April 13, 2020
11:39 دوشنبه، 25ام فروردینماه 1399
کد خبر: 110727

کرونا، سفرهای نوروزی را ۷۱ درصد کاهش داد

براساس داده‌کاوی‌های نقشه و مسیریاب نشان، مسافرت‌های نوروز ۹۹ نسبت به نوروز ۹۸ با کاهشی ۷۱ درصدی در کل کشور مواجه بوده‌ است. نشان براساس تحلیل سفرهای بیش از ۴ میلیون کاربر به این جمع‌بندی رسیده است.
 
براساس داده‌های منتشر شده  از سوی نقشه و مسیرباب نشان، ۲۵ اسفند روز اوج مسافرت‌ها بوده و نسبت به سال گذشته، سفرهای بین‌شهری تنها ۳۶ درصد کاهش یافته‌اند. اما از طرفی می‌توان دید که پس از ورود به سال ۹۹ و نزدیک شدن به نیمه دوم تعطیلات، سفرها کمتر و کمتر می‌شوند؛ به گونه‌ای که در روز ۱۳ فروردین، حجم سفرهای بین‌شهری ۸۴ درصد کمتر از سال گذشته بوده است.
 
موج دوم کاهش سفرها از هشتم فروردین آغاز شده است. این درست زمانی است که برای اولین بار طرح فاصله‌گذاری اجتماعی مطرح و محدودیت‌های شدیدی برای ترددهای غیرضروری وضع شد. از سوی دیگر روز ۱۳ فروردین، کم‌سفرترین روز در جاده‌های کشور بوده است. به نظر می‌رسد دلیل این موضوع نیز ارتباط مستقیمی با تشدید محدودیت‌ها و اعمال جریمه ۵۰۰ هزار تومانی داشته است.
 
بررسی سفرهای بین شهری برای سنجش میزان کاهش سفرهای نوروزی ۹۹ از ۲۳ اسفند سال گذشته توسط تیم داده‌کاوی نشان آغاز شده و داده‌کاوی‌های اپلیکیشن نشان کاهش ۷۱ درصدی میانگین سفرهای بین شهری را نسبت به سال گذشته نشان می‌دهد.
 
بررسی شلوغ‌ترین و خلوت‌ترین شریان‌های اصلی کشور در ۹ محور اصلی در بازه‌ زمانی ۲۳ اسفند تا ۱۶  فروردین نشان می‌دهد که محور اصفهان-یزد با ۸۹ درصد کاهش ترافیک، کرج-چالوس با ۸۸ درصد کاهش ترافیک، اصفهان-شیراز با ۸۶ درصد کاهش، ۳ محوری بوده‌اند که بیشترین کاهش ترافیک را به نسبت تعطیلات سال گذشته تجربه کردند.

بررسی سفرهای بین شهری برای سنجش میزان کاهش سفرهای نوروزی ۹۹ از ۲۳ اسفند سال گذشته توسط تیم داده‌کاوی نشان آغاز شده است.
 
از سوی دیگر، محور تهران-همدان فقط ۵۹ درصد کاهش ترافیک داشته است و شلوغ‌ترین جاده کشور در این دوران لقب گرفته است.  این احتمال مطرح است که انتشار آمارهای تفکیک شده‌ی استانی از سوی وزارت بهداشت و وجود آمار کم از مبتلایان به کرونا در همدان، باعث شلوغی بیشتر در جاده‌ی این استان و سوق یافتن مسافرت‌ها به همدان شده باشد.
 
گزارش ها و نمودارها و داده های بیشتر از نقشه و مسیریاب نشان را از اینجا دانلود کنید
 
جایگاه‌های سوخت، شلوغ‌ترین مکان‌ها
نقشه و مسیریاب نشان در بخش دیگر گزارش خود، رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی را در ۸ شهر بزرگ ایران بررسی کرده است. این بررسی شامل میزان گستردگی حضور مردم در محل‌هایی مانند بانک، ایستگاه اتوبوس، داروخانه، پمپ‌بنزین، بیمارستان، مساجد، مراکز دولتی محلی، پارک و سوپرمارکت‌ها می‌شود.
 
بر همین اساس، میزان مراجعه به این مراکز در بازه زمانی ۲۰ اسفندماه تا ۲۰ فروردین روی نمودار آمده و میزان کاهش آن نسبت به میانگین مراجعه بهمن ماه که مردم زندگی عادی خود را داشتند محاسبه شده است.

رستوران‌ها و کافی‌شاپ‌ها با ۶۳ درصد کاهش مراجعه خلوت‌ترین و مراکز درمانی با ۴۶ درصد کاهش شلوغ‌ترین نقاط تهران بودند.
 
بر اساس این اطلاعات، میزان مراجعه به جایگاه‌های سوخت با ۴۹ درصد کاهش کمترین میزان کاهش را داشته و جایگاه‌های سوخت به نسبت قبل شلوغ‌ترین مکان‌ها بوده‌اند. از سوی دیگر ادارات و سازمان‌ها و بانک‌ها با ۶۲ درصد کاهش، خلوت‌ترین مکان‌ها به نسبت گذشته بوده است.
 
در شهر تهران رستوران‌ها و کافی‌شاپ‌ها با ۶۳ درصد کاهش مراجعه خلوت‌ترین نقاط شهر بودند و مراکز خدمات درمانی با ۴۶ درصد کاهش شلوغ‌ترین نقاط شهر تهران بوده است.
 
در همان روزهای ابتدایی گسترش ویروس کرونا، نقشه و مسیریاب بلد نیز آماری را از ۱۰۰ نقطه پرتردد کاربران در روزهای ۲۰ تا ۲۲ اسفند ماه منتشر کرد که نشان می‌داد بیش از ۵۰  نقطه به مراکز درمانی و بیمارستان‌ها اختصاص دارد.
 
گزارش تردد گوگل مپس برای کشورهایی که تحریم نیستند
جواد عامل، مدیرعامل نقشه و مسیریاب نشان هدف از انتشار این گزارش گفت: «اولین تلاش ما برای مقابله با کرونا، ارائه لایه‌ آنلاین محل‌های پرتردد روی نقشه‌ نشان بود تا افراد بتوانند محل‌های پرخطر و شلوغ را تشخیص دهند.»
 
او پیش‌تر درباره این قابلیت به پیوست گفته بود: «در این قابلیت دو لایه مختلف وجود دارد، یک لایه محل‌های پرتردد یک ساعت اخیر را نشان می‌دهد که با دو رنگ زرد و نارنجی مشخص شده که نواحی نارنجی تردد بیشتری را نسبت به نواحی زد نشان می‌دهد و داده دیگر مربوط به ۲۴ ساعت گذشته است که پراکندگی بیشتری دارد و با رنگ بنفش مشخص شده است.»
 
پس از آن نقشه و مسیریاب «بلد» نیز اعلام کرد برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا، مناطق پرتردد تهران در روزهای اخیر را روی نقشه خود نمایش داده است.
 
به گفته عامل، گوگل‌مپس در روزهای گذشته گزارشی از روند رشد یا کاهش تردد در برخی مکان‌ها را برای بیش از ۱۳۰ کشور دنیا منتشر کرد که ایران به دلیل تحریم در بین این کشورها جایی نداشت. او در ادامه درباره گزارش گوگل گفت: «در گزارش گوگل روندهای کلی هر کشور در کنار گزارش جزیی و تفکیکی شهر به شهر ارائه شده بود. بر همین اساس ما هم در کنار گزارش کلی سفرهای نوروزی، روندهای مراجعه کاربران به مکان‌های مختلف شهری در این مدت را هم گنجاندیم و جزییات و ایده‌های متفاوت‌تری را هم ارائه دادیم.»
 
مدیرعامل نقشه و مسیریاب نشان، درباره چگونگی به دست آمدن نتایج، و قابل استناد بودن آمارهای ارائه شده از سوی این مسیریاب نیز گفت: «مبدا و مقصد انتخابی کاربر، مهم‌ترین داده‌ای است که در اختیار یک مسیریاب قرار دارد. از سوی دیگر داده‌های مربوط به جستجو، به ما نشان می‌دهد که کاربران بیشتر به دنبال چه مواردی روی نقشه هستند. همچنین ما اخیرا به کاربران امکان داده‌ایم تا مکان‌های پرتردد را گزارش کنند. ترکیب این داده‌‌ها و تحلیل روندها به ما کمک کرد تا اولین نقشه‌ای باشیم که نواحی پرتردد شهر را با داده‌کاوی و مشارکت کاربران‌ خود ارائه می‌کنیم. ضمن آن‌که تنها نقشه‌ای هستیم که این محل‌ها را به صورت آنلاین و هر ساعت به روز می‌کنیم. در گزارش جدید خود نیز خروجی همین سرویس را برای پیدا کردن روند‌ها به کار گرفتیم.»
 
مدیرعامل اپلیکیشن نشان در پایان اعلام کرد کمتر از ۱۰ درصد کاربران نشان وارد حساب کاربری می‌شوند و بیش از ۹۰ درصد کاربران به شکل کاملا ناشناس از سیستم استفاده می‌کنند.
 
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.