اپراتورها

تلفن همراه

October 28, 2020
16:10 چهارشنبه، 7ام آبانماه 1399
کد خبر: 117572

اقدامات لازم برای اعمال دورکاری و کاهش مراجعات حضوری

 
 
به گفته مدیرکل ارتباطات و امور بین‌الملل شرکت مخابرات ایران، این شرکت در ایام کرونا، روش‌های غیرحضوری سرویس‌های ارتباطی را افزایش داده تا مردم برای دریافت خدمات لازم، کمتر به مراکز مخابراتی مرجعه کنند.
 
محمدرضا بیدخام  با بیان اینکه با شیوع کرونا در کشور، شرکت مخابرات ایران ستاد پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا را در ستاد مخابرات ایران و مناطق مخابراتی تشکیل داد، گفت: یکی از مهم‌ترین اقدامات این ستاد، تدوین دستورالعمل اجرایی در قالب ۲۲ بند و ابلاغ به مناطق مخابراتی بود و حدود ۴۵ اطلاعیه هم توسط این ستاد صادر شده است. از جمله بحث دورکاری که این ستاد برای مقابله با شیوع ویروس کرونا، بحث دورکاری را از ۱۸ اسفند ۱۳۹۸ مطرح کرد.
 
وی ادامه داد: با اطلاعیه‌های متعددی با رعایت پروتکل‌های بهداشتی و اطلاعیه‌هایی که ستاد پیشگیری از کرونا در کشور ابلاغ می‌شد، بحث دورکاری در مناطق مخابراتی مطرح و مقرر شد مدیر هر منطقه مخابراتی با توجه به شرایط کرونایی منطقه، دورکاری را اعمال کند. این دورکاری از ۳۰ درصد شروع می‌شد و تا ۷۰ درصد هم می‌رسید، یعنی محدودیتی برای دورکاری وجود ندارد. اعمال این دورکاری کمک کرد که همکاران ما ناقل ویروس نباشند.
 
مدیرکل ارتباطات و امور بین‌الملل شرکت مخابرات ایران خاطرنشان کرد: ستاد شرکت مخابرات ایران هم سعی کرد زیرساخت‌های لازم را برای همکاران آماده کند که اگر نیاز به دورکاری بود، از این بسترهای لازم استفاده کرده و به سیستم‌های اداری و اتوماسیون دسترسی پیدا کنند. در حال حاضر هم این روند ادامه دارد و تا آخر آبان ماه هم قضیه دورکاری شرکت مخابرات ایران در کل مناطق مخابراتی ادامه خواهد داشت.
 
بیدخام با بیان اینکه سعی کردیم در ایام کرونا، سرویس‌های ارتباطی را بیشتر غیرحضوری کنیم، افزود: برای این کار، درگاه‌هایمان را افزایش  دادیم. یک درگاه پورتال شرکت مخابرات ایران به آدرس www.tci.r است که کامل‌تر شده و مردم با مراجعه به آن می‌توانند سرویس‌های مخابراتی خود را دریافت کنند. همچنین کد دستوری ستاره ۲۰۲۰ مربع را راه‌اندازی کردیم که مردم بتوانند سرویس‌های مورد نیاز خود را از آن دریافت کنند.
 
وی ادامه داد: سامانه ۲۰۰۰ نیز تکمیل‌تر شده و مردم می‌توانند اقدامات پرداختی خود را از این سامانه انجام دهند، هچنین سعی کردیم شیفت‌های درگاه تماس ۲۰۲۰ را افزایش داده و از لحاظ فنی و غیرفنی آن را ارتقا صورت دهیم که مردم کمتر به مراکز مخابراتی مراجعه کنند. همه تلاش شرکت مخابرات این است که با توجه به گسترش ویروس کرونا، بتواند سرویس‌های غیرحضوری را به مردم ارائه دهد که مردم به مراکز مخابراتی مراجعه نکنند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.