امنیت

فناوری اطلاعات

November 19, 2023
16:27 یکشنبه، 28ام آبانماه 1402
کد خبر: 152013

فیلترشکن‌ها؛ تهدیدی برای امنیت سایبری کشور

کیان یزدیان، متخصص حوزه افتا و عضو کمیسیون افتای سازمان نصر تهران معتقد است برخی از فیلترشکن‌ها می‌توانند باعث به سرقت رفتن اطلاعات شخصی و هک دستگاه‌های کاربران شوند.
 
 
 
یزدیان گفت: پیدا کردن رابطه مستقیم بین اعمال فیلترینگ اینترنت، عملکرد پنهان فیلترشکن‌ها، تهدیدات سایبری سازمان‌ها و هک شدن اطلاعات شخصی (حریم خصوصی) کاربران، کار راحتی نیست.
 
او افزود: اولاً باید بپذیریم که مشابه همه دنیا، مساله اعمال فیلترینگ اینترنت برای ایران امری ضروری است. به عنوان نمونه با وجود سایت‌های مستهجن و غیراخلاقی، نباید اجازه دسترسی آزاد اینترنت به گونه‌ای وجود داشته باشد که موجب خدشه‌دار شدن شعائر اخلاقی، اصول اعتقادی و مصالح اجتماعی کشور شود.
 
او ادامه داد: ثانیاً فعالیت آزادانه و مغرضانه سایت‌های خبرپراکنی جعلی (فیک نیوز)، شرط‌بندی، بازارسازی شیادانه، ایجاد نوسانات هیجانی در قیمت کالا و ارز، تنش‌های اقتصادی کاذب و… اعمال فیلترینگ را برای حفظ آرامش و سلامت جامعه، ضروری می‌کنند. همچنین فعالیتهای مجرمانه در لایه‌های پنهان اینترنت (دارک وب) از دیگر مصادیقی هستند که ضرورت پایش هوشمند محتوا و اعمال فیلترینگ را دوچندان کرده است.
 
او ادامه داد: اما گستره (سطح و عمق) فیلترینگ فعلی ایران با محدودسازی‌های مذکور متفاوت است و لذا ضروری است که برخی از مصادیق فیلترشده فعلی، مورد آسیب‌شناسی و بازنگری قرار گیرد.
 
یزدیان درباره نمونه‌ای از اثرات سوء فیلترشکن‌ها گفت: بسیاری از کاربران و کسب‌وکارهای کوچک ایرانی برای استفاده از شبکه‌های اجتماعی خارجی و همچنین سایت‌های اینترنتی تحریم شده برای دسترسی از داخل ایران (مخصوصاً در حوزه‌های علم و فناوری)، مجبور به استفاده از فیلترشکن‌های متعدد شده‌اند. این فیلترشکن‌ها به ویژه فیلترشکن‌های رایگان، مخاطرات آشکار و پنهانی را به کاربران تحمیل می‌کنند.
 
او افزود: مهم‌ترین مخاطره آشکار فیلترشکن آن است که با فعال شدن آن، دسترسی به فضای باز و آزاد اینترنت به‌گونه‌ای فراهم می‌شود که محدود به یک شبکه اجتماعی یا وب سایت خاص نیست و کاری هم به سن و سال و شخصیت فردی کاربر ندارد. اما احتمال آنکه اطلاعات شخصی و خصوصی کاربر به سرقت برود، سیستم در دام باج‌افزار بیفتد، بدافزار یا جاسوس‌افزاری در سیستم مقیم شود، دسترسی نامحدود و نامحسوس به نفوذگر داده شود و… نمونه‌هایی از مخاطرات پنهان فیلترشکن‌ها هستند که باعث می‌شود بخشی از امنیت فضای سایبری کشور ناامن و تهدیدپذیر شود.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.