تجارت الکترونیک

فناوری اطلاعات

February 23, 2020
15:00 یکشنبه، 4ام اسفندماه 1398
کد خبر: 109130

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: فضای مجازی را هنوز در ایران به رسمیت نمی‌شناسند

 
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات می‌گوید جلوگیری دسترسی مردم به رسانه‌های اجتماعی در کشور سبب شده تا امکان پاسخگویی به پروپاگاندای جامعه غرب علیه ایران گرفته شود. همچنین او اعلام می‌کند که اگر فضای مجازی قانونمند نشده به این خاطر است که هنوز کشور فضای مجازی و مخصوصا رسانه‌های اجتماعی را به رسمیت نمی‌شناسد. همچنین محمدجواد آذری جهرمی با اشاره به برنامه‌هایی که در وزارت ارتباطات برای پیش‌روی به سمت اقتصاد دیجیتال دارد از مقاومت‌های گسترده در این زمینه گفت و اینکه در ایران کسانی که مقاومت می‌کنند نسبت به کسانی که در تلاش برای ایجاد تغییر هستند قدرت بیشتری دارند.
 
 صبح امروز( ۴ اسفند) محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با حضور در یک برنامه تلویزیونی به ارائه توضیحاتی در مورد ارتباطات در فضای مجازی پرداخت. او اصلی‌ترین چیزی که حالا در فضای مجازی به ضرر ایرانیان تبدیل شده را جلوگیری از دسترسی مردم به برخی شبکه‌های اجتماعی عنوان کرد و گفت: «جامعه غربی علیه ایران در فضای مجازی پروپاگاندا به راه می‌اندازد؛ اما چون مردم ما در همان فضای مجازی دسترسی به سرویس‌های بین‌المللی را ندارند پس نمی‌توانند به این پروپاگاندا پاسخ دهند. در یک زمانی به خاطر گل به خودی که زدیم جلو پاسخ مردم در این فضا به تبلیغات جامعه غرب علیه کشور را گرفتیم.»
 
او در مورد انحصاری که در زمینه اطلاع‌رسانی در کشور وجود دارد اینگونه توضیح داد: «در حال‌حاضر تنها اتکای ما برای اطلاع‌رسانی و خبررسانی صداوسیما است. درست است که این سازمان زحمات زیادی می‌کشد اما نباید از تاثیر رسانه‌های اجتماعی در این زمینه هم غافل شد.»
جهرمی با اعلام اینکه نزدیک به دوسال است که برای باز کردن فعالیت در فضای مجازی تلاش کرده، اعتراف کرد که تا کنون هیچ‌کدام از این تلاش‌ها باعث از بین بردن موانع برای دسترسی آزاد کاربران به رسانه‌های اجتماعی نشده است.
در ادامه این برنامه مجری با اعلام اینکه فضای مجازی در کنار آزادی که به همراه دارد، هرج و مرج‌هایی را هم با خود به همراه داشته است از قانونمند نبودن این فضا انتقاد کرد که وزیر ارتباطات قانومند نشدن این فضا را به این موضوع ارتباط داد که هنوز کشور فضای مجازی و مخصوصا رسانه‌های اجتماعی را به رسمیت نمی‌شناسد.
جهرمی در این مورد گفت: «اگر از ایمیل، سرویس‌های VOD، IPTV و غیره در فضای مجازی بگذریم که قانون خودشان را دارند در حوزه‌های دیگر فضای مجازی که هم‌اکنون جزو حوزه اصلی به شمار می‌آیند، یعنی رسانه‌های اجتماعی، چون آنها را به رسمیت نشناخته ایم پس قانونی نیز برای آنها نداریم.»
 
او با اعلام اینکه به لحاظ رسانه ایران تک رسانه است و در قانون اساسی هم انحصار صوت و تصویر فراگیر به صدا و سیما داده شده ادامه داد: «ما هنوز نتوانسته‌ایم از قدرت شبکه‌های اجتماعی  و فضای مجازی به درستی استفاده کنیم. برای نمونه در مورد شیوع ویروس کرونا اگر وزارت بهداشت وب‌سایت مخصوصی راه‌اندازی می‌کرد که می‌توانست نقاط آلوده کشور را در آن در کنار دستورالعمل‌های ویژه با مردم به اشتراک بگذارد و مردم هم با عضویت در آن اطلاعات مشخص را اطلاع‌رسانی می‌کردند و یا اطلاعات به آنها پیامک می‌شد، لازم نبود که برای انتشار یک خبر اشتباه در فضای مجازی دست به تایید یا تکذیب بزنند.»
 
جلوگیری از تبادل اطلاعات عامل توقف دولت الکترونیکی
در بخش‌ دیگری از این برنامه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با ارائه آماری از وضعیت توسعه دولت الکترونیکی اعلام کرد که از نظر زیرساخت شبکه پروژه دولت الکترونیکی بدون مشکل پیش می‌رود؛ اما آنچه باعث شده تا پیشرفت این پروژه با مشکل مواجه شود مقاومت دستگاه‌ها در زمینه تبادل اطلاعات با یکدیگر است.
 
محمدجواد آذری جهرمی در این مورد با اشاره به سرمایه‌گذاری عظیم دولت و بخش خصوصی برای اجرای دولت الکترونیکی گفت: «تاکنون نزدیک به ۲۰ هزار میلیارد تومان برای توسعه زیرساخت‌های این پروژه از سمت دولت سرمایه‌گذاری شده و در کنار ما بخش خصوصی نیز سرمایه‌گذاری زیادی در این زمینه انجام داده است. با این سرمایه‌گذاری‌ها حالا میزان ۳۰۰ هزار کاربر ایرانی که در سال ۱۳۹۲ با گوشی به پهنای باند (3G) دسترسی داشتند به ۷۰ میلیون کاربر رسیده است و ۸۰ درصد روستاهای کشور نیز به خدمات نسل 3G و 4G دسترسی دارندکه این اتفاق بسیار بزرگی است.»
او در پاسخ به این سوال مجری که چرا با این همه سرمایه‌گذاری هنوز ارائه خدمات دولتی به صورت الکترونیکی در کشور معنا پیدا نکرده گفت: «در حال‌حاضر دسترسی به فناوری‌های نوین به کمک توسعه زیرساخت شبکه فراهم شده و قشر تحصیل‌کرده و بخش‌های مختلف دیگر جامعه هم به خوبی می‌دانند که از فناوری به چه صورت استفاده کنند. آنچه حالا باعث شده خدمات دولت الکترونیکی در کشور معنا پیدا نکند عدم تبادل اطلاعات بین دستگاه‌ها و سازمان‌های مختلف کشور و مقاومت‌ در این زمینه است.» به باور او کاهش بروکراسی و کاهش رفت‌وآمد مردم به دستگاه‌ها باعث جلوگیری از رانت می‌شود و به همین دلیل برخی برای به اشتراک‌گذای اطلاعات خود مقاومت می‌کنند.
 
نگرانی برای استارت‌آپ‌ها
وزیر ارتباطات در بخش دیگری از مصاحبه تلویزیونی خود نگرانی و دغدغه فعلی‌اش را جامعه فعالان استارت‌آپی کشور عنوان کرد. او با اشاره به اینکه شرایط اقتصادی و موانع گسترده دیگر آینده کاری فعالان در این حوزه را با چالش اساسی روبه‌رو کرده گفت: «شرکت‌های استارت‌اپی رشد کافی و توسعه لازم را دارند اما با موانع، تهدیدها و البته بی‌مهری‌های زیادی مواجه شده‌اند که این کار را برایشان سخت کرده و باعث شده یک جو ناامیدی در بین‌شان به وجود ‌آید که این شرایط من را عمیقا نگران می‌کند.»
او در توضیح اینکه به عنوان یک تصمیم‌گیر در دولت چه قدم‌هایی برای حل مشکلات در این زمینه برداشته است اعلام کرد: «من به عنوان یک تصمیم‌گیر نظر و دیدگاه خود را همیشه بیان می‌کنم اما در نهایت تنها تصمیم‌گیر من نیستم و افراد و گروه‌های دیگری هم در یک مورد تصمیم‌گیری می‌کنند و من هم طبق همان قانونی که انتخاب شده‌ام موظف به اجرای تصمیم آنها براساس قانون هستم.»
او ادامه داد: «در زمینه مشکلاتی که وجود دارد من نمی‌توانم مقصر را مشخص کنم چرا که ما همه در این جامعه مسئول هستیم. در حال حاضر دنیا به سمت فناوری‌های نوین پیش می‌رود و مدیران از اقتصاد دیجیتال صحبت می‌‌کنند. ما هم در وزارت ارتباطات پیش‌روی به این سمت را برنامه‌ریزی کرده‌ایم اما مشکل این است که در این زمینه مقاومت وجود دارد و همیشه کسی که مقاومت می‌کند در ایران نسبت به کسی که در تلاش برای تغییر است قدرت  بیشتری دارد.»
او این مقاومت را ناشی از درک نکردن مدیران از امتیازات فناوری‌های نوین دانست و اعلام کرد که اگر در مجلس، قوه‌قضاییه، دولت و دیگر نهادهای تصمیم‌گیر چنین مقاومت‌هایی برای رفتن به سمت فناوری‌های روز وجود دارد به این خاطر است که این گروه خودشان فناوری را تجربه نکرده‌اند و همیشه فوبیای فضای مجازی از دیگران به آنها منتقل شده است. جهرمی در پایان تاکید کرد که به آینده خوشبین است و هرچند درحال‌حاضر مقاومت‌هایی بر سر تغییرات به کمک فناوری در جامعه وجود دارد اما به مرور زمان این مقاومت‌ها از بین خواهد رفت.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.