امنیت

فناوری اطلاعات

August 18, 2018
18:50 شنبه، 27ام مردادماه 1397
کد خبر: 93222

امکان قطع برق شهری توسط هکرها

پژوهشگران دانشگاه پرینستون در گزارشی اعلام کردند که با افزایش استفاده از وسایل هوشمند خانگی مانند آب گرم کن‌های برقی و کولرهای گازی که به اینترنت متصل هستند، هکرها قادر به کنترل این وسایل و از کار انداختن برق شهر خواهند بود.
دستگاه‌های خنک‌کننده هوا را می‌توان یکی از اجزای اصلی زندگی مدرن شهری به‌ویژه در مناطق گرم محسوب کرد. شما به‌عنوان صاحب این دستگاه‌های خنک‌کننده معمولاً تنها زمانی که برای فرار از گرمای تابستان به سراغ آن‌ها می‌روید، با این وسیله سروکار دارید اما جالب است بدانید این تجهیزات خنک‌کننده که مصرف برق نسبتاً بالایی دارند، هدف خوبی برای هکرها محسوب می‌شوند زیرا درصورتی‌که هکرها کنترل این دستگاه‌های خنک‌کننده را در اختیار بگیرند، قادر به ایجاد اختلال در شبکه توزیع و انتقال برق شهری و از کار انداختن آن خواهند شد.
 
تیمی از پژوهشگران حوزه امنیت شبکه در دانشگاه پرینستون، بامطالعه یک شبکه بوت از هزاران سیستم خانگی مختلف که به اینترنت متصل بوده و هک شده‌اند؛ دریافتند که هکرها با در اختیار گرفتن کنترل دستگاه‌هایی مانند دستگاه‌های خنک‌کننده هوا، آبگرم کن‌های برقی و … قادر به ایجاد خاموشی برق گسترده از طریق افزایش ناگهانی مصرف انرژی الکتریکی هستند.
 
تیمی از پژوهشگران حوزه امنیت شبکه در دانشگاه پرینستون، بامطالعه یک شبکه بوت از هزاران سیستم خانگی مختلف که به اینترنت متصل بوده و هک شده‌اند؛ دریافتند که هکرها با در اختیار گرفتن کنترل دستگاه‌هایی مانند دستگاه‌های خنک‌کننده هوا، آبگرم کن‌های برقی و … قادر به ایجاد خاموشی برق گسترده از طریق افزایش ناگهانی مصرف انرژی الکتریکی هستند.
 
در این گزارش عنوان‌شده است که: «ما امیدواریم با انتشار نتایج این پژوهش، آگاهی به اپراتورهای شبکه برق، تولیدکنندگان دستگاه‌های هوشمند و کارشناسان دستگاه‌های امنیتی نسبت به این موضوع افزایش پیدا کند تا به‌این‌ترتیب شبکه برق و دیگر شبکه‌های وابسته در برابر حملات سایبری امن‌تر شود.»
 
دکتر صالح سلطان سرپرست این گروه تحقیقاتی درباره موضوع فوق اعلام کرد: «موضوع قابل‌توجه که باید نسبت به آن هشیار بود، آینده حوزه خانه‌های هوشمند است و ما به‌زودی و در آینده‌ای نزدیک شاهد حضور گسترده وسایل هوشمند در خانه‌ها خواهیم بود که به شبکه اینترنت وصل شده و قابل‌کنترل و هدایت هستند.»
 
این مطالعات توجه عمومی را از فعالیت هکرها که در حوزه‌های مختلفی فعالیت می‌کنند به موضوعی جدید یعنی کنترل و از کار انداختن شبکه برق شهری؛ معطوف می‌کند. به باور پژوهشگران، هکرها به‌این‌ترتیب قادر به کنترل زیرساخت‌های اصلی شهری ازجمله شبکه برق بوده و با از کار انداختن آن‌ها می‌توانند موجبات بروز هرج‌ومرج را فراهم کنند. در حقیقت بر اساس این مطالعات، کار هکرها مشابه زمانی است که به‌یک‌باره مصرف برق افزایش پیداکرده و برق شهری قطع می‌شود. به گزارش پژوهشگران دانشگاه پرینستون، افزایش یک‌درصدی تقاضای مصرف برق که توسط یک شبکه بوت از چند ده هزار آب‌گرم‌کن هک شده یا چند صد هزار سیستم تهویه مطبوع ایجاد می‌شود، می‌تواند شبکه برق مصرفی یک منطقه با جمعیتی حدود سی و هشت میلیون نفر را از کار بی اندازد. در این حالت هر چه کارکنان نیروگاه و مسئولین شبکه برق برای وصل مجدد برق تلاش کنند، هکرها به‌سادگی قادر به از کار انداختن دوباره و سریع آن خواهند بود.
 
این موضوع یعنی قطع کامل برق می‌تواند در مراکز حساسی مانند بیمارستان‌ها و مراکز انتظامی بسیار خطرناک بوده و فاجعه‌آفرین شود. به گفته کارشناسان امنیت شبکه، بدافزارهایی مانند Crash Override، می‌تواند برای از بین بردن عملکرد و ایجاد اختلال در سیستم‌های الکتریکی از راه دور با بهره‌گیری از پروتکل‌های ارتباطی زیرساخت‌های برق، کنترل حمل‌ونقل و دستگاه‌های آب و گاز استفاده شود. بر این اساس طی سال گذشته کارشناسان نسبت به حملات سایبری به زیرساخت‌های شهری هشدار داده و آن را اصلی‌ترین تهدید شهرهای مدرن و هوشمند آینده دانستند.
 
محققان در این گزارش نوشتند: استفاده از دستگاه‌های ناامن می‌توانند عواقبی مخربی در پی داشته باشند که به‌مراتب بیشتر از زیان‌های شخصی و امنیتی محسوب می‌شوند. به همین دلیل باید چارچوب‌ها و قواعد و قوانین جدیدی برای پیش‌بینی و پیشگیری از این مشکل وضع شود.
 
شرح کامل این یافته‌ها در کنفرانس امنیتی بالتیمور (Usenix Security conference in Baltimore) که چند روز پیش برگزارشده بود، ارائه‌شده است.
 
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.