اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

January 11, 2021
11:14 دوشنبه، 22ام دیماه 1399
کد خبر: 120044

اسپیس‌ایکس مناطق قطبی را هم با اینترنت استارلینک پوشش می‌دهد

 
 
در حالی که اینترنت ماهواره‌ای پرسرعت استارلینک خدمات‌دهی آزمایشی خود را در بسیاری نقاط جهان آغاز کرده است، اکنون اسپیس‌ایکس مجوز ارسال تعداد محدودی ماهواره به مدار قطبی را دریافت کرده است تا این مناطق هم تحت پوشش شبکه‌ای سراسری اینترنت این شرکت قرار بگیرند.
 
کمیسیون ارتباطات فدرال آمریکا (FCC) به اسپیس‌ایکس مجوز داد تا ۱۰ ماهواره‌ی استارلینک را در مأموریت آینده‌ی به مدار قطبی ارسال کند اما تصمیم‌گیری درباره‌ی چیدمان گسترده‌تر را به آینده موکول کرد.
 
در گزارش منتشر شده توسط FCC، این کمیسیون به اسپیس‌ایکس اجازه‌ی پرتاب ۱۰ ماهواره‌ی استارلینک را به مدار ۵۶۰ کیلومتری زمین با انحراف مداری ۹۷٫۶ درجه داده است. این ماهواره‌ها طبق برنامه‌ریزی، زودتر از ۱۴ ژانویه (۲۵ دی) به عنوان بخشی از مأموریت «ترنسپورتر-۱» (Transporter-1) که یک مأموریت اختصاصی پرتاب مشترک توسط موشک فالکون ۹ است، در مدار قرار می‌گیرند. اسپیس‌ایکس پیش از این با فرستادن نسل جدید ماهواره‌ی ترک‌ست پرتاب‌های فضایی سال ۲۰۲۱ را آغاز کرده بود.
 
با توجه به برنامه‌ی FCC برای اعمال تغییرات در مجوز اسپیس‌ایکس و کاهش ارتفاع ماهواره‌های آن که هم‌اکنون مجاز به قرارگیری در مدارهای بالاتر هستند، این شرکت برای هفته‌ها به دنبال کسب مجوز استقرار ماهواره‌های استارلینک در صفحه‌ی مداری قطبی بود. از جمله درخواست ۱۷ نوامبر (۲۷ آبان) که به پرتاب ۵۸ ماهواره به یک صفحه‌ی مداری قطبی اشاره داشت و برای پرتاب در ماه دسامبر برنامه‌ریزی شده بود اما تأیید نشد.
 
اما این شرکت پس از نشست ۵ ژانویه (۱۶ دی) با کمیسیون ارتباطات فدرال، خاطرنشان کرد: «در صورت دریافت مجوز مناسب، مأموریت آتی ترنسپورتر-۱ شامل ۱۰ ماهواره‌ی استارلینک خواهد بود که برای فعالیت در مدارهای قطبی درنظر گرفته شده‌اند.»
 
به گفته‌ی اسپیس‌ایکس افزودن دست‌کم چند ماهواره به مدارهای قطبی باعث می‌شود تا این شرکت بتواند خدمات‌دهی را در آلاسکا هم آغاز کند، زیرا این منطقه در محدوده‌ی پوشش ماهواره‌های موجود استارلینک که در مدارهایی با شیب میانی پرتاب فعالیت می‌کنند، قرار ندارد. پرتاب ماهواره‌ها به مدارهای قطبی اسپیس‌ایکس را قادر می‌سازد تا همان خدمات پهن‌باند با کیفیت بالا را که آمریکایی‌های دیگر از آن بهره می‌برند، در دورافتاده‌ترین مناطق آلاسکا هم ارائه دهد و این موضوع به‌ویژه با توجه به محدودیت‌های زمان همه‌گیری کرونا اهمیت بیشتری دارد.
 
با این وجود، برخی از اپراتورهای ماهواره‌ای دیگر با این اقدام مخالفت کرده‌اند. برای نمونه «ویاست» (Viasat) اعلام کرد که «مصلحت تجاری» دلیل کافی برای اعطای مجوز به اسپیس‌ایکس در زمینه‌ی پرتاب ماهواره‌ها به مدار قطبی نیست زیرا این موضوع باعث ایجاد نگرانی درباره‌ی قابلیت اطمینان ماهواره‌های استارلینک و خطر زباله‌های فضایی باقی‌مانده در مدار می‌شود.
 
FCC اما اعطای مجوز به اسپیس‌ایکس برای پرتاب ۱۰ ماهواره‌ی استارلینک به مدارهای قطبی را در جهت منافع عمومی می‌داند. در دستور این نهاد آمده است: «ما دریافتیم که مجوز این ۱۰ ماهواره، در کوتاه‌مدت ادامه‌ی توسعه و آزمایش سرویس پهن‌باند اسپیس‌ایکس را در مناطقی با عرض جغرافیایی بالا تسهیل می‌کند و به اقدامات آینده در جهت ارائه‌ی مجوز اصلاح‌شده و مجوز کامل فعالیت در مدار قطبی کمک می‌کند.»
 
این نهاد ضمن مخالفت با درخواست ویاست تأکید کرد: «مجوز فعالیت ۱۰ ماهواره درباره‌ی مسائل مطرح شده توسط مفسران، نگرانی ایجاد نمی‌کند.» این نگرانی‌ها به‌ویژه درخصوص قطعات باقی‌مانده‌ی مداری از ماهواره‌های خراب شده‌ی استارلینک بود. در این گزارش آمده است: «ما نتیجه گرفتیم که بعید است افزودن این ۱۰ ماهواره تأثیر قابل توجهی بر عملکرد دیگر ماهواره‌ها در ارتفاع مداری مربوطه داشته باشد.» FCC تصمیم درباره‌ی درخواست اصلاح مجوز اسپیس‌ایکس برای کاهش مدار ماهواره‌های دیگر را به بعد موکول کرد و البته زمان این تصمیم‌گیری هنوز مشخص نیست.
 
عکس کاور: طرحی گرافیکی از یکی از ماهواره‌های صورت فلکی ماهواره‌ای استارلینک در مدار
 
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.