فناوری اطلاعات

August 9, 2022
19:20 سه شنبه، 18ام مردادماه 1401
کد خبر: 138177

بلاکچین بیشتر از اینترنت روی جامعه تاثیر خواهد گذاشت

رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس تاکید کرد که فناوری بلاکچین در زندگی بشریت و جوامع و دولت‌ها تاثیر بیشتری از اینترنت خواهد گذاشت.
بلاک‌چین (Blockchain) یک نوع سیستم ثبت اطلاعات و گزارش است. تفاوت آن با سیستم‌های دیگر این است که اطلاعات ذخیره‌شده روی این نوع سیستم، میان همه اعضای یک شبکه به اشتراک گذاشته می‌شود. با استفاده از رمزنگاری و توزیع داده‌ها، امکان هک، حذف و دستکاری اطلاعات ثبت‌شده، تقریباً از بین می‌رود. مفهوم بلاک چین اولین بار با پیدایش بیت کوین به وجود آمد و پادشاه ارزهای دیجیتال از این راهکار برای ذخیره اطلاعات مربوط به دارایی کاربران بهره برد.
 
بلاک چین یک فناوری جدید است که امکان ثبت اطلاعات به صورت دائمی و بدون امکان تغییر را فراهم می‌کند. این فناوری در حقیقت نوعی دیتابیس یا پایگاه داده است که روی یک یا چند سرور خاص قرار ندارد، بلکه روی تمام کامپیوترهایی که به شبکه متصل می‌شوند، توزیع شده است. به دلیل بهره بردن از رمزنگاری و ثبت آن در همه کامپیوترهای شبکه، سوابق ثبت‌شده قابل هک یا حذف نیستند. بیت کوین اولین کاربرد این فناوری بود اما از این سیستم انقلابی برای هر سیستمی که لازم باشد نیاز به اعتماد به واسطه‌ها و افراد شخص ثالث کاهش یابد، می‌توان بهره برد.
 
«مجتبی توانگر»، رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس، اظهار داشت: «امروز جهان به واسطه توسعه فناوری‌ بلاکچین در آستانه یک تحول دیجیتال قرار گرفته که بر اساس نظر بسیاری از صاحب‌نظران شاید اثری گسترده‌تر از توسعه اینترنت بر زندگی بشر داشته باشد.»
 
وی معتقد است این پارادایم‌شیفت جنبه‌های مختلف زندگی بشر را به احتمال زیاد در می‌نوردد و از جمله مدل‌های حکمرانی و مفهوم دولت مدرن را به چالش خواهد کشید و نقش بازیگران غیردولتی را بیشتر نموده و احتمالا دنیا را جای دموکراتیک‌تری خواهد نمود.
 
توانگر با توجه به این موضوع که بلاکچین در توسعه اقتصادی نیز تغییرات شگرفی را به همراه آورده است، افزود: «از جمله رواج تبادل رمزارزها میان مردم تبدیل به یک اکوسیستم جهانی شده و نظام سنتی مالی جهانی را به چالش کشیده است. برای نمونه استفاده از این رمزارزها موجب تسهیل در پرداخت‌های بین‌المللی میان افراد شده است و تبادلات مالی را ارزان‌تر، سریع‌تر و مطمئن‌تر نموده است. خصوصا برای کشورهایی مانند ایران و روسیه که دسترسی سخت‌تر و محدودتری به نظام‌های پرداخت بین‌المللی مانند سوئیفت دارند.»
 
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اذعان داشت که کشورهای دوست می‌توانند با توسعه رمزارزهای مشترک، از جمله پول‌های الکترونیکی مورد حمایت بانک مرکزی آنها، تبادلات تجاری و مالی مشترک میان خود و سایر کشورها را بدون استفاده از دلار توسعه داده و علاوه بر کاهش وابستگی به قید و بندهای دلار از مواهب دیگر نیز برخوردار شوند.
 
توانگر به بحث استفاده از فناوری بلاکچین در اقتصاد و ترکیب آن با هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی نیز ورود و اعلام کرد با تغییر نظامات حقوقی حاکم بر مبادلات اقتصادی و با کاهش هزینه‌های مبادله می‌تواند مبادله اقتصادی را به سمت بهینه‌تر شدن سوق دهد.
 
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی درخصوص سویه‌های تاریک بلاکچین را نیز برشمرد گفت: «علی‌رغم اینکه امکان دستکاری دولت‌ها در رمزارزها مانند ارزهای فیات ممکن نیست اما این رمزارزها می‌توانند آثار ناپایدارکننده بر وضعیت کلان اقتصادی کشورها داشته باشند.»
 
توانگر با ذکر این نکته که رمزارزها می‌توانند هدف سوداگری سرمایه‌گذاران و بازیگران بزرگ قرار گیرند تاکید داشت که این حوزه حتما نیازمند رگولاتوری منعطف و نظارت است.
 
از دیدگاه توانگر اقتصاد دیجیتال یک سری ویژگی دارد که داده محوری، ارزش آفرینی سرمایه های فکری و سرعت بالای انتشار فناوری، عدم ثبات برخی از این موارد است. او تاکید کرد اقتصاد دیجیتال در ایران سهمی 6.5 درصدی دارد و پیش بینی می‌شود این آمار تا چند سال آینده به زودی به بالای ده درصد برسد.
 
وی همچنین به ویژگی های رمزارزها و بلاکچین اشاره کرد و تصریح کرد: «ذخیره تمام اطلاعات و تراکنش ها، پرداخت بدون مرز و همتا به همتا، خدمت وام دهی بدون نیاز به بانک، متاورس و NFTها، ایجاد رمزارزهای باثبات و توکن های با پشتوانه دارایی های مختلف و خدمات تبدیل دارایی بدون نیاز به صرافی از این ویژگی ها است.»
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.