بازار سرمایه

July 4, 2022
18:17 دوشنبه، 13ام تیرماه 1401
کد خبر: 137256

ملکه رمزارزها تحت تعقیب پلیس

در دنیای فناوری امروز کلاهبرداری با عنوان توکن و رمزارز در کشورهای مختلف از جمله ایران باب شده است. اکنون اما با آشفته شدن بازار رمزارز، پرونده قدیمی یک سرمایه گذار بیت کوین که با نام ملکه گمشده رمرارز شناخته می‌شود، دوباره به جریان افتاده است.
به گزارش بی بی سی،‌ روخا ایگناتوا، سال‌ها خود را ملکه رمزارز می‌دانست. او در یک همایش روی صحنه رفت و به حاضران گفت که برای رقابت با بیت کوین یک ارز دیجیتال اختراع کرده است و آنها را متقاعد کرد که میلیاردها دلار سرمایه گذاری کنند. آن زمان ارز دیجیتال او با نام وان کوین در اوج خود قرار داشت و میلیاردها دلار از سرمایه‌گذاران را جذب کرد. او بعد از به جیب زدن پول مردم از سال ۲۰۱۷ ناپدید شده است. حالا اتهامات کلاهبرداری و پولشویی در آمریکا منجر شده او به یکی از ۱۰ فرد مهم تحت تعقیب FBI تبدیل شود. پلیس آمریکا برای دستگیری این زن کلاهبردار دنیای فناوری جایزه‌ای ۱۰۰ هزار دلاری تعیین کرده است. 
 
این تحصیلکرده دانشگاه آکسفورد به سرمایه‌گذاران گفته بود که یک رمزارز قاتل بیت‌کوین ایجاد کرده است، اما پرونده ها نشان می دهد که او قبل از ناپدید شدن، مخفیانه میلیاردها دلار از طریق رمزارز خود به دست آورده است. این جزئیات برای اولین بار سال۲۰۲۱ در اسنادی از دادگاه های دبی توسط وکیلی که روخا را  مخوف‌ترین  مجرم آنلاین می‌نامد، منتشر شد.  گفته می‌شود این به اصطلاح ملکه رمزارز حداقل ۴میلیارد دلار بابت رمزارزی که هیچ ارزشی نداشته کلاهبرداری کرده است. 
 
پرونده‌های فاش شده
افشای این اطلاعات نشان می دهد که دبی مسیر مالی مهمی برای روخا بوده است و FBI از امارات به عنوان یکی از ۵ کشوری که او با آنها ارتباط دارد، نام برده است. جاناتان لوی، وکیلی که برای اولین بار این پرونده‌ها را به صورت آنلاین منتشر کرد و در ادعای خود درباره غرامت قربانیان وان کوین به این اطلاعات متکی است، گفت: در حال حاضر صدها میلیون دلار در خطر است. 
 
وسوسه انگیزترین ادعای مطرح شده در پرونده حقوقی لوی این است که یک معامله کلان بیت کوین با شیخ سعود بن فیصل القاسمی، پسر یک سرمایه دار ثروتمند اماراتی  انجام شده است. این پرونده ها همچنین نشان می دهد که در سال ۲۰۱۵، شیخ سعود به روخا ۴ کیف پول یا ولت فیزیکی  حاوی ۲۳۰۰۰۰ بیت‌کوین به ارزش ۴۸.۵ میلیون یورو در آن زمان داده است. در مقابل، روخا ۳ چک از بانک مشرق به شیخ سعود داده است که مجموعا حدود ۲۱۰میلیون درهم امارات معادل ۵۰ میلیون یورو بود. 
 
در سال ۲۰۲۰، مقامات دبی باوجود اینکه بیش از یک سال قبل وزارت دادگستری آمریکا با انتشار یک کیفرخواست وان کوین را یک رمزارز  جعلی خوانده بود، وجوه روخا را آزاد کردند. ماه‌ها قبل از این تصمیم، مارک اسکات، مدیر صندوق سرمایه‌گذاری سابق روخا نیز در نیویورک به جرم پولشویی ۴۰۰ میلیون دلاری از درآمدهای وان کوین مجرم شناخته شده بود. 
 
کلاهبردارهای رمزارز در کمین هستند
این روزها اصطلاح اسکم (scam) بیشتر از گذشته شنیده و خوانده می شود. درواقع، اسکم وجه جهنمی تکنولوژی رمزارزها محسوب می شود؛ نوعی کلاهبرداری در پوشش رمزارزهایی که وجود ندارند. در کشور ما هم نام بعضی از افراد و شرکت‌ها به گوش می رسد که افراد ناآگاه را با وعده و وعید و اصطلاحا رویافروشی به دام انداخته‌اند. هر نوع تکنولوژی با وجود مزایای متنوع می تواند مخاطراتی هم به همراه داشته باشد. تکنولوژی رمزارزها هم از این موضوع مستثنا نیست و در عین حال که می‌تواند به تولید ثروت برای افراد و کشور منتهی شود، اما امکان نابودی سرمایه مردم هم دور از ذهن نیست. درواقع، اکنون یک فرد می تواند به راحتی یک توکن را تولید و آن را با روش های مختلف به مردم بفروشد. سایت‌هایی هم برای کلاهبرداری راه اندازی می شوند. حتی بعضی از این سایت ها کیف پول های جعلی طراحی و مردم را قانع می‌کنند که دارایی خود را در آنها نگهداری کنند؛ این در حالی است که اطلاعات کیف پول در اختیار طراح قرار دارد.
 
امید علوی، رئیس هیات مدیره انجمن بلاکچین در گفت و گو با همشهری، شکل دیگر کلاهبرداری در حوزه رمزارزها را توکن های بدون پشتوانه می‌داند که به خاطر نبود قوانین شفاف و نظارت های درست در کشور، بازار داغی دارند. علوی با اشاره به اینکه یک نفر می‌تواند در عرض نیم ساعت، توکنی به تعداد یک میلیارد تولید کند و آن را به مردم بفروشد، لازمه این کار را یک سیستم مارکتینگ خوب می‌داند که به مردم القا کند این توکن قرار است رشد کند. او در توضیح شکل گیری چنین کلاهبرداری‌هایی می‌گوید: «تولیدکننده چنین توکنی به عنوان خریدار و با اکانت‌های مختلف، در یک مدت زمان مشخص قیمت‌های بالا برای توکن در نظر می‌گیرد و خرید می کند. به این ترتیب قیمت توکن بالا می‌رود و مردم شروع به خرید آن می‌کنند. در نتیجه یک گردش کاذب ایجاد می شود.»
 
بزرگ‌ترین دارنده بیت‌کوین جهان؟
دیوید برچ، متخصص رمزارز، معتقد است شهرت بیت کوین به عنوان یک رمزارز غیر قابل رصد نادرست است، چراکه سازمان های مجری قانون به طور فزاینده ای از الگوریتم‌های هوشمندانه‌ای برای ردیابی رمزارزها استفاده می کنند. او گفت: خلاص شدن از شر چند میلیارد دلار بسیار سخت تر از آن چیزی است که فکر می کنید. 
اگر دکتر روخا هنوز ۲۳۰۰۰۰ بیت‌کوین را داشته باشد، یکی از بزرگ‌ترین دارندگان  بیت‌کوین خواهد بود.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.