تجارت الکترونیک

تلفن همراه

فناوری

فناوری اطلاعات

February 8, 2021
13:52 دوشنبه، 20ام بهمنماه 1399
کد خبر: 120902

بانک مرکزی از پرداخت مبتنی بر NFCرونمایی می‌کند

سرویس پرداخت از طریق موبایل و حذف فیزیک کارت بانکی از امروز کلید می‌خورد.

پرداخت موبایلی به عنوان یکی دیگر از راهکارهای پرداخت در کنار پرداخت کارتی و پرداخت اینترنتی قرار گرفت، در این راهکار که موبایل جایگزین کارت بانکی می‌شود، دارنده کارت می‌تواند به‌جای کشیدن کارت، موبایل خود را به دستگاه‌ کارتخوان نزدیک کند و پرداخت را انجام دهد.

رئیس کل بانک مرکزی شنبه شب طی پستی در صفحه اینستاگرام خود از راه‌ندازی سرویس جدید در حوزه پرداخت الکترونیکی خبر داد که با بهره‌برداری از آن کاربران می‌توانند بدون استفاده از فیزیک کارت‌های بانکی خود فرایند پرداخت وجه کالا و خدمات را از طریق دستگاه‌های کارتخوان انجام دهند.

پیگیری‌های انجام گرفته نشان داد در طراحی انجام این تراکنش که به تراکنش‌های «حضوری بدون حضور کارت» معروف هستند از قابلیت NFC استفاده شده است؛ به این ترتیب که اگر گوشی کاربر دارای قابلیت NFC باشد و دستگاه کارتخوان نصب شده در نیز چنین قابلیتی را دارا باشد، کاربر می‌تواند با نزدیک کردن گوشی تلفن همراه خود به دستگاه کارتخوان و بدون نیاز به استفاده از فیزیک کارت بانکی، وجه مورد نظر را پرداخت کند البته پیش از این اطلاعات کارت بانکی باید در یکی از اپلیکیشن‌های پرداخت توسط دارنده کارت ذخیره شده باشد.

در جریان این تراکنش اطلاعات کارت بانکی به صورت توکنیزه شده توسط دستگاه کارتخوان دریافت و به سوئیچ شاپرک ارسال می‌شود. این اطلاعات با استفاده از سامانه‌های مانا و سهند که از جمله سامانه‌های حاکمیتی شبکه بانکی به‌حساب می‌آیند، تحلیل و در مسیر ارسال به شتاب و بانک‌ها قرار می‌گیرند.

در این مدل پرداخت از فناوری HCE استفاده شده است. فناوری HCE، که در مقابل فناوری‌های پرداخت مبتنی بر المان امن (SE) قرار دارد، به این معناست که داده‌های حساس مورد نیاز پرداخت موبایلی به جای ذخیره شدن در المان امن (SE)، روی یک سرور ابری ذخیره شوند. این داده‌های حساس می‌تواند شامل PAN و کلید اصلی کارت (کلید رمزنگاری EMV) شود. بنابراین در اپلیکیشن پرداخت که روی موبایل نصب شده تنها داده‌هایی که از نظر محرمانگی درجه پایین‌تری دارند (به آنهاLimited Use Credential می‌گویند) ذخیره می‌شود.

اگرچه در این فرآیند همچنان وارد کردن مبلغ تراکنش و رمز اول کارت بانکی ضروری است اما حذف فیزیک کارت بانکی را می‌توان از جمله امتیازهای استفاده از مدل تراکنش حضوری بدون حضور کارت برای سهولت و رعایت بیشتر پروتکل‌های بهداشتی در دوره‌هایی مانند دوره فراگیری بیماری‌ها، تلقی کرد.

اجرایی شدن این نوع از تراکنش‌ها که مدل متمایزی نسبت به تراکنش‌های فعلی انجام شده از طریق کارتخوان‌‌ها ندارند، مستلزم ایجاد تغییرات لازم در سوئیچ شرکت‌های پی‌اس‌پی و بانک‌ها با سوئیچ «شاپرک دو» است؛ اتفاقی که بنا بر پیگیری‌ها تا به حال تنها در یکی از بانک‌ها و یکی از شرکت‌های پرداخت رخ داده است.

پیش از این نیز بانک مرکزی تلاش‌هایی برای اجرای پروژه پرداخت مبتنی بر NFC را انجام داده اما به علل متعدد با موفقیت همراه نبود. اگرچه مدل قبلی بر بستر تراکنش‌های اینترنتی و با استفاده از رمز دوم طراحی شده بود و با مدل فعلی که تنها به رمز اول نیاز دارد، متفاوت است اما موانعی که در تحلیل عدم موفقیت آن مدل برشمرده می‌شد چندان ارتباطی با این تفاوت نداشت.

کارشناسان در آن زمان از جمله علل عدم موفقیت پرداخت با NFC به مواردی مانند کمبود گوشی‌های مجهز به این قابلیت و همینطور دستگاه‌های کارتخوان دارای NFC اشاره می‌کردند؛ موانعی که به‌نظر نمی‌ر‌سد اکنون نیز چندان برطرف شده باشند و همچنان باید به چشم موانع فراگیری این مدل از تراکنش به آن‌ها نگریست.

بانک مرکزی در نظر دارد از این طرح دوشنبه ۲۰ بهمن ماه رونمایی کند البته در مراسم رونمایی از این طرح خبرنگاری به غیر از صدا و سیما حضور نخواهد داشت.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.