اپراتورها

اینترنت و شبکه

تلفن همراه

فناوری اطلاعات

July 26, 2020
11:15 یکشنبه، 5ام مردادماه 1399
کد خبر: 114453

۲۲ روز از دهن‌کجی اپراتورهای گرانفروش به قوانین گذشت

 اپراتورهای تلفن‌همراه در ۱۳ تیرماه، با حذف بسته‌های کاربردی و بلندمدت اینترنت، ضمن دهن‌کجی به قانون به تضییع حقوق کاربرانی پرداختند که کار، زندگی و آموزش‌شان به ایننترنت وابسته است، نکته جالب اینکه پس از گذشت نزدیک به ۲۲ روز آنها همچنان به همه اخطارها و هشدارهای وزارت ارتباطات، بی‌توجه هستند.
 
تعیین جریمه دو میلیاردی برای اپراتورها به علت گرانفروشی بسته های اینترنتی، خبری بود که هفته گذشته منتشر شد. خبری که شاید به چشم برخی از افراد به معنای خاتمه یافتن این جدال و بازگشت بسته‌های پرکاربرد دو اپراتور بزرگ کشور به کاربران بود،  اما حقیقت، چیزی دیگری را نشان می‌دهد.
 
واقعا جریمه دو میلیارد تومانی، برای اپراتورهایی که راه‌اندازی تنها یک سایت‌ ارتباطی‌شان بیش از این مبلغ هزینه دارد، بازدارنده است؟
 
سازمان رگولاتوری وزارت ارتباطات در تازه‌ترین واکنشی که به ماجرای اپراتورها داشته، اعلام کرده است با توجه به حجم جرایمی که رخ داده، برخورد با اپراتورها عبرت آموز خواهد بود. قره داغی بر این نکته تاکید کرده است که جریمه دو میلیاردی اپراتورها حکم یک اخطار را دارد اما طبق قانون و باتوجه به حجم گسترده اجحاف مالی که در حق میلیون‌ها نفر از مردم شده، به‌زودی تعزیرات حکومتی بر اساس گزارش‌هایی که ارسال کردیم به شکل جدی و دقیق جرایم اپراتورها را مشخص می‌کند.
 
حالا باید منتظر باشیم تا سازمان تعزیرات حکومتی به این مساله ورود کند. هر چند رئیس رگولاتوری بیش از دو هفته قبل خبر از ارسال نامه به تعزیرات حکومتی برای رسیدگی به این مساله داد، اما از آن سو نیز شاهد هیچ واکنشی نیستیم.
 
در این بی‌خبری، بسیاری از مردم که زندگی، کار و آموزش‌شان به فضای مجازی گره خورده است، مجبورند از نیازهای اولیه خود بزنند تا بتوانند بسته‌هایی را بخرند که بیشترین حجم آن شاید ۲ گیگابایت است. با تقسیم اینترنت ایران به دو بخش داخلی و خارجی و در نظر گرفتن اینکه اغلب ترافیکی که توسط کاربران به مصرف می رسد، ترافیک بین‌الملل حساب می‌شود، می‌توان در بهترین حالت از این ۲ گیگ که به قیمت حدود ۱۶ هزار تومان خریداری می‌شود، بین دو تا سه روز استفاده کرد.
 
حقوق مصرف‌کننده گویا تنها چیزی است که در این جنگ خیلی به آن پرداخته نشده است. سازمان‌های مربوطه اخطار می‌دهند و ضرب الاجل مشخص می‌کنند. اپراتورها نیز با بی‌اعتنایی به این مساله به راهی که در پیش گرفته‌اند ادامه می‌دهند. در این بین تنها کاربران اینترنت هستند که این روزها اخبار ورود نسل پنجم اینترنت به ایران را دنبال کرده و به این فکر می‌کنند آن‌ها که اکنون در تامین هزینه نسل سوم و چهارم اینترنت مانده‌اند، چطور می‌توانند هزینه اتصال به این دنیای جدید را پرداخت کنند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.