لبه تکنولوژی

مخابرات فضایی

January 4, 2019
1:06 جمعه، 14ام دیماه 1397
کد خبر: 96863

هوش مصنوعی سازندگان خود را فریب داد!

پژوهشگران در بررسی جدیدی متوجه شدند یکی از سیستم‌های مبتنی بر هوش مصنوعی که کار تبدیل تصاویر را به عهده دارد، برخی از اطلاعات را پنهان می‌کند.
 
به گزارش ایسنا و به نقل از تک‌کرانچ، پژوهش جدید "دانشگاه استنفورد"(Stanford University) و گوگل، هم ترسناک و هم جالب است. براساس این گزارش، یک عامل یادگیری ماشینی که تصاویر هوایی را به نقشه‌های خیابانی تبدیل می‌کند، می‌تواند به صورت نامحسوس به پنهان کردن اطلاعاتی که بعدا به آنها نیاز دارد بپردازد.
 
هدف پژوهشگران از ابداع این سیستم، بهبود فرآیند تبدیل تصاویر ماهواره‌ای به نقشه‌های مشهور گوگل بود. آنها برای این کار، از یک شبکه عصبی موسوم به "سایکل‌گن"(CycleGAN) استفاده کردند که می‌تواند کار تبدیل دو نوع تصویر را با دقت و کارآیی لازم انجام دهد.
 
عملکرد سیستم، در ابتدا بسیار خوب بود اما بعدها گروه پژوهشی متوجه شدند که سیستم، تصاویر هوایی را از روی نقشه‌های خیابانی بازسازی می‌کند و جزئیات بسیاری نشان می‌دهد که جدید به نظر نمی‌رسند. برای مثال، نورگیرهای سقف که در مرحله ایجاد نقشه خیابان حذف شده بودند، هنگام بازگرداندن فرآیند، دوباره ظاهر شدند.
 
اگرچه برقراری تعادل میان کارهای داخلی یک شبکه عصبی، دشوار است اما این گروه پژوهشی به راحتی توانستند داده‌های تولیدی سیستم را بررسی کنند و با کمی آزمایش متوجه شدند که سایکل‌گن می‌تواند این کار را سریع‌تر انجام دهد.
 
 
هدف آنها، ارائه سیستمی بود که بتواند از عهده تحلیل ویژگی‌های هر نقشه‌ای برآید و آنها را با ویژگی‌های درست نقشه دیگر منطبق کند اما آنچه سیستم انجام داد، تنها ارائه یک نقشه هوایی نزدیک به نسخه اصلی آن بود.
 
در واقع، سیستم یاد نگرفت چگونه یک نقشه را از روی نقشه دیگر بسازد، بلکه تنها یاد گرفت ویژگی‌های یکی از نقشه‌ها را به شکل زیرکانه‌ای روی الگوهای نقشه دیگر کدگذاری کند. جزئیات نقشه هوایی از جمله هزاران رنگ که چشم انسان قادر به تشخیص آنها نیست اما رایانه آنها را تشخیص می‌دهد، به صورت محرمانه روی داده‌های بصری واقعی نقشه خیابان ثبت می‌شوند.
 
رایانه یاد گرفت هر نقشه هوایی را روی هر نقشه خیابانی کدگذاری کند. سیستم حتی به نقشه واقعی خیابان هم توجه نمی‌کند بلکه به گفته پژوهشگران، همه داده‌های مورد نیاز برای ساخت تصویر هوایی را روی یک نقشه خیابانی متفاوت قرار می‌دهد.
 
خطوط رنگارنگ نقشه c، تجسم تفاوت‌های کوچکی هستند که رایانه به صورت سیستماتیک نشان می‌دهد.
 
 
روش کدگذاری داده‌ها در تصاویر، روش جدیدی نیست. این روش موسوم به "پنهان‌نگاری" یا "استگانوگرافی"(steganography) همیشه برای ارائه تصاویر جزر و مد و یا افزودن ابرداده‌ها مورد استفاده بوده اما به کار بردن روش استگانوگرافیک توسط این سیستم، برای طفره رفتن از انجام وظیفه است.
 
شاید عده‌ای این کار را با گفتن جمله "ماشین‌ها باهوش‌تر می‌شوند" توجیه کنند اما حقیقت، تقریبا برعکس است. این ماشین برای انجام دادن وظیفه واقعی خود یعنی تبدیل تصاویر پیچیده به یکدیگر، به اندازه کافی باهوش نیست و تلاش می‌کند راهی برای فریب انسان‌هایی پیدا کند که دقت لازم را ندارند. پیشگیری از این اتفاق، با بررسی‌های دقیق‌تر ممکن است و شکی نیست که پژوهشگران این کار را انجام می‌دهند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.