اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

February 3, 2013
11:59 یکشنبه، 15ام بهمنماه 1391
کد خبر: 53109

جزئیات طرح جدید فیلترینگ سایتها/ بررسی رفع فیلتر فیس‌بوک

 

دبیر شورایعالی فضای مجازی با تشریح سیاستها و برنامه‌های این شورا برای فیلترینگ گفت: یکی از مهمترین برنامه‌های شورا رفع مشکلات موجود در زمینه فیلترینگ سایتهای اینترنتی است در همین زمینه اجرای طرحی به نام هوشمندسازی فیلترینگ آغاز می‌شود.

مهدی اخوان بهابادی در نشستی در خبرگزاری مهر، در مورد برنامه های شورایعالی فضای مجازی درخصوص فیلترینگ سایتهای اینترنتی به سئوالات خبرنگاران مهر پاسخ گفت.

* از زمانی که شورایعالی فضای مجازی با حکم رهبر معظم انقلاب تاسیس شده است یکی از مواردی که پیاپی از آن صحبت شده موضوع تغییر در اجرای روند فیلترینگ سایتهای اینترنتی بوده، در این زمینه چه برنامه هایی مدنظر است؟

– مهدی اخوان بهابادی: یکی از دغدغه هایی که در خصوص موضوع فیلترینگ وجود دارد، مربوط به این است که بعضا اعتراضهایی را می شنویم که دسترسی به برخی از سایتهایی که از نظر نظام می توانند مجاز تلقی شوند به دلیل نحوه اعمال فنی فیلترینگ امکان پذیر نیست و برای حل این مشکل طرحی برای هوشمند سازی فیلترینگ کشور شروع شده که امیدواریم به نتیجه برسد.

* این روش چه تفاوتی با عملکرد سامانه فیلترینگ فعلی دارد؟

– در حال حاضر فیلترینگی که در داخل کشور اعمال می‌شود فیلترینگ روی URL – آدرس- است که سعی می کنیم این فیلترینگ را هوشمند کنیم؛ روش فعلی فیلترینگ جزء روشهای مقدماتی و ابتدایی است و هرچقدر مکانیزم نرم افزار فیلترینگ از نظر فنی پیشرفته تر شود احتمال خطا و اشتباه در تصمیم گیری کمتر خواهد شد.

* یعنی با اجرای سامانه فیلترینگ هوشمند حجم فیلترینگ از نظر کمی کمتر می‌شود؟

– بله؛ براساس این طرح درصد خطای سامانه فیلترینگ کشور کاهش پیدا می‌کند؛ به عنوان مثال هم اکنون اگر درون سایتی که دارای چندین صفحه است یک محتوای مجرمانه وجود داشته باشد با استفاده از نرم افزار فعلی فیلترینگ، ناگریز کل سایت فیلتر می‌شود اما اگر این هوشمند سازی اجرایی شود می توان تنها بخش مدنظر را فیلتر کرد و دسترسی به مابقی محتوای سایت امکان پذیر باشد؛ براین اساس این موضوع، باعث کاهش قابل توجه حجم فیلتر خواهد شد.

* زمان کامل اجرای این پروژه چه موقع است و فکر می کنید چه زمانی کاربران دیگر مشکلی با نحوه فعلی فیلترشدن سایتهای اینترنتی نداشته باشند؟

– اجرای کامل این پروژه زمان بر است اما شروع کار از چند روز گذشته آغاز شده و امیدواریم فاز مقدماتی آن در 3 ماه آتی به بهره برداری برسد.

* دیدگاه شما در مورد مقوله فیلترینگ سایتهای اینترنتی چیست و تا چه حد اجرای مسدودیت سایتهای اینترنتی را صحیح می دانید؟

– اصل وجود فیلترینگ داخل کشور ضروری و حتمی است و اگرچه انتقاداتی به این موضوع در اجرا وجود دارد اما اصل وجود فیلترینگ برای کشور لازم است و نمی توانیم اجازه دهیم که به هر نوع محتوایی مضر برای فرهنگ کشور بدون هیچ محدودیت دسترسی وجود داشته باشد؛ هر کشوری از کیان خود صیانت می‌کند و این هم یکی از حوزه ها است.

* با این وجود اگر کاربری اعتراضی به محدودیت و مسدودیت سایتهای اینترنتی داشته باشد راه حلی برای اعلام اعتراض وجود نخواهد داشت؟

– اگر کاربری به مسدودیت سایتی اعتراضی داشته باشد یا باید از طرف حاکمیت به آن کاربر پاسخ داده شود که به این دلیل این سایت فیلتر است و یا باید سایت مورد نظر رفع فیلتر شود؛ با اجرای این طرح جدید، از این پس شاهد این نخواهیم بود که فردی شکایت کند که به اشتباه سایتی فیلتر شده است و بدون اینکه پاسخی دریافت کند خیلی آرام از کنار این درخواست عبور کنیم؛ البته هم اکنون نیز سامانه ای برای این موضوع وجود دارد اما سرعت پاسخ دهی آن آنطور که مدنظر است نبوده و باید این موضوع ارتقا پیدا کند.

* در این زمینه کاربران برای اعلام اعتراض خود باید به کجا مراجعه کنند؟

– در چند روز آینده یک نقطه تماس معرفی می کنیم که کسانی که فکر می‌کنند به اشتباه سایتی فیلتر شده می توانند درخواست خود را از این طریق اعلام کنند و در زمان بسیار کوتاه پاسخ خود را بگیرند.

* آیا نحوه سیاستگذاری و اجرای فیلترینگ سایتهای اینترنتی در طرح هوشمندسازی فیلترینگ تغییر می یابد؟

– در زمینه فیلترینگ سایتهای اینترنتی سیاستگذاری توسط شورای عالی فضای مجازی و تعیین مصداق فیلترینگ مانند گذشته توسط کمیته تعیین مصادیق و اجرای آن توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات انجام خواهد شد.

* آیا آماری وجود دارد که چند درصد کاربران اینترنتی برای دور زدن سامانه فیلترینگ از ابزارهای فیلترشکن استفاده می کنند؟

–  به طور قطع تعداد کاربرانی که از فیلترشکن استفاده می‌کنند تعداد قابل توجهی نیست و براساس بررسی های صورت گرفته کمتر از 10 درصد کاربران از فیلترشکن استفاده می‌کنند.

* پس با این وجود آمارهایی که گفته می شود نزدیک به 20 میلیون ایرانی عضو شبکه فیس بوک هستند را تایید نمی کنید؟

– عضویت 20 میلیون کاربر ایرانی در شبکه اجتماعی فیس بوک به هیچ وجه صحیح نیست و تعداد کاربران ایرانی داخل کشور که عضو شبکه اجتماعی فیس بوک هستند بسیار بسیار کمتر از این تعداد است.

* در همین حال پیش از این از طرف شما نقل قولهایی برای رفع محدودیت دسترسی به شبکه اجتماعی فیس بوک عنوان شد بود، آیا فیلترینگ فیس بوک برداشته می شود؟

– مسدودیت دسترسی به شبکه اجتماعی فیس بوک در کوتاه مدت به هیچ وجه برداشته نمی شود.

* در بلند مدت چطور؟

– رفع محدودیت فیس بوک در بلند مدت قابل بررسی است.

* به طور کل ارزیابی شما از شبکه های اجتماعی چیست و برنامه ای برای ایجاد شبکه اجتماعی بومی ندارید؟

– به شبکه های اجتماعی اعتقاد داریم و از شبکه های اجتماعی داخلی حمایت می کنیم و معتقدیم که شبکه های اجتماعی داخلی باید تقویت شوند چرا که با تقویت آنها مراجعه مردم به شبکه های اجتماعی خارج، کمتر می‌شود.

* به عنوان آخرین سوال درباره برخی اخبار و آمارهایی که در مورد استفاده کاربران ایرانی از سایتهای مستهجن و کلید واژه های غیرمجاز در اینترنت مطرح می شود نظرتان چیست؟

– ما به هیچ وجه این آمار را تایید نمی کنیم چرا که اطلاعاتی که راجع به کاربران ایرانی منتشر می‌شود توسط دستگاهها و شرکتهای خارجی کاملا مغرضانه است و طبق آماری که در دست است حتی افرادی که از فیلترشکن استفاده می‌کنند و سامانه فیلترینگ را دور می زنند هدف اصلی شان دسترسی به سایتهای مستهجن نیست.

 

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.