لبه تکنولوژی

October 27, 2019
12:14 یکشنبه، 5ام آبانماه 1398
کد خبر: 105235

ابداع یک سلاح هورمونی برای مقابله با خشکسالی

 
پژوهشگران آمریکایی با استفاده از نوعی هورمون گیاهی، نوعی ماده شیمیایی ارائه داده‌اند که می‌تواند مقاومت گیاهان را در برابر خشکسالی افزایش دهد.
 
به نقل از فیز، گروهی از پژوهشگران "دانشگاه کالیفرنیا، ریورساید" (UCR)، نوعی ماده شیمیایی ارائه داده‌اند که می‌تواند به گیاهان در نگه داشتن آب کمک کند و بدین ترتیب محصولات کشاورزی را از خشکسالی نجات دهد و به کشاورزان کمک کند تا به رغم شرایط جوی ناملایم، به پرورش مواد غذایی بپردازند.
 
"شان کاتلر" (Sean Cutler)، استاد زیست‌شناسی سلولی دانشگاه کالیفرنیا، ریورساید و سرپرست این پژوهش گفت: خشکسالی، مهم‌ترین و مرتبط‌ترین دلیل وقوع سیل و از بین رفتن سالانه محصولات کشاورزی در سراسر جهان است. این ماده شیمیایی می‌تواند ابزار جدیدی برای کمک به کشاورزان باشد تا بتوانند محصولات خود را هنگام کم بودن ذخیره آب، بهتر مدیریت کنند.
 
این ماده شیمیایی موسوم به "اوپاباکتین" (Opabactin) که با نام "او پی" (OP) نیز شناخته می‌شود، می‌تواند سلاح پر قدرتی برای گیاهان باشد.
 
یکی از انواع او پی که در سال 2013 توسط گروه کاتلر تولید شده بود، "کوئین‌باکتین" (Quinabactin) نام دارد که نخستین نمونه از آن است. ویژگی‌های کوئین‌باکتین، به یک هورمون طبیعی موسوم به "آبسیزیک اسید" (ABA) شباهت دارد که گیاهان آن را در مواجهه با خشکسالی تولید می‌کنند. این هورمون، رشد گیاه را کاهش می‌دهد؛ در نتیجه به آب بیشتری نیاز ندارد.
 
 
کاتلر افزود: اسپری کردن آبسیزیک اسید روی گیاهان می‌تواند توانایی آنها را در تحمل خشکسالی بهبود ببخشد اما این هورمون، دوام بسیار کم و هزینه بالایی دارد؛ در نتیجه برای بیشتر کشاورزان، مناسب نیست.
 
به نظر می‌رسد کوئین‌باکتین، جایگزین مناسبی برای آبسیزیک اسید باشد. شرکت‌های بسیاری از این ماده در پژوهش‌های خود استفاده کرده‌اند و آزمایش‌های بسیاری را با آن انجام داده‌اند اما این ماده در مواجهه با برخی گیاهان مهم از جمله گندم، عملکرد خوبی نداشت.
 
هنگامی که پژوهشگران، آبسیزیک اسید را به یک مولکول گیرنده هورمون در سلول گیاه متصل کردند، دو پیوند جدید شکل گرفت. کاتلر و گروهش دریافتند که این پیوند، 10 برابر قوی‌تر از پیوندهای آبسیزیک اسید است و آن را به یک ابر هورمون تبدیل می‌کند. این هورمون جدید، عملکرد سریع‌تری دارد و می‌تواند بهبودهای قابل توجهی را در میزان آبی که گیاهان منتشر می‌کنند، پدید آورد. همچنین، این هورمون به گیاهان کمک می‌کند تا انعطاف بیشتری در برابر خشکسالی داشته باشند.
 
این پژوهش، در مجله "Science" به چاپ رسید.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.