اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

July 18, 2022
18:45 دوشنبه، 27ام تیرماه 1401
کد خبر: 137613

ترافیک بین‌الملل چیست و چه تفاوتی با اینترنت داخلی دارد؟

هر چند توپولوژی اینترنت در جهان، سلسله مراتبی نیست و این یعنی هیچ نقطه اندازه‌گیری واحدی برای کل ترافیک اینترنت وجود ندارد و نمی‌توان آن را جداسازی کرد اما در سال‌های اخیر، به‌ویژه با به میان آمدن پای طرح‌هایی همچون «صیانت»، تعاریف ترافیک بین‌الملل و اینترنت داخلی در ایران شکل جدی‌تری گرفته‌اند.
ترافیک بین‌الملل چیست؟
موضوع ترافیک داخلی و ترافیک بین‌الملل با راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات مطرح شد و شرکت‌های خدمات اینترنتی موظف به تفکیک ترافیک مصرفی در داخل و خارج شدند.
 
البته شاید هنوز چندان متوجه تفاوت میان ترافیک بین‌الملل با اینترنت داخلی نشده بودیم تا اینکه در بازه‌هایی از زمان، هنگامی‌که اختلال و انسداد در شبکه اینترنت ایران را تجربه کردیم، اگر حتی به جای وارد کردن دامین یک سایت داخلی، نام آن را در موتور جست‌وجویی مثل گوگل وارد می‌کردیم، دسترسی به آن امکان‌پذیر نبود.
 
این البته در حالی‌ست که در سال‌های اخیر، برخی از اپراتورهای اینترنت در ایران هزینه‌های ترافیک داخلی و ترافیک خارجی را تفکیک و قیمت‌های متفاوتی برای هر یک از آنها ارائه کرده‌اند.
 
در این جداسازی، سایت‌هایی که روی سرورهای داخلی اجرا شده‌اند (مثل خبرگزاری‌ها، سایت‌های بانکی، سایت مدارس و دانشگاه‌ها، شبکه‌های اجتماعی ایرانی و…) سایت‌های داخلی به شمار می‌روند و سایت‌ها و اپلیکیشن‌هایی که روی سرور خارجی سرویس می‌دهند، ترافیک خارجی محسوب می‌‎شوند.
 
حدود سال ۱۳۹۷ بود که مخابرات ایران اعلام کرد: هزینه ترافیک در سایت‌های داخلی، کمتر از سایت‌های خارجی خواهد بود. این در حالی بود که سازمان تنظیم مقررات نیز ۲۰۰ سایت پربازدید ایرانی را مشخص کرد و با تفکیک آنها، هزینه اینترنت مصرفی کاربران را کاهش داد.
 
بنابراین، ترافیک داخلی مربوط به سایت‌ها و پیام‌رسان‌هایی است که سرور آنها در داخل ایران است و هر سرویسی که از سوی یک سرور خارجی ارائه شود، دیگر در ترافیک داخلی جایی ندارد و جزء ترافیک بین‌الملل محسوب می‌شود.
 
در واقع، وقتی سرور یک سایت در خارج از ایران قرار داشته باشد، درخواست شما از داخل شبکه اینترنت ایران به سمت روترها و سرور آن به مقصدی در خارج از کشور ارسال می‌شود و جواب ارسالی آن هم روی همان بستر به سمت کامپیوتر شما ارسال می‌شود.
 
به همین علت، ارسال و دریافت اطلاعات در بستری خارج از ایران انجام می‌شود و به حجم مصرفی برای ارسال و دریافت این اطلاعات برای ارتباط با سروری در خارج از کشور، ترافیک خارجی می‌گویند. در این حالت اینترنت مصرفی، اینترنتی با ترافیک بین‌الملل است.
 
اینترنت بین‌الملل یک شبکه بسیار بزرگ از کامپیوترهای اختصاصی نیز است که روتِر نام دارند و کار هر روتر، اطلاع از شیوه جابه‌جایی بسته‌های کوچک اطلاعات از مبدا به مقصد است. هر بسته، تا رسیدن به مقصد نهایی‌ خود می‌تواند از چندین روتر رد شود. به این بسته‌ها هاپ گفته می‌شود.
 
اولین روترهای اینترنت، در سال اختراع این شبکه یعنی ۱۹۶۹ تنها چهار کامپیوتر بودند؛ در حالی‌که اکنون میلیون‌ها کامپیوتر در جهان میزبان شبکه هستند. فناوری‌ای که اینترنت بین‌الملل یا شبکه جهانی برای انتقال پیام استفاده می‌کند، یک فناوری ساده است که نزدیک به صدوچند سال پیش به وجود آمده: فیبر نوری؛ فیبرهای نوری یا همان کابل‌ها این روزها از طریق خشکی و دریا، به نقاط زیادی از جهان کشیده شده‌اند تا مردم همه قاره‌ها بتوانند به این شبکه دسترسی داشته باشند.
 
تفاوت ترافیک بین‌الملل با اینترنت داخلی
نخستین مورد در بحث تفاوت میان ترافیک بین‌الملل با اینترنت داخلی، مسئله تعرفه است؛ طبق مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات، ترافیک مصرفی در اینترنت داخلی نسبت به اینترنت خارجی نیم‌بها محاسبه می‌شود. به همین علت، در هنگام خرید بسته‌ها و سرویس‌های اینترنت معمولا مقدار آستانه مصرف آن به روش محاسبه اینترنت داخلی ذکر می‌شود.
 
البته، شرط لازم برای نیم‌بها حساب شدن ترافیک، فقط داخلی بودن سرور سایت نیست. باید نام سایت مورد نظر در پورتال سازمان فناوری اطلاعات ایران به نشانی https://ito.gov.ir باشد یا دامنه و آدرس (IP) در سازمان فناوری اطلاعات ایران ثبت شود تا این آدرس‌ها توسط این سازمان به اپراتورهای اینترنتی برای اعمال اینترنت نیم‌بها اطلاع داده شود.
 
علاوه‌بر این، اگر هنگام استفاده از اینترنت داخلی فیلترشکن شما روشن باشد، ترافیک مصرفی به صورت بین‌الملل محاسبه می‌شود.
 
این در حالی است که سازمان تنظیم مقررات، شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات اینترنت را موظف کرده تا ریز کارکرد سرویس اینترنت هر کاربر را بر اساس ترافیک داخلی و خارجی تفکیک کنند. به این شکل، می‌توانید با وارد شدن به پنل کاربری‌تان، جزئیات آخرین اتصال و مقدار حجم مصرفی خود را مشاهده کنید.
 
همچنین، کمیسیون تنظیم مقررات برای حفظ حقوق مصرف‌کنندگان، رگولاتوری را موظف کرده است تا بر نحوه محاسبه ترافیک اینترنتی شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات اینترنت نظارت داشته باشد. این سازمان حتی به صورت دوره‌ای و مشخص، حجم خریداری‌شده توسط کاربران را بررسی کرده تا زودتر از زمان موعد به پایان نرسد.
 
این در حالی است که اگر کاربران از شرکت ارائه‌دهنده خدمات اینترنت خود در رابطه با نحوه محاسبه حجم مصرفی شکایت داشته باشند، این سازمان موظف به بررسی و رسیدگی به آن است.
 
در بحث تفاوت میان ترافیک بین‌الملل و اینترنت داخلی، بحث دیگری نیز مورد توجه است؛ محدوده مسیریابی داده‌ها. در اینترنت داخلی، برای دسترسی به یک سایت داخلی، داده‌ها مسیری در بین روترهای داخل ایران را طی می‌کنند و به سرور می‌رسند. در این حالت سیستم مبدا، روترها و سرور همه در ایران قرار دارند.
 
اما در اینترنت خارجی، داده‌ها از روترهای داخلی عبور می‌کنند و به روترهای خارجی می‌رسند. در نهایت سرور مقصد که در مکانی خارج از ایران قرار دارد، داده‌ها را دریافت می‌کند.
 
در چنین شرایطی، اگر شبکه داخلی اینترنت و سرورهای داخلی دچار مشکل شوند، سایت و نرم‌افزارهایی که در بستر اینترنت بین‌الملل قرار دارند، دچار مشکل نخواهند شد. اما در عین حال، اگر سرور‌ها و اینترنت خارجی هم با مشکل مواجه شود، شبکه داخلی می‌تواند بدون هیچ مشکلی به فعالیت خود ادامه دهد.
 
همچنین، گفته می‌شود یکی از مزایای شبکه داخلی، امنیت است. وقتی اطلاعات و سرور در بستر شبکه داخلی قرار دارند، احتمال سوء‌استفاده و از دست رفتن اطلاعات در آن کم‌تر است. به دلیل این‌که اگر در شبکه اینترنت داخلی مشکلی پیش بیاید، می‌توان سریع‌تر نسبت به شناسایی و رفع مشکل اقدام کرد اما این کار در اینترنت بین‌الملل زمان‌برتر است.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.