امنیت

اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

January 17, 2020
12:30 جمعه، 27ام دیماه 1398
کد خبر: 108031

ویکی پدیا در ترکیه رفع فیلتر شد

 
 
بنابر گزارش نیویورک تایمز بالاخره بعد از دو سال و نیم و با صدور رای دادگاه قانون اساسی ترکیه فیلترینگ ویکی پدیا برداشته شد و این وبسایت مجددا در اختیار شهروندان ترک قرار گرفت.
 
آذرماه امسال این دادگاه دریافت که فیلترینگ ویکی پدیا برابر با نقض آزادی بیان است و اعلام کرد که این کار غیرقانونی است. حکم نهایی این دادگاه نیز روز چهارشنبه این هفته منتشر شد و ساعاتی بعد دسترسی به این سایت مجددا برقرار شد. تا پایان روز چهارشنبه اغلب بخش های ترکیه امکان دسترسی به ویکی پدیا را پیدا کردند. گفتنی است بنیاد ویکی مدیا در ماه می سال ۲۰۱۷ درخواست دادخواهی خود را تسلیم دادگاه قانون اساسی ترکیه کرده بود.
 
کاترین ماهر مدیر اجرایی ویکی مدیا در بیانیه ای پیرامون این اتفاق گفت:
ما از اتحاد دوباره با مردم ترکیه بسیار خرسندیم. ما در ویکی مدیا مصمم هستیم که از حقوق اولیه و اساسی افراد برای دستیابی به اطلاعات دفاع کنیم. ما به نیابت از کلیه جویندگان دانش برای اشتراک گذاری این لحظه مهم با جامعه ترکیه بسیار هیجان زده هستیم.
 
دولت ترکیه در آوریل سال ۲۰۱۷ میلادی فیلتر شد. در آن سال محتوایی در ویکی پدیا منتشر شد که مدعی بود دولت ترکیه حامی گروه های تروریستی و شبه نظامی است و بعد از آنکه درخواست دولت این کشور برای حذف این مطلب با ممانعت روبرو شد تصمیم به مسدود سازی این دایره المعارف گرفته شد. در ادامه آدرس آی پی های ترکیه امکان مشاهده محتوای ویکی پدیا را از دست دادند و به همین خاطر وبسایت مورد بحث شدیدترین فیلترینگ در تاریخ خود را تجربه کرد (همین حالا که این مطلب را می خوانید حتی کاربران چینی هم به زبان های غیر چینی به این وبسایت دسترسی دارند).
 
در خاک ترکیه شبکه های اجتماعی از قبیل توییتر، یوتیوب، فیسبوک، اینستاگرام و واتس اپ به صورت دوره ای و کوتاه مدت فیلتر می شوند. برای مثال در سال ۲۰۱۴ فیلترینگ توییتر بعد از دو هفته برداشته شد در حالی که رفع فیلترینگ یوتیوب برای دو ماه به طول انجامید.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.