اینترنت و شبکه

رگولاتوری

فناوری اطلاعات

فیبرنوری

February 15, 2022
12:44 سه شنبه، 26ام بهمنماه 1400
کد خبر: 133319

آغاز طرح توسعه شبکه دسترسی ثابت مبتنی بر فیبر نوری اعلام شد

 
همزمان با آغاز طرح توسعه شبکه دسترسی ثابت مبتنی بر فیبر نوری (FTTx)، از سایت IranFTTx.ir رونمایی شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، صادق عباسی شاهکوه در مراسم آغاز طرح توسعه شبکه دسترسی ثابت مبتنی بر فیبر نوری (FTTx) درباره این سامانه گفت: سایت IranFTTx.ir با هدف پایش و ارایه اطلاعات و روند توسعه اجرای پروژه توسعه فیبر نوری برای دسترس عموم ایجاد شده است.
رئیس رگولاتوری با اشاره به اینکه در سایت IranFTTx.ir اطلاعات مربوط به پورت‌های منصوبه FTTx و VDSL به صورت ماهانه بارگذاری می‌شود، بیان کرد: در حال حاضر یک میلیون و ۳۴۷ هزار و ۱۶۸ پورت پرسرعت FTTH و VDSL نصب شده اند که از این تعداد ۳۴۸ هزار و ۱۶۸ پورت دایر شده و در دسترس مشترکان است.
وی افزود: پروژه توسعه دسترسی ثابت مبتنی بر فیبر نوری از اولویت‌های دولت سیزدهم برای توسعه ارتباطات است که وزیر ارتباطات نیز آن را به صورت ویژه دنبال می‌کند، تصمیم داریم با حمایت‌های دولت، دسترسی پر سرعت ۲۰ میلیون خانوار را برقرار کنیم. در برنامه سه ساله پیش‌بینی شده برای این طرح ۵ میلیون خانوار در سال ۱۴۰۱، ۷ میلیون خانوار در سال ۱۴۰۲ و ۸ میلیون خانوار در سال ۱۴۰۳ در پوشش دسترسی مبتنی بر فیبر نوری قرار گیرند.
عباسی شاهکوه با اشاره به اینکه حدود ۵۴۰ هزار پورت ، در نیمه دوم سال جاری توسعه پیدا کرده است، افزود: در دو سال اخیر این احساس در جامعه ایجاد شد که اتکا به شبکه موبایل نمی‌تواند کافی باشد چرا که در آن بخش محدودیت‌هایی همچون فرکانس وجود دارد و ممکن است به شرایطی برسیم که شبکه موبایل جوابگوی ما نباشد و نیاز به سرعت و کیفیت بالاتر برای همه روشن شده است. در دنیا نیز بخش کوچکی از ارتباطات مردم بر روی موبایل است و عمده ارتباطات از طریق شبکه ثابت انجام می‌شود اما در ایران این موضوع برعکس است.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بیان کرد: در چند سال اخیر در حوزه موبایل توسعه خوبی داشتیم اما در حوزه ثابت عقب افتادگی داریم و باید آن را جبران کنیم. با توسعه فیبر نوری می‌توانیم به سرعت‌های بالای ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه و یا حتی گیگابیت بر ثانیه نیز دست پیدا کنیم. علاوه براین برای افزایش دسترسی مشترکین به شبکه موبایل با کیفیت به فیبر نوری نیاز داریم.
رئیس رگولاتوری رشد تولید ناخالص داخلی، کاهش هزینه انرژی، اشتغال زایی، عدم وابستگی توسعه شبکه به منابع محدوده فرکانسی، کاهش شکاف دیجیتالی، افزایش کیفیت خدمات، کاهش هزینه سرمایه‌گذاری توسعه شبکه پهن‌باند و افزایش کیفیت تجربه کار را از جمله مزایای توسعه شبکه مبتنی بر فیبر نوری عنوان کرد و گفت: برنامه‌ریزی ما برای افزایش سرعت کیفیت دسترسی، یک برنامه ریزی جهشی است.
عباسی شاهکوه با اشاره به مصوبه شورای عالی فضای مجازی گفت: براساس این مصوبه پوشش ۸۰ درصدی دسترسی پهن باند ثابت خانوارها با متوسط سرعت ۲۵ مگابیت بر ثانیه برای سال ۱۴۰۴ پیش‌بینی شده است و این نشان می‌دهد که کار بزرگی در پیش داریم. از همین رو، پروژه فیبر نوری تا منازل و کسب و کارها را در دستور کار قرار داده‌ایم تا بتوانیم در سه سال و نیم باقی‌مانده از دولت سیزدهم دسترسی ۲۰ میلیون خانوار، که تقریبا ۸۰ درصد خانوارهای کشور را شامل می‌شود، فراهم کنیم.
وی با اشاره به تفاوت شرایط شهرها و تنوع توزیع خانوارهای شهر در کشور عنوان کرد: مراقب باشیم این پروژه تا حد ممکن اقتصادی باشد تا بخش خصوصی بتواند با یک برنامه‌ریزی مناسب به اهداف پیش بینی شده برسد. از طرف دیگر مراقب باشیم تا تمام کشور بتوانند این خدمت را دریافت کنند. از همین رو در چارچوب‌های حمایتی، مقرراتی و تعاملات فرابخشی برای امکانات پایه‌ای، مقرراتی را در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات تصویب کرده‌ایم.
معاون وزیر ارتباطات تحریک تقاضا برای استفاده از زیرساخت‌های ایجاد شده را بسیار با اهمیت توصیف کرد و گفت: در حال حاضر بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار پورت منصوبه داریم اما تعداد پورت های دایری حدود ۲۵ درصد است. از همین رو برای تحریک تقاضا مقرراتی را تدوین و حمایت‌هایی را در نظر گرفته ایم. از طرف دیگر برای اجرایی کردن این پروژه مقررات تکمیلی مانند اصلاح مدل اقتصادی، مزایده فرکانس‌های ۵G، تعهدات پوششی، پروانه‌های همگرا و مقررات عمده‌فروشی را نیاز داریم که در این بستر قدم برداشته‌ایم و پروانه‌های سازمان را در این جهت ساماندهی کرده ایم تا بتوانیم این پروژه ملی را به ثمر برسانیم. چون معتقدیم اگر بخش ثابت توسعه پیدا کند بخش موبایل به ویژه حوزه ۵G نیز توسعه پیدا می‌کند تا در پایان این دولت حداقل ۱۰ درصد پوشش موبایل بر اساس ۵G باشد.
وی با اشاره به برنامه سه ساله‌ای که برای پروژه FTTx تدوین شده است، گفت: تصویب اصول حاکم بر تقسیم کار و حمایت از توسعه شبکه دسترسی مبتنی بر فیبر، تصویب و شرایط مشارکت اپراتورهای موبایل در توسعه شبکه فیبر نوری، اصلاح مصوبه ۳۲۳ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، ایجاد ۵۰۰ هزار پورت منصوبه فیبر نوری، تدوین تعرفه و ضوابط استفاده از امکانات پایه توانیر و شهرداری‌ها و تدوین مقررات و ضوابط عمده فروشی از جمله اقداماتی است که تا پایان سال جاری محقق می‌شود.
عباسی شاهکوه با بیان اینکه تلاش و زحمت اصلی این پروژه برعهده اپراتورها است، گفت: ۵۴۰ هزار و ۸۷۸ پورت منصوبه‌ای که امروز افتتاح می‌شود حاصل تلاش‌های اپراتورهای مختلف از جمله شرکت مخابرات ایران، شاتل، صبانت، فناپ تلکام، ایرانیان‌نت و آسیاتک است.
همچنین در ادامه این مراسم رئیس مرکز ملی فضای مجازی، با اشاره به اینکه عنوان کرد: در اقتصاد پویا باید اینترنت پرسرعت با پهنای باند بالا داشته باشیم، چون مزایای آن باعث توسعه اقتصاد کشور می‌شود. علاوه بر این، در کشوری که با مشکلاتی مانند تحریم روبه‌رو است، باید از توسعه‌های مغز افزاری استفاده کنیم و پایه آن استفاده از شبکه‌های پهن باند در چارچوب شبکه ملی اطلاعات است.
ابوالحسن فیروزآبادی با اشاره به اینکه اشکالات توسعه شبکه ملی اطلاعات باید با استفاده از نیروهای جوان وزارت ارتباطات و سایر نهادها برطرف شود، افزود: مقدمات این توسعه در سند شبکه ملی اطلاعات به تصویب رسیده است و سرعت ۲۵ مگابیت بر ثانیه، سرعت پایه است و امیدواریم این سرعت تا ۸۰ مگابیت بر ثانیه نیز افزایش پیدا کند و در کشور شاهد یک سرویس با سرعت و قیمت مناسب باشیم.
وی گفت: اگر دولت و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در این راه با موانعی روبه‌رو شود، تلاش می‌کنیم با استفاده از ظرفیت‌های شورای عالی فضای مجازی، این موانع را برطرف کنیم. علاوه براین، یک مدل اقتصادی هم تعریف شده است تا شکافی که در کشور وجود دارد برطرف شود.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به اینکه شرکت مخابرات ایران باید تقویت و نظام تعرفه نیز اصلاح شود، عنوان کرد: باید بیشتر روی توسعه اینترنت ثابت تمرکز کرد و با بومی‌سازی و محلی‌سازی بتوانیم این خدمات را ارزان‌تر به مردم برسانیم.
همچنین در این مراسم، همزمان با رونمایی از واگذاری ۵۰۰ هزار پورت اینترنت پرسرعت مبتنی بر فیبر نوری در شهرهای مشهد و قم، تست سرعت این سرویس نیز انجام شد.
 
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.