باندپهن

باندپهن ثابت

فیبرنوری

January 16, 2019
14:19 چهارشنبه، 26ام دیماه 1397
کد خبر: 97230

فیبرنوری ناجی جنگل‌های ایران می شود

در عصر ارتباطات می توان از طریق تکنولوژی و فناوری‌های نوین با بلایای طبیعی و خطاهای انسانی مانند آتش‌سوزی‌ها در جنگلها مقابله کرد. در این راستا قرار است با اجرای پروژه‌ای، کل مسیر جاده جنگل گلستان فیبرنوری کشیده و از دانش اینترنت اشیاء و تصاویر ماهواره‌ای استفاده شود.
 
محیط زیست میراثی است که از گذشتگان به ما رسیده و اکنون بر اثر رفتارهای بشر در استفاده از آب، برخورد با گونه‌های مختلف حیوانی و کاهش پوشش جنگلی دچار مشکل شده است. منابع ژنتیکی هم از منابع گرانبهایی است که دستیابی به دانش‌های نوین هم ارزش بیش‌تر آن را بیش از پیش نشان داده است.
 
در این میان، پارک‌های ملی و زیستگاه‌های ایران که در حال حاضر حدود ۱۲ درصد از سطح کشور را پوشانده است و در آینده نزدیک هم به ۱۵ درصد می‌رسد، باید برای استفاده نسل‌های آینده حفظ شوند. چراکه حفظ محیط زیست مسوولیت بزرگی است و باید طوری رفتار و زندگی شود که بتوان آن را به‌عنوان یک میراث به آیندگان رساند.
 
اما شواهد چیز دیگری را نشان می‌دهد، سال گذشته، در جنگل گلستان ۲۰ مورد آتش سوزی رخ داده که خسارات بسیار زیادی برجا گذاشته است. از زمان اطلاع آتش‌سوزی تا زمان اطفای آن، دامنه آتش گسترده‌تر می‌شود؛ آتش سوزی‌ها به دلایل مختلف رخ می‌دهند که بخش عمده‌ای از آن ناشی از خطای انسانی و سهل‌انگاری و اشتباهات شهروندان است.
 
اما در این میان فناوری اطلاعات ایران به بلوغی رسیده که بتوان از آن برای حفاظت محیط زیست استفاده کرد؛ به‌طوری‌که به‌صورت دقیق وقوع آتش قابل پیش‌بینی شده و درصورت وقوع هم، آتش‌سوزی در کمترین زمان اطلاع‌رسانی می‌شود. در این راستا، اخیرا وزیر ارتباطات در سفر به استان گلستان، تفاهم‌نامه‌ای با سازمان حفاظت محیط زیست و استانداری گلستان برای پایش ماهواره‌ای پارک ملی گلستان با اعتباری بالغ بر ۴۵ میلیارد ریال منعقد کرد.
 
بر این اساس، ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان از اعتبارات وزارت ارتباطات هزینه می‌شود و بر اساس توافق با رییس سازمان حفاظت محیط زیست، مهرماه سال آینده از دستاوردهای این پروژه رونمایی خواهد شد.
 
به گفته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در پارک ملی گلستان، پنج مدل تکنولوژی تست می‌شود و این پروژه آزمایشگاهی برای گسترش آن به بقیه نقاط کشور است و خود این طرح هم به عنوان یک آزمایش میزان موفقیت را در این حوزه نشان خواهد داد.
 
بنا بر اعلام وزارت ارتباطات و به گفته آذری جهرمی، از بخش خصوصی و استارت‌آپی هم در اجرای این پروژه استفاده خواهد شد و در ۹ ماه آینده، شرکت‌هایی داریم که تجربه‌ای برای حفاظت از محیط زیست با فناوری اطلاعات و فضایی دارند و جنگلی داریم که در برابر تهدیدها و آتش سوزی محافظت می‌شود و هم‌چنین محیط‌بانانی خواهیم داشت که با استفاده از فناوری اطلاعات توانمندتر شده‌اند.
 
اما برای اجرای این پروژه قرار است، کل مسیر جاده جنگل گلستان فیبرنوری کشیده شود و به گفته مسوولان وزارت ارتباطات، در لایه اپلیکیشن این پروژه از دانش اینترنت اشیاء و تصاویر ماهواره‌ای استفاده خواهد شد. در فناوری پایش جنگل‌های گلستان، از سه راه‌حل مراقبت از طریق دوربین، پایش ماهواره‌ای و هم‌چنین سنسورها یا همان اینترنت اشیاء استفاده خواهد کرد.
 
تصاویر ماهواره‌ای می‌تواند یکی از مهم‌ترین راه‌حل‌ها برای کنترل و پایش مقابله با آتش‌سوزی در پارک ملی گلستان باشد. ماهواره‌های خارجی می‌توانند میزان گرما در مناطق را در اختیار بگذارند اما ماهواره‌های ایرانی، تصاویر  را با وضوح بالا در اختیار مراکز پایش قرار می‌دهد که یقینا دقت کنترل را افزایش خواهد داد.
 
 این راه‌حل‌ها می‌تواند کمک کند که نگهبانان، محیط بانان و حافظان محیط زیست با دقت بیش‌تری از منابع زیستی، گیاهی و جانوری پارک ملی گلستان حفاظت و حراست کنند. البته در کنار این سیستم سامانه ارتباط مردمی را هم در نظر گرفته‌ایم که شهروندان مسوولیت‌پذیر می‌توانند وقوع هر نوع آتش‌سوزی در نقاط مختلف پارک ملی گلستان را اطلاع دهند.
 
در این باره امیر ناظمی – رییس سازمان فناوری اطلاعات کشور – با بیان این‌که احتمالا این سوال مطرح می‌شود که چرا راه‌حل‌های مختلف را برای پایش در نظر گرفته‌ایم گفت: ما با موضوعی مواجه‌ایم که ممکن است تنها یک راه‌حل نتواند پاسخگوی نیازهای ما باشد، به همین دلیل ناچاریم راه‌حل‌های متفاوت را پیش‌بینی کنیم که دقت در پایش را افزایش دهیم.
 
در هر حال، پروژه پایش از پارک ملی گلستان برای حفاظت از محیط زیست از سوی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات پیشنهاد داده شد که اتفاقاً بودجه آن هم توسط این وزارتخانه تامین شد چراکه به گفته کلانتری – رییس سازمان محیط زیست – با بودجه ناچیز این سازمان، به تنهایی اجرای آن ممکن نبود. باید منتظر نتایج اجرای پروژه مذکور ماند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.