اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

May 14, 2020
13:57 پنجشنبه، 25ام اردیبهشتماه 1399
کد خبر: 111857

منابع زمین گرمایی با تصاویر ماهواره‌‏ای شناسایی می شود

سازمان فضایی ایران در پروژه ای پژوهشی در راستای شناسایی منابع انرژی زمین گرمایی با استفاده از تصاویر ماهواره ای، وضعیت میزان اکسیدآهن را در استان آذربایجان شرقی مورد بررسی قرار داد.
 
سنجش از دور حرارتی به‏ عنوان شاخه‌‏ای از علم سنجش از دور نقش مهمی در مطالعات محیط‏‌زیست ایفا می‏‌کند.
 
سنجش از دور حرارتی یکی از روش‌‏های نوین و کم‏ هزینه در مقابل پیمایش‏‌های زمینی، آن هم در مناطق دورافتاده است که در کوتاهترین زمان مطالعات ارزشمندی از منطقه‏ مورد مطالعه را در اختیار محققان و پژوهشگران قرار می‌‏دهد.
 
تهیه‏ نقشه‏ دمای سطح زمین برای شناسایی مناطق مستعد انرژی زمین‏‌گرمایی با به ‏کارگیری باند مادون ‏قرمز حرارتی امکانپذیر است که زمینه را برای مطالعات اکتشافی بیشتر فراهم می‏‌آورد.
 
در فناوری سنجش از دور حرارتی، حرارت سطح زمین توسط باند حرارتی محاسبه می‏‌شود و با استفاده از برخی از شاخص‌‏های به دست آمده از دیگر باندهای تصاویر ماهواره‌‏ای و الگوریتم‏‌های مربوطه، منابع زمین گرمایی و همچنین منابع معدنی شناسایی می‌‏شود.
 
اداره کل سنجش از دور سازمان فضایی ایران در پژوهشی به شناسایی منابع انرژی زمین گرمایی با استفاده از تصاویر ماهواره ای پرداخته است. در این پژوهش با استفاده از تصاویر ماهواره سنجشی «لندست» و نمونه برداری‏‌های زمینی، نقشه زمین گرمایی و اکسیدهای آهن در استان آذربایجان شرقی تهیه شده است.
 
 
تصاویر بالا نتایج حاصل از این پژوهش در زمینه شناسایی منابع زمین گرمایی با استفاده از تصاویر ماهواره‌‏ای را نشان می‌دهد.
 
تصویر اول محدوده مورد مطالعه و تصویر دوم نقشه کلاسه‏‌بندی اکسیدهای آهن و نقشه زمین گرمایی استان آذربایجان شرقی را نشان می‏‏‌دهد.
 
مطابق تصویر دوم، در نقشه زمین گرمایی مناطق روشن‏‌تر دمای سطح زمین و انرژی زمین گرمایی بالا را نشان می‏‌دهد.
 
 
در نقشه کلاسه‌‏بندی اکسیدهای آهن نیز مناطق تیره تر نمایان‏‌گر حضور بالای اکسیدهای آهن در منطقه مورد مطالعه است.
 
بررسی نتایج نشان می‏‌دهد الگو و روند مناطق دارای انرژی زمین گرمایی بالا با الگو و روند مناطق دارای اکسیدهای آهن بالا همبسته است. به عنوان مثال در مناطقی که در نقشه با بیضی آبی مشخص شده‌‏اند، با میزان همبستگی بالایی، حضور همزمان اکسیدهای آهن بالا و انرژی زمین گرمایی بالا را نشان می‌‏دهد.
 
این نتیجه صحت نتایج به دست آمده را نیز تأیید می‏‌کند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.