اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

March 8, 2022
16:59 سه شنبه، 17ام اسفندماه 1400
کد خبر: 134069

طرح سیستم جدایش غیرانفجاری ماهواره با سطح شوک مکانیکی پایین تایید شد

طرح اختراعی سیستم جدایش غیرانفجاری ماهواره با سطح شوک مکانیکی پایین توسط سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران اعتبارسنجی و تایید شد.
 
 
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فضایی ایران، طرح اختراعی «سیستم جدایش غیرانفجاری ماهواره با سطح شوک مکانیکی پایین» که به همت پژوهشگران پژوهشکده سامانه‌های حمل و نقل فضایی پیش از این توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به ثبت رسیده بود، توسط سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران اعتبارسنجی و تایید شد. 
 
حسین صمیمی، رئیس پژوهشگاه فضایی ایران با اعلام این خبر گفت: غالب سیستم‌های جدایش موجود در کشور از نوع کلمپ- باند و کمربند انفجاری است که در هر دو مورد سطح شوک مکانیکی ناشی از کارکرد المان‌های انفجاری بالا است. با توجه به اینکه محموله‌های فضایی همگی نسبت به اعمال شوک‌های مکانیکی حساس هستند، نیاز به سیستم جدایش با سطح شوک پایین در کشور به صورت جدی احساس می‌شد. از این‌رو، سیستم جدایش شوک پایین به همین منظور طراحی و ساخته شده است. 
 
رئیس پژوهشگاه فضایی ایران توضیح داد: سامانه جدایش باید استحکام کافی در برابر نیروهای وارده در طول پرواز را داشته باشد و در زمان مناسب، حامل و محموله را با سرعت مشخص از یکدیگر جدا کند. این سامانه باید به‌گونه‌ای طراحی شود ‌که جرم آن کمینه باشد و حداقل شوک را به محموله وارد کند. 
 
صمیمی در تشریح این اختراع گفت: مکانیزم طراحی شده شامل دو رینگ واسط است که یکی به ماهواره و دیگری به ماهواره­‌بر متصل است. این مکانیزم دارای تعدادی قطعات گوه‌­ای شکل از جنس آلومینیوم است که این دو رینگ واسط را در حین پرتاب به یکدیگر متصل می کند.
 
این مکانیزم دارای یک رینگ ارتجاعی است که پیش­‌بار لازم را به قطعات گوه­‌ای شکل، جهت قفل مکانیزم وارد می‌نماید. پیش‌بار مورد نظر در نقطه­ مناسب مداری به کمک یک موتور الکتریکی و یک عملگر خطی تعبیه شده، خنثی شده و جدایش صورت می‌­گیرد. در این مکانیزم، تعدادی فنر فشاری برای ایجاد سرعت اولیه جدایش برای ماهواره تعبیه شده است.
 
وی خاطرنشان ساخت: در این نوع مکانیزم، با حذف المان‌های انفجاری موجود در سیستم‌های رایج جدایش و استفاده از موتورهای الکتریکی، شوک‌های مکانیکی فرکانس بالای ناشی از انفجار، حذف می‌­شود و جدایش ماهواره از ماهواره‌­بر به صورت ایمن به کمک موتور الکتریکی صورت می‌­گیرد. در فرایند جدایش ناشی از این نوع مکانیزم، چون فرایند غیرانفجاری است، هیچ‌گونه ترکشی که سبب آسیب رسیدن به محموله­‌های فضایی شود، ایجاد نمی­‌شود.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.