اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

October 10, 2022
14:02 دوشنبه، 18ام مهرماه 1401
کد خبر: 139332

هشدار برای وضعیت زبان فارسی در وب!

خبر خوش افزایش سهم زبان فارسی از محتوای وب دیری نپایید و نزولی که برای فارسی از هشت ماه قبل در سکوت خبری آغاز شده، همچنان ادامه دارد.
 
مردادماه سال گذشته بود که خبری درباره وضعیت زبان فارسی، موجب فخر مسئولان حوزۀ فناوری اطلاعات شد. رضا باقری اصل، دبیر وقت شورای اجرایی فناوری اطلاعات در آن زمان، در توییتی اعلام کرده بود که «سهم زبان فارسی از محتوای وب به ۳/۴ درصد رسید و زبان فارسی بعد از انگلیسی، روسی، ترکی و اسپانیولی در جایگاه پنجم قرار گرفت…»
 
ماجرا در واقع از این قرار بود که زبان فارسی در جایگاه پنجم در میان زبان‌های پرکاربرد اینترنت قرار گرفت. این درحالی بود که سهم زبان فارسی در ابتدای سال ۲۰۱۴ یعنی دی ماه ۱۳۹۲ تنها ۰/۸ درصد بود و در جایگاه چهاردهم قرار داشت.
 
حتی پیش از آن، در اسفند ۹۶ نیز محمدجواد آذری جهرمی، وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات، در توییتی اعلام کرده بود: «در حالیکه جهانی شدن باعث نزول سهم برخی زبان‌های دنیا از جمله عربی در فضای مجازی شده است، خوشبختانه آمار معتبر جهانی (W۳Tech) گزارش از رشد شتابان سهم خط و زبان فارسی در اینترنت طی سال‌های اخیر داشته است. اکنون سهم زبان فارسی به ۱/۸ درصد رسیده است…»
 
اما از اواخر سال گذشته، اتفاقی در حال رخ دادن است که شاید چون دیگر موجب فخر مسئولان نیست، اطلاعی از آن داده نمی‌شود؛ شاید هم البته حتی خود مسئولان نیز از آن اطلاعی ندارد. 
62398148.png
آمار استفاده از زبان‌های محتوا برای وب‌سایت‌ها (در مهرماه ۱۴۰۱)
 
نمودار وضعیت تغییرات سهم زبان فارسی از محتوای وب در زمان نگارش این مطلب گویای آن است که سهم این زبان از محتوای وب از فوریه سال ۲۰۲۲ روند کاهشی شدیدی داشته است؛ به‌گونه‌ای که اکنون سهم فارسی از محتوای وب به ۲.۶ درصد و جایگاه هشتم رسیده است. 
62398156.png
براساس اطلاعات w3techs، محبوب‌ترین وب‌سایت‌های مورد استفاده برای زبان فارسی چنین است: 
 
Facebook.com
 
Wikipedia.org
 
Whatsapp.com
 
Office.com
 
Canva.com
 
Twitter.com
 
Wordpress.com
 
Aparat.com
 
Digikala.com
 
Blogger.com
 
در حال حاضر زبان‌های انگلیسی، روسی، اسپانیولی، آلمانی، ترکی و فرانسوی، شش زبانی هستند که بیشترین سهم را از محتوای وب دارند. 
 
این درحالی‌ست که آمار سایت یادشده نشان می‌دهد زبان ژاپنی که پیش از این جایگاه قابل توجهی در سهم محتوای وب نداشت، در ماه‌های اخیر افزایش قابل توجهی داشته و با صعود خود در افت رتبۀ زبان فارسی، نسبت به سایر زبان‌ها تأثیرگذار بوده است. 
62398166.png
پیش‌تر، هنگامیکه خبر افزایش سهم زبان فارسی رسیده بود، عده‌ای این اتفاق را به دلیل  نبود قانون کپی‌رایت در ایران می‌دانستند که شرحی از سایت‌های ارائه‌شده توسط w۳techs در فرآیند بررسی سهم زبان فارسی از محتوای وب نشان می‌داد فیس‌بوک، ویکی‌پدیا، آفیس، توییتر، آپارات، کنوا، وردپرس، واتس‌اپ، دیجی‌کالا و ورزش سه پربازدیدترین سایت‌ها از سوی فارسی‌زبانان به شمار می‌آمدند. از همین‌رو، قرار گرفتن نام سه سایت با محتوای کاملا فارسی در این امر تاثیرگذار دانسته شده بود.
 
درحالیکه قیاس آمار محبوب‌ترین وب‌سایت‌های مورد استفادۀ فعلی با سال گذشته نشان می‌دهد، سایت‌های انگلیسی‌زبان جایگاه سایت‌های ایرانی را گرفته و در رتبۀ بالاتری ایستاده‌اند. آیا این سقوط را ناشی از همین امر می‌توان دانست؟
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.