اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

مخابرات فضایی

January 19, 2020
14:55 یکشنبه، 29ام دیماه 1398
کد خبر: 108102

چرا از یک ماهواره، دو نمونه ساخته شد؟

 
 
تمام اخبار مربوط به تحویل ماهواره ظفر به سازمان فضایی، حول محور ظفر ۱ چرخید اما ماهواره‌ای با نام ظفر۲ هنوز در اتاق تمیز دانشگاه علم و صنعت است تا اگر فرآیند قرار گرفتن ظفر۱ در مدار با پیچیدگی رو به رو شد، به جای آن در مدار قرار بگیرد.
 
امروز زمانی که وارد اتاق تمیز دانشگاه علم و صنعت شدیم، دو ماهواره دیده می‌شد. ظفر ۱ و ۲. ماهواره ظفر یک از دانشگاه به سازمان فضایی تحویل داده شد، اما ظفر۲ در دانشگاه باقی ماند. موضوعی که کمتر به آن توجه شد، همین مسئله است. چرا از یک ماهواره دو نمونه ساخته شده است.
 
رییس سازمان فناوری اطلاعات در این خصوص گفت: روزی که درباره ساخت ماهواره ظفر تصمیم گرفتیم، قرارداد دو ماهواره یکسان را منعقد کردیم اما در مسیر طراحی این ماهواره به توان ساخت با دقت بیشتر دست پیدا کردیم و در این راستا متناسب با نقشه راه، ماهواره ظفر ۱ با دقت تصویربرداری ۲۵ متر و ظفر ۲ با دقت تصویربرداری ۱۶متر رنگی طراحی و ساخته شد. هر دوی این ماهواره‌ها بیش از صد مرتبه تست شده‌اند و آماده تحویل هستند.
 
مرتضی براری با اشاره به این‌که امروز ماهواره ظفر۱ به پایگاه فضایی تحویل داده می‌شود، درباره ساخت دو ماهواره گفت: برنامه فضایی فناوری‌های پیچیده‌ای دارد. تلاش ما مبنی بر این است که ظفر۱ در مدار قرار بگیرد، اما اگر پیچیدگی‌هایی در این خصوص به وجود آمد، ماهواره دوم با نام ظفر۲ قدرت تصویربرداری با کیفیت بهتر آماده پرتاب است. ظفر ۲ دوربین رنگی با دقت ۱۶ متر دارد که تقریبا بیش از ۲۵ برابر نسبت به ماهواره نوید رشد داشته است.  
 
ماهواره نوید چند سال قبل توسط دانشگاه علم و صنعت ساخت شد. ماهواره‌ای که درباره موفقیت آمیز بودن قرارگیری‌اش در مدار صحبت شد اما تصاویر و اطلاعات مربوط به آن هیچوقت به دست عموم نرسید. از آن‌جایی که ماهواره های ظفر ۱ و ۲ توسط پژوهشگران و دانشمندان همین دانشگاه ساخته شده و محصول به دست آمده معمولا با ماهواره «نوید» مقایسه می‌شود، این سوال پیش می‌آید که ماهواره ظفر چه مزیت‌هایی نیست به ماهواره نوید دارد.
 
رییس سازمان فضایی کشور که امروز صبح با حضور در دانشگاه علم و صنعت ماهواره ظفر۱ را تحویل گرفت، در پاسخ به این سوال ایرنا گفت: هدف از ساخت ماهواره نوید تولید ماهواره‌ای بود که قدرت تصویر برداری داشته باشد، که این اتفاق نیز رخ داد. یکی از مهم‌ترین قابلیت‌های ماهواره این است که در مدار قرار بگیرد و دوربین آن به سمت زمین باشد. زمانی که ماهواره به سمت مدار پرتاب می‌شود، به شدت دوران می‌کند تا به وضعیت ثابت برسد و دوربینش در نقطه درست قرار بگیرد. این مرحله بسیار مهم است.
 
مهم ترین مسئله در حال حاضر این است که ماهواره ظفر ۱ به عنوان یک ماهواره عملیاتی در مدار عملیاتی قرار بگیرد. از نقاط قوت این ماهواره می‌توان به طول عمر آن اشاره کرد. عمر ظفر حداقل ۱۸ماه است که ما پیش‌بینی می‌کنیم پس از قرار گرفتن در مدار بیش از ۲ سال عمر کند. مسئله مهم دیگر کیفیت دوربین است که در ظفر یک ۱۶ برابر رشد داشته است. وزن آن بیش از دو برابر نوید است و  طول مدت ماندگاری بیش از ده برابر. این اعداد نشان می‌دهد که میزان پیشرفت در این مدت چه مقدار بوده است.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.