فناوری‌های پوشیدنی

July 20, 2022
18:13 چهارشنبه، 29ام تیرماه 1401
کد خبر: 137682

پیش‌بینی علائم اولیه زوال عقل توسط پوشیدنی‌ها در آینده

پژوهشگران با توجه به نتیجه یک مطالعه که تفاوت‌های مشخصی را در الگوهای فعالیت افراد مسن مبتلا به آلزایمر در بعدازظهرها نشان می‌دهد، می‌گویند در آینده، فناوری‌های پوشیدنی‌ می‌تواند علائم اولیه زوال عقل را پیش‌بینی کند.
به گزارش نیو اطلس، با افزایش محبوبیت فناوری‌های پوشیدنی به ویژه در میان سالمندانی که علاقه‌مند به ردیابی سلامت قلب خود هستند، اکنون گروهی از محققان دانشکده بهداشت عمومی "جانز هاپکینز" به این فکر افتادند که آیا می‌توان از این دستگاه‌ها برای تشخیص نخستی‌ترین نشانه‌های زوال عقل استفاده کرد. یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که پس از یافتن تفاوت‌های متمایز در الگوهای حرکتی روزانه هنگام مقایسه افراد مسن که از نظر شناختی سالم هستند با بیماران مبتلا به آلزایمر، این امر ممکن است.
 
ارتباط میان تخریب عصبی و حرکت به خوبی شناخته شده است. در واقع، در چند سال گذشته، محققان دریافته‌اند که می‌توانند بیماری آلزایمر را به سادگی با ردیابی الگوهای راه رفتن بیماران به درستی تشخیص دهند.
 
یکی از محدودیت‌های این نوع مطالعات روی نحوه راه رفتن، نیاز به سیستم‌های رایانه‌ای پیچیده برای تشخیص ویژگی‌های حرکتی است که با زوال عقل مرتبط هستند. تاکنون چنین سیستمی را نمی‌توان به راحتی در خانه‌ها مستقر کرد، اما این تحقیق جدید به دنبال استفاده از داده‌های در دسترس و رایج‌تر جمع‌آوری‌ شده توسط پوشیدنی‌های محبوب ردیابی تناسب اندام مانند Fitbit است.
 
این مطالعه داده‌های 585 نفر را که در یک پروژه تحقیقاتی در مورد پیری ثبت نام کرده‌اند، تجزیه و تحلیل کرد. محققان می‌گویند هدف این بود که بفهمیم آیا بین الگوهای فعالیت روزانه و سلامت شناختی همبستگی وجود دارد یا خیر.
 
اگرچه این مطالعه هیچ تفاوتی در معیارهای کلی فعالیت کلی روزانه سالمندان سالم از نظر شناختی با افراد مبتلا به آلزایمر پیدا نکرد، اما زمانی که محققان روی بازه‌های زمانی روز دقیق‌تر شدند و به الگوها توجه کردند، تفاوت‌های فاحشی ظاهر شد.
 
به عنوان مثال محققان دریافتند در بازه زمانی بعدازظهر، یعنی از آغاز ظهر تا ساعت 6 بعدازظهر، افراد مبتلا به اختلالات شناختی به طور قابل توجهی کمتر از گروه سالم حرکت می‌کنند. این حرکت در هنگام بعد از ظهر در گروه دچار آسیب نیز به طور قابل توجهی مقطعی، منقطع و کم بود.
 
آمال وانیگاتونگا، نویسنده اصلی این مطالعه می‌گوید این کاهش حرکت عصرگاهی به طرز جالبی یادآور پدیده شناخته شده در آلزایمر به نام "غروب خورشید" است.
 
وی گفت: دیدن این تفاوت در بعدازظهرها جالب بود، چرا که یکی از علائم اصلی آلزایمر، پدیده "غروب آفتاب" است که شامل افزایش گیجی و تغییرات خُلقی است که از بعد از ظهر شروع می‌شود و ممکن است این نشانگرهای فعالیت (فناوری‌های پوشیدنی) برخی از حرکات مربوط به این علائم را ثبت کنند.
 
گفتنی است که هنوز روزهای اولیه این مطالعه است و قبل از اینکه این امکان به نوعی برنامه نظارت بر زوال عقل برای ساعت‌های هوشمند تبدیل شود، کار بیشتری لازم است. گام بعدی این است که داده‌های این نظارتگرهای فعالیت را در یک دوره زمانی طولانی‌تر بررسی کنیم تا بفهمیم آیا تغییرات قابل اندازه‌گیری در حرکت می‌تواند نشانه تغییر از شناخت سالم به اختلال خفیف باشد یا خیر.
 
"وانیگاتونگا" خوشبین است که این یافته‌ها می‌توانند روزی به یک سیستم نظارت بر حرکت منجر شوند که تغییرات مغزی را در مراحل اولیه ثبت کنند. وی می‌گوید هر راهی برای نشان دادن زودهنگام این نوع کاهش‌ها به پزشکان بهترین فرصت را برای ارائه مداخلاتی که می‌توانند پیشرفت بیماری را کاهش دهند، ارائه می‌دهد.
 
وی افزود: ما تمایل داریم که فعالیت بدنی را به عنوان یک درمان بالقوه برای کاهش زوال شناختی در نظر بگیریم و این مطالعه به ما یادآوری می‌کند که زوال شناختی ممکن است به نوبه خود فعالیت بدنی را کم کند و ممکن است روزی بتوانیم چنین تغییراتی را برای آزمایش‌های زودتر و کارآمدتر نظارت کنیم و آغاز روند بیماری را تشخیص دهیم و اختلال شناختی که منجر به آلزایمر می‌شود را به تأخیر بیاندازیم و شاید بتوانیم از آن جلوگیری کنیم.
 
این مطالعه در مجله Alzheimer's Disease منتشر شده است.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.