اپلیکیشن

اینترنت و شبکه

تلفن همراه

فناوری اطلاعات

January 5, 2021
16:53 سه شنبه، 16ام دیماه 1399
کد خبر: 119855

رئیس فراکسیون اقتصاد دیجیتال مجلس: باید پهنای باند شبکه‌های اجتماعی خارجی را محدود کرد

 
نماینده مجلس در یک گفتگوی رادیویی اعلام کرد که برای راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات باید پهنای باند شبکه‌های اجتماعی خارجی را محدود کرد، موضوعی که از دیدگاه او تا به امروز اراده‌اش وجود نداشته است.
 
برنامه «صبح و گفتگو» رادیو گفتگو با محوریت موضوع شبکه ملی اطلاعات و شبکه‌های اجتماعی میزبان «مجتبی رضاخواه»، نماینده مجلس و رئیس فراکسیون اقتصاد دیجیتال و «رضا الفت نسب» عضو هیات مدیره اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی بود.
 
مردم به شبکه‌های اجتماعی داخلی اعتماد ندارند

در این مناظره رضاخواه با طرح این مساله که شبکه‌های اجتماعی داخلی مثل شبکه های اجتماعی خارجی مورد اقبال نگرفتند، دلایل آن را به حضور رقبای خارجی در کنار حضور شبکه‌های داخلی که آنچنان در وهله اول قوی نبودند دانست و مساله عدم اعتماد را نیز از دیگر موارد عدم اقبال مدل‌های بومی عنوان کرد: «اما به شبکه های داخلی اعتماد نداریم و به خارجی بیشتر اعتماد داریم چون می ترسیم از اطلاعاتمان سوء استفاده کنند.
 
 
او گفت باید سرویس‌هایی در داخل شبکه‌های اجتماعی بومی ارائه شود که در مدل‌های خارجی مانند آن یافت نشود: «مثلا می‌توانیم سرویس هایی ارائه دهیم که مبتنی بر کارت ملی، آدرس یا لوکیشن اشخاص باشد. اساسا شبکه ملی اطلاعات برای همین موضوع طراحی شده و مبتنی است بر اینکه سرویس هایی ارائه دهد که خارجی‌ها نمی‌توانند آن را ارائه دهند.»
 
نباید مشکلات قضایی برای سازندگان شبکه‌های اجتماعی داخلی ایجاد کرد
 
این نماینده مجلس متذکر شد که اگر قرار است شبکه ملی اطلاعات راه بیفتد و اقدامی جدی پیرامون تحقق آن صورت بگیرد لازمه‌اش اینست که پهنای باند را برای شبکه‌های اجتماعی خارجی محدود کنیم که متاسفانه این اراده تا به حال وجود نداشته است. او همچنین سیاست دیگری را نیز معرفی کرد که باید در آن اینترنت برای شبکه داخلی ارزان‌تر باشد تا انگیزه بیشتری برای اپلیکیشن‌های داخلی استفاده شود.
 
پیشنهاد اولیه رضاخواه نگرانی‌هایی را برای برخی کارشناسان به وجود آورده که سیاست حاکمیت در دولت بعدی می‌تواند پا گذاشتن بر گلوگاه اینترنت جهانی و کم کردن پهنای باند آن باشد تا با استفاده از این ابزار، بتوان مردم را به زور به پلتفرم‌های داخلی هدایت کرد. همچنین باید گفت سیاست دومی که رضاخواه از آن دم می‌زند در حال حاضر در شبکه اینترنت کشور پیاده سازی شده و اینترنت داخلی حجم یک سومی از اینترنت کاربران کم می‌کند. حتی برخی اپلیکیشن‌های داخلی که تا مدتهای زیادی حجم  اینترنت را بطور رایگان برای مشترکین خود محاسبه می‌کردند نیز نتوانستند به آن بخت و اقبالی که مدل‌های خارجی دست پیدا کردند برسد.
 
رضاخواه با بیان اینکه اگر قرار است در اقتصاد دیجیتال از پلتفرم ها و اپلیکیشن های داخلی استفاده کنیم نیاز به دو گونه حمایت داریم، عنوان کرد:
 
«یکسری از حمایت ها حمایت های معنوی است به این مفهوم که معنا ندارد اگر یک کسی رفت و یک شبکه اجتماعی را راه انداخت و مخاطب برای خودش جمع کرد ما برایش دردسرهای قضایی ایجاد کنیم. کسی که با این مشکلات دست و پنجه نرم کند نمی‌تواند رشد کند. پس نیاز داریم خودمان را با شرایط جدید وفق دهیم. یکسری از حمایت ها هم حمایت های مالی است. باید اینترنت ارزان برای پلتفرم های داخلی ارزان تر از خارجی باشد نکته واضحی است که تا کنون نتوانسته‌ایم اجرایی اش کنیم.»
 
پلتفرم نمی‌تواند هر روز پاسخگوی مطلب منتشر شده دیگران باشد
 
در ادامه این برنامه رضا الفت نسب با یادآوری اینکه شبکه های اجتماعی در ایران از جمله کلوب قبل از به وجود آمدن شبکه های اجتماعی خارجی مانند فیس بوک شروع به کار کردند، گفت: «این شبکه اجتماعی، یک پلتفرم داخلی بود تا یک جاهایی خیلی خوب پیش رفت ولی نه حمایت های لازم شد و نه اینکه ما سازوکار درستی برای نظارت و برخورد داشتیم.»
 
البته باید گفت کلوب چند ماه بعد از فیس بوک راه‌اندازی شد اما در هر حال با وجود قدمتی ۱۶ ساله، این شبکه اجتماعی سرنوشت خوبی پیدا نکرده و در آخرین خبرها به سمت تعطیلی نیز کشانده شد.
 
الفت نسب به یکی از مشکلاتی که بر سر راه شبکه های اجتماعی داخلی است اشاره کرد و نقص قوانین را مشکل ساز دانست: «اگر کسی در شبکه‌های اجتماعی محتوای مجرمانه‌ای را منتشر می کرد ما با خود پلتفرم برخورد می کردیم کما اینکه امروز هم سال‌ها گذشته و این اتفاق هنوز هم رخ می‌دهد. وقتی ما با پلتفرم خودمان این طور برخورد می‌کنیم پلتفرم هم توان این را ندارد که هر روز بخواهد برود و پاسخگوی مطلب یا تصویر منتشر شده دیگران باشد.» موضوعی که الفت نسب به آن اشاره می‌کند تاکنون چندین بار گریبانگیر مدیران پلتفرم‌هایی همچون آپارات و کافه بازار و دیگر پلتفرم‌ها را گرفته است.
 
بخش خصوصی نه درک درستی از شبکه ملی اطلاعات دارد و نه آن را لمس کرده است
 
عضو هیئت مدیره اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی متذکر شد: «شما از شبکه ملی اطلاعات می گویید که می تواند تاثیرگذار باشد من به عنوان بخش خصوصی نه درک درستی از این دارم و نه لمس کردم که شبکه ملی اطلاعات چه کاری می خواهد بکند. امروز با اپلیکیشنی به نام اینستاگرام و تلگرام مواجهم که مردم دارند توامان از آن استفاده می کنند در حالی که مشابه ایرانی اش هست ولی مشکلات زیر ساختی فراوانی دارد.»
 
وی نظارت‌های بیش از حد را نیز دیگر مشکلات شبکه‌های اجتماعی داخلی دانست و گفت: «وقتی دید حاکمیت این است که برای زدن کانال باید از وزارت ارشاد مجوز گرفته شود ما به هیچ جایی نمی رسیم و اینستاگرام و تلگرام هر روز پر قدرت تر خواهند شد.»
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.