رگولاتوری

لبه تکنولوژی

October 17, 2022
16:45 دوشنبه، 25ام مهرماه 1401
کد خبر: 139529

پیش نویس سند «نقشه راه توسعه ملی هوش مصنوعی» ایران منتشر شد

پیش‌نویس سند نقشه راه توسعه ملی هوش مصنوعی منتشر شد که در بخش توسعه کاربردها هدف استفاده از هوش مصنوعی در حوزه‌های اولویت‌داری همچون سلامت، حمل و نقل و کشاورزی، آموزش، صنعت و محیط زیست است.
 
به گزارش پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات؛ مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی که پیش از این با هدف تهیه برنامه عملیاتی، اجرایی و نقشه راه توسعه زیرساخت‌ها و کاربردهای توسعه هوش مصنوعی، نقشه راه توسعه ملی هوش مصنوعی را تدوین کرده بود، امروز اقدام به انتشار پیش‌نویش این نقشه راه کرد تا امکان بهره‌برداری از آن برای ذی‌نفعان صنعت هوش مصنوعی فراهم شود.
 
محمد شهرام معین، رییس مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی پژوهشگاه در ارتباط با هدف و چگونگی تنظیم و تدوین این سند، اظهار کرد: برای تدوین این نقشه راه از متدولوژی شورای عالی عتف استفاده شده که شامل مطالعات تطبیقی، تحلیل محیط، نظر سنجی از خبرگان و تدوین چشم‌انداز است. همچنین سیاست‌های کلان، ارزش‌ها و راهبردهای کلان، اقدامات ذیل راهبردها و برنامه‌ها و پروژه‌ها و فعالیت‌های ذیل اقدامات نیز در این نقشه راه ملاحظه شده است.
 
وی با بیان اینکه این سند در دو بخش کلی توسعه کاربردها و توانمندسازها ارائه شده، بیان کرد: در بخش توسعه کاربردها هدف استفاده از هوش مصنوعی در حوزه‌های اولویت داری همچون سلامت، حمل و نقل و کشاورزی، آموزش، صنعت و محیط زیست است.
 
معین افزود: در بخش دوم یا همان توانمندسازهای هوش مصنوعی، تربیت نیروی انسانی متخصص، زیرساخت‌ها، استانداردها، آزاد سازی داده‌ها و موضوعات حقوقی و اخلاقی هوش مصنوعی از مهم‌ترین موارد هستند.
 
رییس مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات خاطرنشان کرد: این مرکز ضمن اعلام آمادگی خود جهت همکاری با نهادهای مختلف و سازمان‌های مرتبط با حوزه‌های کاربردی، تجربه کسب شده در تدوین نقشه راه را نیز در اختیار آن‌ها قرار خواهد داد تا نهادها و سازمان‌ها از فناوری هوش مصنوعی بهره لازم را ببرند.
 
به گزارش ایرنا، یکی از مهم‌ترین تغییراتی که در سده اخیر در همه بخش‌های سیاسی، حقوقی، اقتصادی، امنیتی و فرهنگی و در سطوح مختلف فردی، سازمانی و اجتماعی در جوامع مختلف شایع شده، توسعه هوش مصنوعی است.
 
کشورهای مختلف از جمله ایالات متحده امریکا، چین، آلمان و سنگاپور سرمایه‌گذاری ویژه‌ای به‌منظور نهادینه‌سازی و توسعه هوش مصنوعی انجام داده‌اند و در سیاست‌گذاری‌ها، راهبرد نگاری‌ها و عملیات مختلف مدیریتی، اقتصادی و اجتماعی به تدوین اسناد بالادستی و تشکیل و تأسیس سازمان‌ها و نهادها و مؤسسات مختلف اهتمام ویژه‌ای مصروف داشته‌اند. در جمهوری اسلامی ایران نیز علی‌رغم تلاش‌های انجام شده، خلأهای جدی در توسعه هوش مصنوعی وجود دارد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، عدم تدوین برنامه کلان، جامع و راهبردی به‌منظور توسعه هوش مصنوعی می‌باشد.
 
باتوجه‌به پیش‌بینی رشد روزافزون به‌کارگیری هوش مصنوعی در حوزه‌های مختلف اعم از بهداشت و سلامت، کشاورزی، اقتصاد، حمل‌ونقل، انرژی و… نیاز به هوش مصنوعی بیش‌ازپیش احساس می‌شود. چرا که هوش مصنوعی یک فناوری قدرتمند، همه‌منظوره و انعطاف‌پذیر است که می‌تواند باعث پیشرفت بسیاری از صنایع و کسب‌وکارها شود.
 
در همین راستا و به‌منظور افزایش گستره استفاده از خدمات این حوزه، هوش مصنوعی هم در بخش فنی و هم در بخش غیرفنی (اخلاقی، قوانین و…) دائماً در حال تغییر بوده تا بتواند کارایی و ظرفیت خود را در کنار ویژگی پوشش‌دهی جامع و مناسب افزایش دهد.
 
لذا در این سند به تدوین چشم‌انداز، اهداف کلان و همچنین تعیین روش دستیابی و اقدامات، فعالیت‌ها و پروژه‌های موردنیاز جهت توسعه فناوری‌های هوش مصنوعی اقدام شده است. متدولوژی مورداستفاده در پروژه تلفیقی از متدولوژی «تدوین برنامه راهبردی هوش مصنوعی مجمع جهانی اقتصاد» و متدولوژی «تدوین اسناد ملی فناوری‌های راهبردی» است.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.