اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

November 1, 2017
6:36 چهارشنبه، 10ام آبانماه 1396
کد خبر: 85486

چگونه تصاویر جعلی را در اینترنت تشخیص دهیم؟

قبل از اینکه هر عکس خنده‌دار یا ترسناکی را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید، با دقت به آن عکس نگاه کنید. محیط اینترنت به لطف انواع و اقسام نرم‌افزارهای ویرایش عکس، سرشار از تصاویر جعلی است که گاه‌وبیگاه سروکله‌ی آن‌ها پیدا می‌شود. به همین خاطر تصمیم گرفتیم که راهنمای مختصر و مفیدی را برای تشخیص چنین تصاویری ارائه کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.
 
نشانه‌های تقلب
بیایید از پایه شروع کنیم. برای تشخیص تصاویر جعلی ابتدا بهتر است که به دنبال نشانه‌های واضح بگردیم؛ مثلا فقدان دست یا پا، سرهای اضافی، شیئی که فقط نصفش پیداست و دیگر مواردی که نشان‌دهنده‌ی مهارت پایین فرد متقلب در ویرایش تصویر باشد. متاسفانه نرم‌افزارهای ویرایش تصاویر آن‌قدر پیشرفته شده‌اند که درست کردن عکس‌های تقلبی به کار نسبتا آسانی بدل شده است. به همین خاطر برای تشخیص چنین تصاویری بهتر است که به جزییات دقت کنید؛ مانند سایه یا نوری که با دیگر بخش‌های عکس همسان نیست.
 
البته باید گفت که حتی با بهترین و پیشرفته‌ترین ابزارهای ویرایش عکس، ایجاد تصاویر جعلی حرفه‌ای کار چندان ساده‌ای نیست؛ زیرا هماهنگی بخش‌های مختلف تصویر مونتاژ شده از لحاظ نور، رنگ و کنتراست به مهارت بالایی نیاز دارد. برای تشخیص چنین تصاویری، به دنبال نوشته‌های برعکس یا نوشته‌هایی در تصویر باشید که به طرز ضعیفی ویرایش شده باشند؛ علاوه بر این، به نحوه‌ی بریده شدن تصویر و زاویه‌ی گرفته شدن عکس دقت کنید. اگر به نسخه‌ی بزرگ چنین تصویری دسترسی دارید می‌توانید روی عکس زوم کنید. معمولا ضعف‌ها در چنین حالتی است که نمایان می‌شوند.
 
این نکته را هم مدنظر داشته باشید که می‌توانید پیرامون آن تصویر تحقیق کنید؛ مثلا عکاس چنین عکسی وجود خارجی دارد؟ آیا خبر موثقی مرتبط با این تصویر منتشر شده؟ در بسیاری از اوقات با چند دقیقه تحقیق می‌توانید از حقیقت باخبر شوید.
 
جستجوی برعکس تصاویر
یکی دیگر از بهترین راه‌ها برای تشخیص تصاویر جعلی استفاده از جستجوی برعکس تصاویر است. در این روش، با استفاده از بخش تصاویر موتور جستجوی گوگل یا سایت TinEye، می‌توانید عکس موردنظر را در موتور جستجو آپلود کنید تا تصاویر مشابه آن را از منابع مختلف ببینید.
 
چگونه تصاویر جعلی را در اینترنت تشخیص دهیم؟
تقریبا بعد از هر باران شدید در اقصی نقاط دنیا، این عکس جعلی در شبکه‌های اجتماعی ظاهر می‌شود.
البته شاید با چنین کاری همان تصویر تقلبی را در سایت‌های مختلف پیدا کنید؛ اما اگر خوش‌شانس باشید، احتمال دارد که تصویر اصلی هم پیدا شود. اگر احتمال می‌دهید که تصویر تقلبی از ترکیب چند تصویر مختلف ایجادشده، بخش‌های مختلف عکس را جدا کنید و هرکدام از این بخش‌ها را به‌صورت جداگانه در این موتورهای جستجو قرار دهید.
 
جستجوی برعکس تصاویر ابزار بسیار خوبی برای تشخیص تصاویر جعلی و واقعی است. البته باید گفت که اگر تصویری را در رسانه‌ی معتبری مشاهده کردید، معمولا (البته نه همیشه) می‌توانید مطمئن باشید که چنین تصویری حقیقی است. بااین‌وجود بهتر است که به اطلاعات درج شده در کنار تصویر پیرامون مکان عکس و نام عکاس دقت کنید.
 
بررسی اطلاعات فایل
برای دسترسی به اطلاعاتی همچون زمان و مکان گرفته شدن عکس، می‌توانید از داده‌ی EXIF موجود در عکس‌ها استفاده کنید؛ البته اگر فرد متقلب این اطلاعات را حذف نکرده یا تغییر نداده باشد. از آنجا که تغییر یا حذف داده‌ی EXIF کار بسیار راحتی محسوب می‌شود، احتمالا فقط با بررسی این موارد نمی‌توانید اصلی یا جعلی بودن عکس را تشخیص دهید؛ اما به‌هرحال از همین اطلاعات می‌توانید سرنخ‌هایی را به دست آورید.
 
 
چگونه تصاویر جعلی را در اینترنت تشخیص دهیم؟
استفاده از ابزار Levels فتوشاپ راه خوبی برای تشخیص عکس‌های جعلی است.
علاوه بر این موارد، برای بررسی جعلی یا اصلی بودن عکس می‌توانید از ابزار Levels و فیلترهای فتوشاپ بهره ببرید. برای مثال، می‌توانیم به یکی از تصاویر برنده‌ی جایزه‌ی نیکون اشاره کنیم که با کمی دست‌کاری با Levels در فتوشاپ، مشخص شد که تصویر هواپیما بعدا به عکس اضافه شده است.
 
تمیز دادن عکس‌های واقعی از تصاویر جعلی کاری نیست که همیشه بتوانید انجام دهید؛ اما با استفاده از نکاتی که در این مقاله ذکر کردیم، حداقل می‌توانید عکس‌های جعلی ناشیانه را تشخیص دهید.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.