اینترنت و شبکه

تلفن همراه

فناوری

فناوری اطلاعات

January 30, 2022
16:14 یکشنبه، 10ام بهمنماه 1400
کد خبر: 132806

ستار هاشمی: 5G نیاز اصلی توسعه هوش مصنوعی است / وحید یزدانیان: پروژه‌های جاری در پژوهشگاه ارتباطات در راستای تأمین نیازهای کشور است

 
معاون نوآوری و فناوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تأکید کرد: برای افزایش سهم هوش مصنوعی در اقتصاد و توسعه آن به‌طورجدی نیازمند توسعه زیرساخت‌های ارتباطی نسل پنجم ارتباطی هستیم.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، آیین رونمایی از پروژه‌های پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات شامل تدوین سند نقشه راه هوش مصنوعی و طرح زیرساخت آزمایشگاهی هوش مصنوعی (در حوزه خط و زبان فارسی) هم‌زمان با ایام دهه فجر با حضور ستار هاشمی، معاون نوآوری و فناوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وحید یزدانیان، رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، مادر و خواهر شهید گران‌قدر مهندس مهدی اژدری از شهدای مرکز تحقیقات مخابرات ایران برگزار شد.
ستار هاشمی در این مراسم بابیان اینکه در روند تحولات بشری ازنقطه‌نظر فناوری اطلاعات، یکی از موضوعاتی که با آن مواجه هستیم بحث اقتصاد دیجیتال و سهم اقتصاد دیجیتال در تولید ناخالص ملی است، گفت: در سال ۲۰۱۷ برآوردی که از سهم اقتصاد دیجیتال برای ۲۰۲۵ شد چیزی حدود ۲۴ درصد سهم کل اقتصاد بوده است.
وی افزود: اما به روایت آمار و برآوردهایی که انجام‌شده است امروز حجم اقتصاد دیجیتال در دنیا بالغ‌ بر ۳۰ تریلیون دلار است؛ یعنی حدود ۳۰ درصد. همچنین سهم اقتصاد دیجیتال بالغ‌بر ۴۰ کشور جهان هم از ۴۰ درصد عبور کرده ‌است. این اتفاق و افزایش سهم اقتصاد دیجیتال بخشی به دلیل شیوع کرونا بوده است و بخشی هم به‌واسطه سیر تحولات مرتبط با فناوری اطلاعات بوده که شتابان‌تر از آن چیزی است که پیش‌بینی می‌‌شد.
معاون نوآوری و فناوری وزارت ارتباطات بابیان اینکه هوش مصنوعی یکی از مؤلفه‌های کلیدی در شکل‌گیری اقتصاد دیجیتال در جهان است گفت: طبق آمار صرفاً سهم اقتصاد هوش مصنوعی را بالغ‌بر ۱۵ درصد در سال ۲۰۳۰ پیش‌بینی می‌کنند؛ بنابراین وقتی به این آمار نگاه می کنیم، می‌بینیم آثار اقتصاد دیجیتال در تمامی شئونات بشری جدی است و به این مهم می‌رسیم که این حوزه نیازمند توجه، برنامه‌ریزی جدی با نگاه رو به آینده است.
هاشمی در ادامه با تأکید بر اینکه بحث هوش مصنوعی به‌خودی‌خود موضوعیت ندارد گفت: برای افزایش سهم هوش مصنوعی در اقتصاد و توسعه آن به‌طورجدی نیازمند توسعه زیرساخت‌های ارتباطی نسل پنجم ارتباطی هستیم. 5G صرفاً یک زیرساخت ارتباطی نیست بلکه یک زیست‌بوم و اکوسیستم است که مؤلفه‌ها و بازیگران متعددی دارد و شکل‌گیری آن باعث می‌شود همه مولفه‌های وابسته به آن شکل بگیرند و رشد کنند و بشر از ظرفیت فراوانی که ایجاد می‌شود بهره‌مند شود.
وی بابیان اینکه باید آمادگی پذیرش فناوری‌های نوین به‌ویژه در استفاده حداکثری از هوش مصنوعی در حاکمیت به‌منظور تسهیل امور را فراهم کنیم گفت: به‌طور مشخص در حوزه اشتغال وقتی به سمت مکانیزه کردن فرایندها می‌رویم این نگرانی ایجاد می‌شود که اثر آن بر اشتغال چه خواهد بود. واقع امر این است که تراز ایجاد اشتغال به‌واسطه هوش مصنوعی مثبت است.
معاون نوآوری و فناوری وزارت ارتباطات افزود: بر اساس برآوردها، هوش مصنوعی چیزی حدود ۹۷ میلیون شغل ایجاد می‌کند و در مقابل ۸۵ میلیون شغل را از بین می‌برد؛ بنابراین هوش مصنوعی بسیاری از مشاغل عمومی را که فرایندهای تکراری دارد از بین خواهد برد و نیاز به شغل‌های تخصصی به‌صورت جدی به وجود می‌آید.
وی تصریح کرد: بنابراین اگر ورود مؤثر و فعالی به موضوع هوش مصنوعی نداشته باشیم شرایطی که برای کشور رغم می‌خورد این خواهد بود که بیکاری به‌واسطه حذف مشاغل عمومی افزایش پیدا می‌کند و در عین آنکه به‌طورجدی نیازمند نیروی کار متخصص پیدا خواهیم کرد. لذا جهت‌گیری‌های ما باید در جهت پرورش نیروی انسانی متخصص در این حوزه باشد. البته در کنار پرورش نیروی انسانی متخصص باید بحث جذب و حفظ آن‌ها را نیز به‌طورجدی موردتوجه قرار دهیم.
هاشمی در ادامه بابیان اینکه در حوزه هوش مصنوعی باید به بحث فاصله میان رگولاتوری و ‌فناوری هم توجه جدی داشت گفت: امروز شاهد هستیم که فناوری به‌سرعت درحال‌توسعه است اما ما در حوزه تنظیم گری و رگولاتوری نتوانسته‌ایم خود را با این سرعت همراه و هماهنگ کنیم و این باعث شکافی می‌شود که بالقوه استفاده از ظرفیت هوش مصنوعی و در کل فناوری‌های نوین را کاهش می‌دهد؛ بنابراین باید در بحث قانون‌گذاری در فناوری‌های نوین هم برنامه‌ریزی‌های لازم صورت بگیرد.
ایجاد هم‌افزایی میان نهادهایی که به موضوع هوش مصنوعی ورود کرده‌اند و جلوگیری از اقدامات موازی و توجه جدی به‌ضرورت تعاملات بین‌المللی و همچنین اخلاق و حفاظت از حریم خصوصی در حوزه هوش مصنوعی از دیگر مواردی بود که هاشمی در خاتمه بر آن تأکید کرد.
پیش از سخنان معاون نوآوری و فناوری وزارت ارتباطات، یزدانیان، رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، ضمن تبریک ایام دهه فجر و گرامی داشت یاد و خاطره شهدا تأکید کرد: مفتخریم که امروز پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در حوزه‌هایی ورود می‌کند و پروژه‌هایی را به سرانجام می‌رساند که نیاز روز کشور است. در حال حاضر پروژه‌هایی که در همه بخش‌های پژوهشگاه ارتباطات در دستور کار قرار دارد در راستای تأمین نیازهای کشور است. همین پروژه هوش مصنوعی نیز ازجمله پروژه‌های بوده است که معاونت نوآوری و فناوری وزارت ارتباطات سفارش آن را داده است.
در ابتدای این مراسم هم علیرضا یاری، رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات و محمد شهرام معین، رییس مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات به تشریح پروژه‌های رونمایی شده و اقدامات و برنامه‌های پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در حوزه هوش مصنوعی پرداختند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.