گذشته ۱.۹ درصد بود، اخیرا رضا باقری اصل – دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات – در توییتر اعلام کرده که بر اساس گزارش W۳Tech تا ۳۰ ماه سپتامبر ۲۰۱۹ (۸ مهر ۱۳۹۸)، سهم محتوای فارسی اینترنت به ٢.١ درصد رسید و در در جایگاه هشتم جهان قرار گرفت.
 
این درحالی است که طبق این گزارش، زبان انگلیسی توسط ۵۴.۵ درصد از وب‌سایت‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد و پس از آن، زبان روسی با ۶.۷ درصد قرار دارد. همچنین در رتبه‌های بالاتر از زبان فارسی، آلمانی با ۵.۳ درصد، اسپانیایی با ۴.۸ درصد، فرانسوی با ۳.۷ درصد، ژاپنی با ۳.۴ درصد و پرتغالی با ۲.۷ درصد قرار دارد.
 
 
اما یکی از شاخص‌های مورد نیاز برای توسعه شبکه ملی اطلاعات، همواره تولید محتوای بومی بوده است؛ همان‌طور که در بسیاری از موارد ادعا می‌شود، زیرساخت‌های فنی شبکه ملی اطلاعات آماده است و اکنون نوبت بخش محتواست که با تکمیل و توسعه، این فرآیند را تکمیل کند. در این راستا سال گذشته، تفاهمنامه‌ای توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با هدف گسترش زبان و محتوای فارسی در وب منعقد شد.
 
محمدجواد آذری جهرمی- وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – درباره این تفاهم‌نامه گفته بود: قرار است تمام اسناد کتابخانه ملی که قابل نشر است، در یک بازه زمانی به صورت نسخه دیجیتالی با استانداردهای مناسب دربیاید و همه این اطلاعات به صورت اوپن دیتا در اختیار کسب‌وکارها برای توسعه اشتغال قرار می‌گیرد. در حوزه نشر آثار ما نیاز داشتیم گامی به سمت دیجیتال کردن اطلاعات را برداریم و محتوای غنی موجود در کتابخانه ملی که به عنوان حافظه تاریخی ایرانیان است را منتشر کنیم و امیدواریم با این کار به سمت چهار درصدی خط و زبان فارسی در وب برسیم.
 
همچنین رسول سراییان -رئیس سابق سازمان فناوری اطلاعات- درباره افزایش محتوای بومی گفته بود: شاخصی در فضای وب در بین‌الملل داریم که صفحات وب را در زبان‌های مختلف و در محیط بیرون اندازه‌گیری می‌کند. یک سایت هم دارد که همه به آن دسترسی دارند. این شاخص صفحات وب را در بازه‌های زمانی مختلف به زبان‌های مختلف می‌شمارد و سپس زبان‌های مختلف را رتبه‌بندی می‌کند.
 
وی اما به راه‌های افزایش تولید محتوا اشاره و اظهار کرده بود: کل فارسی‌زبانان دنیا، علاوه بر ایران، تمامی فارسی‌زبانان اطراف ما که بالغ بر ۲۰۰ میلیون جمعیت هستند به اضافه فارسی زبانان کشورهای دیگر را شامل می‌شوند. تفاهم‌نامه‌ای با مرکز ملی اسناد مطرح شد، کاری که در حوزه تولید محتوا توسط استارت‌آپ‌ها شکل می‌گیرد، توسعه‌ی زیرساخت‌های خط زبان فارسی، همه این موارد به تولید محتوا کمک می‌کند.
 
بر این اساس، سهم محتوای فارسی در سال ۹۶، حدود ۰.۷ درصد بود که سال گذشته به حدود ۱.۹ درصد افزایش پیدا کرده و بالاتر از سهم زبان چینی، عربی و ترکی قرار گرفت و سازمان فناوری اطلاعات برای دو برابر کردن این سهم و رسیدن به چهار درصد در طی چهار سال تلاش می‌کند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.